10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Uredništvo na (sladkorni) dieti: Zdržimo 40 dni brez sladkorja? (1. del)

Uredništvo na (sladkorni) dieti: Zdržimo 40 dni brez sladkorja? (1. del) (foto: profimedia) profimedia
16. 4. 2019

Odločili smo se, da skupaj preizkusimo izziv na temo, o kateri smo pisali že mnogokrat: 40 dni brez sladkorja. Smo se prekršili ali vztrajali do konca in kako lahko oziroma težko je bilo, izveste v nadaljevanju.

Lahko rečem, da imam sladkarije kar rada. Težko se uprem tudi slastnemu kosu (jagodne) torte v vitrini moje priljubljene slaščičarne Vendar mi prav tako dišita zelenjava in sadje, zato bi se moralo vse skupaj nekako uravnati, sem bila prepričana.

Več raziskav, kot sem prebrala in več napisanih člankov o grozljivih posledicah uživanja sladkorja so mi dali vedeti, da še zdaleč ni tako. Dodan sladkor je telesu škodljiv, kakorkoli stvar obrnem. Zato je bil izziv odlična priložnost, da v uredništvu poskrbimo za zdravje, čeprav se lahko pohvalimo, da s sladkorjem nihče ni ravno pretiraval in ga jedel v velikanskih količinah. Pa se vedno da še kaj izboljšati, kajne?

Čemu natanko smo se odpovedali?

Predvsem sladkarijam, sladkim napitkom, sladicam (kupljenim in narejenim doma) in dodajanju sladkorja v hrano. Še vedno pa smo si redno privoščili sadje in med.

Svoje odzive, skušnjave, misli in prebijanje skozi izziv, smo razdelili na sklope po 10 dni.

1. DO 10. DAN

Čisto prvi dan izziva je bilo počutje odlično, saj bomo zase naredili nekaj dobrega, in če nam uspe, bo to res lep dosežek. Morda sladkorja potem sploh ne bomo več potrebovali in nas čokoladice ob blagajni ne bodo premamile.

Optimizem je trajal do tretjega dne, ko smo na izziv občasno pozabili ali pa smo se sladkemu morali upreti z vsemi močmi. Če opišemo z nekaj izjavami:

Z razočaranjem sem ugotovila, da ob skodelici kave nisem dobila piškota, ampak sladkor. Šele potem sem se spomnila, da piškotov do nadaljnega tako ali tako ne jem …

Na Rožniku sem opazovala ljudi, ki so se naokrog sprehajali s flancati. Kako se jim lahko upreš? Ampak nisem podlegla skušnjavi.

Opazili smo:

  • Da smo pojedli več kot običajno. Ko nam je zapasala na primer čokolada, smo namesto tega pojedli sendvič. Četudi je bil zdrav, si ga v nasprotnem primeru ne bi privoščili. Malica je bila pogosto na jedilniku.

  • Težko se je bilo upreti prigrizkom predvsem takoj, ko se vrnemo domov. Takrat smo vajeni pojesti “nekaj sladkega”. Sedaj je to morala zamenjati banana ali oreščki, tekoči jogurt …

  • Slaščice se nam v misli prikradejo večkrat kot ponavadi. Opazimo vsakogar, ki na hodniku grizlja piškote, v trgovini ne spregledamo niti ene police s sladkarijami, v kavarnah s pogledom preverimo, kaj je na krožnikih drugih obiskovalcev …

  • Najlažje se je bilo odpovedati sladkim pijačam, ker smo že pred izzivom pretežno pili vodo.

  • Srečanja s prijatelji ob pijačah smo prestavili v okolja, kjer imamo manj možnosti, da se prekršimo.


Izziv še zdaleč ne bo lahek, in če želimo uspeti, bomo morali nekje izbrskati nove ideje za prigrizke. V prvem tednu se nismo niti enkrat prekršili.

11. DO 20. DAN

Težnje po sladkorju so se zmanjšale, pokazalo pa se je, ob katerih urah se sladkemu najtežje odpovemo. To je običajno ob prihodu iz službe in po kosilu, ali pa pri dopoldanski skodelici kave, ko bi se prilegel piškot. Upiranje najljubšim sladicam zaenkrat ni postalo nič lažje, zato smo še vedno morali napeti vse moči, da jim nismo podlegli. V teh 10 dneh smo se pogosto zatekli k smutijem s skuto, ki nasitijo in odženejo misel na prigrizke. Naj izdamo en preprost recept.

Potrebujete:

  • 2-3 žlice skute
  • ½ banane
  • 1 čajno žlico medu
  • 1 kozarec kokosovega mleka (ali mandljevega, navadnega …)
  • 2 čajni žlici chia semen
  • 3 žlice zmrznjenega jagodičevja

Vse sestavine stresite v blender in zmešajte do gladkega. Po potrebi dodajte vodo, da razredčite napitek. Privoščite si ga takoj.

Skuto smo mešali tudi z medom ali zelišči in tako popestrili zajtrk ali malico. Pri roki so bili vedno oreščki, narezano sadje in zelenjava. S tem smo zadovoljili željo po prigrizkih in se tudi tokrat niti enkrat prekršili. Do sedaj je bil preizkus uspešen.

Nadaljevanje sledi ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri