Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (3. del)

17. 6. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (3. del) (foto: profimedia)
profimedia

Pozdravljeni v drugi polovici štiritedenske gurmanske diete Sit Fit! Prav hitro mineva tale dieta, kajne? Odlično vam gre, lahko ste ponosni sami nase.

Katera jed vam je bila do sedaj najbolj všeč? Zaupajte mi na barbara@sitfit.si. V tekmovanje za najboljšo jed štiritedenske diete se bo ta teden vključilo nekaj zelo močnih tekmovalcev. Moja dva favorita v teh osmih dneh sta pečenice in rezanci. Da boste lahko presodili o moji izbiri, pa kar pogumno v nove kuharske zmage!

1. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk

  • 1 banana

Kosilo

  • Cvetačna pica (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Potrebujete

  • Sestavine za testo: 1 glavica cvetače, 60 g parmezana, 1 jajce, 1 manjši šopek svežega origana ali peteršilja, 1/2 žlička soli, sveže mlet poper
  • Sestavine za nadev: 4 žlice paradižnikove kaše, 1 kos sveže mocarele, 6 rezin pršuta, 5 oliv, 1/2 žličke suhega origana, 1 šopek rukole, 1/4 rdeče paprike

Priprava

Cvetačo razdelite na cvetke. Da se res znebite vse umazanije in malih živalic, ki se rade skrivajo med njimi, cvetke za 5 minut potopite v mlačno soljeno vodo, potem pa jih poberite ven in splaknite. Cvetke sesekljajte v multipraktiku. Naribano cvetačo prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Pekač vzemite iz pečice, počakajte nekaj minut, da se malenkost ohladi, potem pa po malo in malo cvetače prenesite na čisto kuhinjsko krpo in dobro ožemite odvečno tekočino – cvetača vsebuje veliko vode, zato se le potrudite in cvetačo dobro ožemite.

Ožeto cvetačo prenesite v skledo, dodajte nariban parmezan, jajce, sol in poper ter sesekljan svež origano ter zmešajte. Oblikujte dve kepi, ju prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko in s prsti oblikujte dva kroga – dve pici. Pecite v pečici, ogreti na 230°C približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se naredi skorjica.

Ko je cvetačna podloga za pico pečena, pekač previdno vzemite iz pečice, obe pici namažite s paradižnikovo kašo in obložite s poljubnim nadevom. Potresite s sušenim origanom in pecite še 5 minut v pečici, ogreti na 230°C, oziroma toliko časa, da se nadev segreje in mocarela stopi.

Večerja

  • Grška solata

Za večerjo si pripravite grško solato in porabite feta sir od kosila. Poleg lahko popijete kozarec navadnega jogurta.

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 2 paradižnika, 1 manjša kumara, 1 paprika, feta sir, sol, poper, origano, sveža meta, kis, olje

Priprava

Kumaro (lahko jo olupite) narežite na tanke rezine, paradižnik in papriko pa večje kose. Zelenjavo potresite s ščepcem origana, solite in poprajte ter pokapajte z oljem in kisom. Na vrh položite večje kose feta sira, okrasite z natrgano meto in postrezite.

2. dan: Škrobni dan

Zajtrk

  • Grozdje

Kosilo

  • Riževi špageti z zelenjavo in sojino omako, skleda solate (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Recept za riševe špagete najdete TUKAJ.

Večerja

  • Pečena polenta in šparglji, skleda solate

Recept za polento s šparglji najdete TUKAJ.

3. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk

  • Skodelica jagod

Kosilo

  • Ajdova kaša z gobami, skleda solate

Za pripravo te jedi uporabite katere koli gobe, izberite tiste, ki so vam všeč in jih imate na voljo.

Recept za ajdovo kašo najdete TUKAJ.

Večerja

  • Sadni kolački

Potrebujete (za 2 osebi)

  • Za mafine: 125 g masla, 125 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 125 g (pirine polnozrnate) moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 ščepec soli, 1 žlička vanilijeve esence
  • Ostale sestavine: 100 g mascarpone sira, 15 g sladkorja v prahu, 1/2 žličke vanilijeve esence, 50 g temne čokolade, 4 žlice marmelade, 1 pest svežih jagod

Priprava

Maslo stopite v kozici. V veliki skledi zmešajte jajca in sladkor. V drugi posodi zmešajte moko, sol in pecilni prašek. V jajčno zmes vlijte maslo, dodajte še vanilijevo esenco in dobro premešajte. V tekočo zmes zdaj umešajte še suhe sestavine in premešajte, da dobite tekočo zmes, to pa prelijte v 6 modelčkov za mafine in pecite 25 minut v pečici, ogreti na 180°C. Ko so mafini pečeni, jih vzemite iz pečice in ohladite.

Mascarpone sir, vanilijevo esenco in sladkor dobro zmešajte. Marmeladi dodajte žličko vode in dobro premešajte. Ohlajene mafine prerežite na pol. Spodnji del najprej namažite z marmelado, potem z mascarponejem in okrasite z nekaj narezanimi jagodami. Pokrijte z zgornjim delom. Zgornji del okrasite še z žlico marcarponeja in z jagodami. Enako ponovite z vsemi mafini.

Nad vodno kopeljo (čokolado položite v skledo, to pa na kozico z vrelo vodo, skleda naj se vode ne dotika!) stopite čokolado. Vilico pomočite v stopljeno čokolado in z njo okrasite sestavljene mafine.

4. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk

  • Skodelica narezanega sadja (kateregakoli)

Malica

  • 3 dcl najljubšega gostega soka

Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadnih sokov (breskovega, mareličnega ali jagodnega)

Kosilo

  • Zelenjavna juha z dišavnicami

Recept za zelenjavno juho najdete TUKAJ.

Malica

  • 3 dcl najljubšega gostega soka

Večerja

  • Narezan in rahlo posoljen in popopran paradižnik

Paradižnik lahko pokapate z nekaj kapljicami balzamičnega kisa in potresete s sončničnimi semeni.

5. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk

  • 1 skodelica češenj

Kosilo

  • Pečenice v papričini omaki, skleda solate, kos kruha (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Recept za pečenice v papričini omaki najdete TUKAJ.

Večerja

  • Kuhana ali pečena hrenovka, kumarična solata z jogurtovim prelivom

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 dcl tekočega navadnega/grškega jogurta, 1 žlica olivnega olja, sol, poper, 1/4 stroka česna, 1 žlica limoninega soka, 4 listki mete

Priprava

Česen naribajte, metine listke pa na drobno sesekljajte ter oboje zmešajte z ostalimi sestavinami. S prelivom prelijte narezano ali naribano kumaro in zmešajte.

6. dan: Škrobni dan

Zajtrk

  • 2 jabolki

Kosilo

  • Juha z rdečo lečo in začimbami, kos kruha (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 140 g rdeče leče, 1 žlica olivnega olja, 1/2 rjave čebule, 1 strok česna, 1/2 žličke mletega koriandra, 1 žlička mletega ingverja, 1/4 žličke kurkume, 1/4 žličke cimeta, 1 žlička kajenskega popra, 1 žlica paradižnikovega koncentrata, 5 dcl zelenjavne jušne osnove, sol, poper

Priprava

V kozici segrejte olivno olje in na njem prepražite sesekljano čebulo. Ko se zmehča, a ne obarva, dodajte nasekljan česen, paradižnikov koncentrat in vse začimbe ter pražite še 2 minuti.

V kozico dajte prebrano, splaknjeno in odcejeno lečo in zalijte z zelenjavno jušno osnovo. Kuhajte 20-25 minut, da se leča skuha. Ko se leča skuha, poskusite in če je potrebo, dodajte sol in poper. Juho lahko tudi spasirate.

Večerja

  • Leča s paradižnikom, koruzo in česnovim prelivom

Če so temperature zunaj visoke, si pripravite lečino solato, sicer za večerjo pojejte manjšo porcijo juhe z rdečo lečo in začimbami, seveda brez kruha.

Recept za lečo s paradižnikom, koruzo in česnovim prelivom najdete TUKAJ.

7. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk

  • 2 kivija

Kosilo

  • Rezanci z ohrovtom, papriko in pinjolami, skleda solate

Recept za rezance z ohrovtom, papriko in pinjolami najdete TUKAJ.

Večerja

  • Sadna torta, rebno temne čokolade

Privoščite si počitek od kuhanja, pojdite po kos sadne torte v trgovino ali pa se nanjo odpravite v slaščičarno.

8. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk

  • Zelen super smuti

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 manjši avokado, 1 kivi, 2 pesti špinače, 4 dcl pomarančnega soka

Priprava

Avokado zarežite po polovici, obe polovici zavrtite v nasprotni smeri in avokado se bo razpolovil. Avokadovo meso izdolbite iz lupine z žlico. Kivi olupite in narežite na koščke.

V mešalnik prenesite vse sestavine, vključno s pomarančnim sokom, in dobro zmiksajte. Če je tekočine premalo, dolijte še malo pomarančnega soka. Prelijte v kozarec in postrezite.

Malica

  • 3 dcl gostega soka, skodelica praženih lešnikov

Kosilo

  • Solata s pečeno cvetačo

Recept za solato s pečeno cvetačo najdete TUKAJ.

Malica

  • 3 dcl gostega soka, skodelica arašidov

Večerja

  • Porova juha z zeleno

Recept za porovo juho z zeleno najdete TUKAJ.

V primeru vprašanj me kontaktirajte na barbara@sitfit.si ali pa se mi pridružite na Sit Fit Facebook strani. Naročite se na Sit Fit mailing in bodite obveščeni o novih receptih in razmišljanjih.

Se beremo naslednji teden, ko vas bo v vaših e-nabiralnikih čakal jedilnik za zadnjih 8 dni.

Pa dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek