utrujenost

Ko vzamemo poživilo, to občutimo kot naval sveže energije, ki pride od zunaj, in pozabimo na utrujenost. V resnici se organiziem brani.

Zaradi svojih nenaravnih – celo protinaravnih – življenjskih navad, stresa, pomanjkanja spanja ... smo nenehno utrujeni. In ko smo utrujeni, radi posežemo po poživilih, ker se nam zdi, da nam dajejo energijo.

V resnici energija, ki jo občutimo, ko zaužijemo poživilo, ne izhaja iz poživila samega po sebi, ampak jo telo potegne iz rezerv v telesu.

Poživila telesu praktično ne prinašajo nobenih hranljivih snovi. Vsa poživila pravzaprav vsebujejo obilo strupenih snovi, pred katerimi se hoče organizem zaščititi tako, da pospeši presnovo, ki potem nevtralizira, razgradi in izloči strupe. Ker telo hitreje presnavlja, se nam zdi, da smo prejeli energijski pospešek od zunaj, v resnici pa se je bilo telo prisiljeno odzvati na nenehno zastrupljanje in je tako izčrpalo samega sebe.

Utrujenost je znak, ki ga moramo spoštovati!

Kadar se kakorkoli naprezamo, se obrabljajo tkiva in odpadne snovi, ki nastajajo pri razgradnji goriva, ki ga uporabljajo celice. V tkivih se nalagajo strupene snovi, ki so nastale pri napornem opravilu, zato lahko nevarno preobremenijo celično okolje v telesu, še posebej, če se težko delo vleče dalj časa.

Utrujenost je znak, da moramo s težaškimi opravili začasno prenehati in počakati, da se izločijo strupene snovi, ki so nastale pri naporu.

Če ne počivamo oz. ne spoštujemo, da telo potrebuje določen čas, da se očisti; če jemljemo poživila, da lahko garamo še naprej in iz telesa izvlečemo še rezerve, se poleg tistih strupenih snovi, ki so se naložile že prej (in zaradi katerih smo posegli po poživilu), naložijo še nove.

Če telesu ne privoščimo toliko počitka, kot ga potrebuje, se vedno bolj zastruplja s svojimi odpadnimi snovmi. Telo onesnažujemo od znotraj oz. v tkivu nastajajo in se kopičijo strupene snovi, ker smo utrujeni, zgolj zato, ker se zastrupljamo s strupenimi snovmi v poživilih.

In začarani krog je sklenjen: več poživil telo dobi, bolj izčrpava sebe; bolj je izčrpano, bolj potrebuje živila.

Iz knjige Po naturopatsko: Kako se razstrupiti, najti kakovostno prehrano in vzpostaviti kislo-bazično ravnovesje avtorja Christopherja Vaseya, dr. naturopatije. Knjiga je izšla pri založbi Cangura.

Sorodni članki
Ker smo mi organska, živa bitja, je precej logičen zaključek, da za optimalno funkcioniranje potrebujemo organsko hrano oz. živo vodo, kajti naš organizem vsako obliko hrane v fazi prebave in presnove spremeni v tekočino.

Kako zdravi živa hrana?

V poplavi predelane, konzervirane, devitaminizirane in procesirane hrane, ki se danes šibi na policah supermarketov, marsikomu beseda živa hrana ne pove prav veliko. A če…

Zdravi z živo hrano

V poplavi predelane, konzervirane, devitaminizirane in procesirane hrane, ki se danes šibi na policah supermarketov, marsikomu beseda živa hrana ne pove prav veliko. A če bi…

7 razlogov, zakaj se NE zbudite polni energije

Kronična utrujenost je simptom modernega stila življenja. Ko žongliramo med službo in ostalimi obveznostmi, nam hitro zmanjka časa za počitek, sproščanje in dovolj spanja. Morda…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri