toliko-bi-morali-telovaditi

Preverite, koliko časa dnevno bi morali telovaditi, če v službi večinoma časa presedite za delovno mizo.

Celodnevno sedenje ima lahko slab vpliv na vaše zdravje, kar potrjujejo tudi različne raziskave. Da izničite 'efekt' sedenja je ključnega pomena, da se vsak dan posvetite vsaj eni športni aktivnosti.

Idealna formula

Nedavno objavljena raziskava je pokazala, da idealna formula, s katero se lahko borite proti učinkom celodnevnega sedenja, izhaja iz razmerja med številom ur, ki jih preživite za pisalno mizo in številom ur, ki jih morate porabiti za športno udejstvovanje.

Razmerje med številom delovnih ur in številom ur gibanja izgleda takole:

  • Če dnevno sedite 8 ur, mora športna aktivnost trajati vsaj 1 uro
  • Če dnevno sedite 6 ur, mora športna aktivnost trajati vsaj pol ure.

S športno aktivnostjo ni mišljeno, da po koncu službe za eno uro odidete v športno dvorano in igrate odbojko. Dovolj je že, če greste na sprehod.

Raziskava, ki je bila izvedena na vzorcu enega milijona posameznikov (iz zahodne Evrope, Združenih držav Amerike in Avstralije) starih nad 45 let, je pokazala tudi, da je športna aktivnost lahko porazdeljena čez cel dan, s čimer se njena učinkovitost ne spremeni.

Seveda pa lahko za svoje zdravje poskrbite že med delovnim časom, in sicer z izvajanjem vaj, ki telo sprostijo med večurnim sedenjem.

Preberite še:

Sorodni članki

Ali sedenje v službi res izniči učinke vadbe?

Nedavne raziskave so pokazale, da je izredno pomembno, kaj delamo, kadar nismo športno aktivni.
None

Ne stegnite nog med delom

Mislite, da je težko samo delavcem na naftnih ploščadih in ribiških barkah? Tudi pisarniški molji nastradajo, kajpada . .

Odmor za malico: 4 zdravstveni razlogi, zakaj bi si ga morali privoščiti vsak dan

Kljub temu da nam odmor za malico vsak dan pripada, je presenetljivo, kako malo ljudi to možnost dejansko izkoristi. Poglejte, zakaj bi si ga morali privoščiti vsak dan!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri