10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Večina vrst raka posledica smole, in ne slabih navad

Večina vrst raka posledica smole, in ne slabih navad (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 1. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Kot so ugotovili v raziskavi, objavljeni v reviji Science, na razvoj kar dveh tretjin vrst raka ljudje sami ne morejo vplivati.

Gre zgolj za vprašanje sreče oziroma smole, naključje, kot da bi met kocke odločal o tem, zakaj se pri nekom zgodi usodna mutacija DNK. Največ, kar lahko storimo, je, da smo pozorni in poskušamo raka odkriti v čim zgodnejši fazi, ko so možnosti ozdravitve večje.

Telo stare, utrujene celice neprenehoma nadomešča z novimi, ki nastajajo z delitvijo izvornih celic. A z vsako delitvijo prihaja tveganje nevarne mutacije, zaradi katere se verjetnost rakavosti poveča. Med vrstami raka, ki so posledica teh mutacij, so možganski tumor, rak na tankem črevesu in rak trebušne slinavke.

Nanje torej preprosto ni mogoče vplivati, so ugotovili raziskovalci, zato namesto osredotočanja na preventivo predlagajo več naporov za čim zgodnejše odkrivanje teh vrst raka.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri