10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (1. del)

Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (1. del) (foto: profimedia) profimedia
3. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pripravljeni? Začnimo s štiritedensko gurmansko Sit Fit dieto! Čestitam za pogumen prvi korak. Jaz obljubim, da bodo jedilniki raznoliki in okusni, vi pa meni (in sebi) obljubite, da se boste res potrudili in ne boste obupali! Velja?

V naslednjih štirih tednih boste spoznali veliko novih receptov in tudi novih kombinacij živil - ne ustrašite se, poskusite jih! Vse sestavine so na voljo v naših trgovinah.

Recepti so prijazni do družine in prijateljev - lahko jih pripravite in preizkušate sami, v dvoje ali v družbi! Vse glavne jedi so primerne in okusne tudi za tiste, ki se diete ne držijo, zato jih lahko pripravite tudi za večje število ljudi. In kar je najboljše - nihče ne bo vedel, da ste na dieti in na najboljši poti do idealne teže! Jedi so namreč dobre, bogate in raznolike!

1. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk
  • 1 banana
Kosilo
  • Curry piščanec s kalčki na žemljici (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)

Recept najdete TUKAJ.

Večerja
  • Solata s pečenim piščancem

Potrebujete

1 glava zelene solate, 2 piščančja fileja, 2 paradižnika, 1/2 rdeče paprike, 2 žlici sončničnih semen, gorčični preliv (6 žlic repičnega olja, sok 1 limone, 1 žlička gorčice, sol, poper, vejica svežega drobnjaka)

Priprava

Vso zelenjavo operite in narežite na grižljaj velike kose. Piščančja fileja posolite in popoprajte in popecite na olju. Pečenega narežite na koščke. V skodelici zmešajte vse sestavine za preliv. Zelenjavo prenesite v skledo in prelijte s prelivom -nežno premešajte kar s čistimi rokami. Solato razporedite na krožnik, potresite s semeni in koščki piščanca ter postrezite.

2. dan: Škrobni dan

Zajtrk
  • 1 skodelica jagod
Kosilo
  • Fižolova zelenjavna juha s popečenim kruhkom (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)

fižolova juha

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 žlica olivnega olja, 1/2 (rjave) čebule, 1 steblo zelene, 2 stroka česna, 1 korenje, 1 majhen gomolj sladkega krompirja, 1 zelena bučka, 2 vejici svežega ali 1/2 žličke sušenega timijana, 10 iglic svežega ali 1/4 žličke sušenega rožmarina, 1 ščepec sušenih čilijevih kosmičev (neobvezno), 1/2 žličke sladkorja, sol, poper, 1 dcl paradižnikove kaše, 5 dcl zelenjavne jušne osnove, 1 pest listnatega ohrovta ali špinače ali blitve, 1 pločevinka kuhanega (belega) fižola, 1 žlička limoninega soka
  • 4 kose (koruznega) kruha in 1 žlica olivnega olja

Priprava

Čebulo in česen sesekljajte, zeleno in bučko narežite na kolute, korenček in sladek krompir na kocke, ohrovt pa na manjše rezance.

V večji kozici segrejte olivno olje in na njem prepražite čebulo in zeleno, da se čebula zmehča, a ne obarva. Dodajte še čilijeve kosmiče in česen in pražite še toliko časa, da česen zadiši.

Potem v kozico dodajte še korenček, bučko in sladek krompir ter timijan in rožmarin ter premešajte. Zalijte s paradižnikovo kašo in jušno osnovo, posladkajte in posolite ter popoprajte, pokrijte s pokrovko in kuhajte 15 minut, da se zelenjava skuha.

Juho sedaj poskusite in dosolite in dopoprajte, če je potrebno. V juho stresite še fižol, ohrovt in limonin sok ter premešajte in kuhajte še 5 minut.

V vmesnem času kruh narežite na kose, pokapajte z olivnim oljem in na obeh straneh popražite na gril ponvi. Juho lahko tudi zgostite – zajemalko juhe prenesite v mešalnik in spasirajte v gosto kremo. To prelijte nazaj v juho in premešajte ter kuhajte še toliko časa, da juha zavre.

Juho servirajte, okrasite s kosom kruha in postrezite.

Večerja
  • Pečen krompirček in ketchup

Recept najdete TUKAJ ali pa se ponj odpravite ven.

3. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk
  • 2 hruški
Kosilo
  • Rezanci z brokolijem, špinačo in avokadom, skleda zelene solate

Recept najdete TUKAJ.

Ali ste vedeli?

Nutricionisti ugotavljajo, da bi bilo morda boljše, če bi vsak dan namesto po jabolku posegli po avokadu. Tudi zato, ker pomaga pri boju proti učinkom staranja, saj obnavlja kožo. Več o avokadu in v kateri slovenski trgovini je najboljši lahko preberete TUKAJ.

Večerja
  • Ameriške palačinke z javorjevim sirupom (namesto javorjevega sirupa lahko uporabite marmelado)

Recept najdete TUKAJ.

4. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk
  • Višnjev smuti z banano

višnjev smuti

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 8 velikih žlic izkočiščenih (zamrznjenih) višenj, 1 banana, 4 dcl pomarančnega soka

Priprava

Banano narežite na kolute (nekaj kolutov prihranite za okras), zamrznjene izkoščičene višnje pa sperite pod toplo vodo. V mešalnik dajte banano, odcejene višnje in pomarančni sok ter zmiksajte. Prelijte v kozarec in postrezite.

Malica
  • Hruška
Kosilo
  • Vegi juha

Recept najdete TUKAJ.

Malica
  • Skodelica praženih in soljenih arašidov, kozarec soka

Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadni sokov - npr. breskovega, mareličnega ali jagodnega.

Večerja
  • Velika skodela sadnega čaja z medom, žlica ali dve arašidovega masla

Ali ste vedeli?

Arašidovo maslo je izredno zdravo in okusno, poskusite ga.

5. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk
  • 1/2 narezanega manga
Kosilo
  • Ribja juha, kos kruha

Ta juha je eno samo zdravje! Pester izbor rib brez nadležnih ribjih kosti in čudovita kombinacija zelenjave je prava zdrava bomba odličnih okusov. Recept najdete TUKAJ.

Večerja
  • Za večerjo si privoščite skodelico ribje juhe od kosila (brez kruha!) ali pa si pripravite mešano solato s tunino.

Solata s tunino

solata s tunino

Potrebujete (za preliv)

  • 2 fileja inčunov, 1/2 stroka česna, 1 žlička kisle smetane, 1 žlička svežega naribanega parmezana, 1 žlica limoninega soka, 4 žlice repičnega ali sončničnega olja, sol, poper

Sestavine za solato

  • 1 glava zelene solate, 1 pest rukole, 2 sveža paradižnika, 1/2 (rumene) paprike, 2 mali konzervi tunine, 2 žlici sončničnih semen, 1 velika mocarela

Priprava

Vso solato in drugo zelenjavo operite in narežite. Narežite tudi mocarelo. Inčune z vilico pretlačite, česen pa naribajte. V posodico dajte vse sestavine za preliv in dobro premešajte.

V večjo skledo dajte vso zelenjavo, tunino in mocarelo ter prelijte s prelivom. Nežno premešajte, najbolje kar s čistimi rokami in servirajte na krožnik. Potresite s semeni.

6. dan: Škrobni dan

Zajtrk
  • 2 jabolki
Kosilo
  • Pisan riž, skleda solate (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

V tej jedi so sestavine, ki jih zagotovo poznate, a ta kombinacija vas bo navdušila. Pozor! Kumin in kumina sta dve različni začimbi - prvega dobite v hiši začimb. En paket začimb bo za dolgo časa. To jed lahko enostavno pogrejete, zato jo lahko pripravite tudi vnaprej. Recept najdete TUKAJ.

Večerja
  • Za kosilo si privoščite skodelico pisanega riža od kosila in solato ali pa si pripravite riževo solato

Recept za riževo solato najdete TUKAJ.

7. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk
  • Jagodni smuti

Recept najdete TUKAJ.

Kosilo
  • Metuljčki v paradižnikovi omaki, skleda solate

metuljčki s paradižnikom

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 žlica olivnega olja, 1 strok česna, 1,5 dcl paradižnikove kaše, 0,5 dcl rdečega vina, sol, poper, 1/2 žličke suhe bazilike, 1/2 žličke suhega origana, 200 g testenin (metuljčki, špageti, fusili, polžki ali rezanci), 1 vejica sveže bazilike ali peteršilja

Priprava

V vreli in soljeni vodi skuhajte testenine po navodilih na embalaži.

V kozici segrejte olje in na njem prepražite sesekljan strok česna. Pazite, da se česen ne zažge! Takoj, ko se česen malenkost prepraži, dodajte paradižnikovo kašo, vino, začimbe in posolite. Kuhajte na počasnem ognju nekaj minut, da se omaka zgosti in zreducira. Poskusite in popoprajte in dosolite, če je potrebno.

Testenine odcedite in umešajte v omako. Servirajte na krožnik, potresite s sesekljano baziliko in popoprajte ter postrezite.

Ta paradižnikova omaka se pripravi en-dva-tri! Vino lahko sicer izpustite, a okus omake bo z njim bolj bogat.

Večerja
  • 1 kos čokoladne torte, 2 kepici sladoleda, rebro temne čokolade

Privoščite si odmor od kuhanja in se po kos torte odpravite v trgovino, ali pa na tortico povabite prijatelje in družinske člane.

8. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk
  • 1/2 manga
Malica
  • 3 dcl gostega soka

Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadnih sokov - npr. breskovega, mareličnega ali jagodnega.

Kosilo
  • Špinača z jagodami in avokadom

Nikar hrane ne mečite stran, v tem receptu porabite jagode in avokado, ki so vam ostali od prejšnjih dni. Recept najdete TUKAJ.

Malica
  • 1 skodelica praženih lešnikov, kozarec soka
Večerja
  • Paradižnik z balzamičnim prelivom

Recept (za 2 osebi)

Potrebujete

4 paradižniki, balzamični kis, sol

Priprava

Paradižnik narežite na rezine, rahlo posolite in pokapajte z balzamičnim kisom.

Upam, da boste v teh osmih dneh gurmansko uživali! Pridružite se mi na Sit Fit Facebook strani in se mi v primeru vprašanj oglasite.

Se beremo naslednji teden, ko vas bo v vaših e-nabiralnikih čakal jedilnik za naslednjih 8 dni. Dober tek!

Preberite še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri