To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Vojna napoved mikrobom

24. 8. 2007

Imunski sistem je prva in zadnja obrambna črta vašega telesa proti zelo nevarnim sovražnikom. Učvrstite stražo s tem osemstopenjskim obrambnim načrtom.

Lahko bi se vprašali, zakaj je profesor

imunologije pokazal stek­leničko, napolnjeno z iskrečim se eliksirjem, ki vsebuje tudi ehi­na­­ceo, čudežni tonik, ki domnevno spodbuja delovanje imunskega sistema. To je storil zato, da bi prikazal bis­tvo. Človeški imunski sistem je izjemno robusten, kar pomeni, da ga je težko spraviti iz ravnovesja. Ko pa se to zgodi, se lahko bo­jite tudi najmanjših mikrobnih nadlog. Če bi napitek, ki ga dobi­te v super­­marketu skupaj s preka­­jeno šunko in omelom za prah, lahko resnič­no odg­nal mikroorganizme, bi bili mikrobi, ki povzročajo prehlade, že zdavnaj preteklost.

Takšna ‘popularna’ zdravila torej ne morejo biti kaj prida uspešna; toda nič ne de, kajti vaš tovarniško vgrajeni imunski sistem sega daleč nazaj, do prvih primerkov homo sapiensa. V vmesnih tisočletjih je evolucijsko uglaševanje prepričljivo zmagovalo nad vsem mogočim; od bubonske kuge (bakterij­ske bolezni) do španske gripe leta 1918 (virusne bolezni). Kakorkoli že, to so bila bež­na vodstva v tekmi, ki se ne bo niko­li konča­la, razen ob izumrtju ljudi (tudi nekaj tako nadležnega, kot je navaden prehlad, nas je že spravljalo v smrtno nevarnost). Vsako­krat, ko napravimo nov korak, si virusi, patogeni in bakterije že izmislijo nov protinapad, v vsaki skupini pa obstaja nekaj še posebno grdih strank.

Res je. Le malo jih je hujših, kot je HIV, ki povzroči imunsko trčenje z razorožitvijo prav tistega sistema, ki je odgovoren za uni­čenje njegovega napredovanja. Zato si poleg vsega omenjenega v nadaljevanju pred sek­som svoj ‘joystick’ prekrijte s kondomom. Za vzdrževanje polno delujočega imunskega sistema izven spalnice s pravo uglasitvijo in z dodatnim zagonom za dobro mero se po­trudite pritrdilno odgovoriti na vsa vprašan­ja, ki sledijo. Ko boste to lahko storili, bodo mikrobi začeli iskati šibkejšega tek­meca, vi pa boste lahko delovali z največjo hitrostjo.

1 Ali zaužijete dovolj kalorij za odganjanje napadalcev?

Zakaj je to pomembno:

Kalorije so potrebne za ustvarjanje protiteles in njihovo mobi-lizacijo v prve bojne črte, kjer so mikrobi prešli v napad na telo. Ko začnete vaš kalorični vnos kritično manjšati, postanejo prioritete vašega telesa bitje srca in gibanje pljuč; to so tiste funkcije, ki so nujno potreb­ne za trenutno preživetje, medtem ko je vaš imun­­­­ski sistem prepuščen obratovanju v pomanjkanju.

Test:

Da bi ugotovili, ali zaužijete dovolj kalorij, zjutraj spremljajte svojo telesno težo (brez obleke) na tehtnici. Razen če niste na shujševalni dieti, se vaša telesna teža ne bi smela gibati več kot za polovico do enega kilograma v katerikoli smeri v določenem tednu.

Rešitev:

Če izgubljate težo, počasi dodajte v prehrano nekaj zdravih živil, kot so sadje, zelenjava ali mešani oreški. Če pa jo pridobivate, malce zmanjšajte porcije. Ne izpuš­čajte obrokov! Prisegajte na prehransko raznolikost. Razi­skovalci so nedavno ugo­­­­­­­tovi­li, da lahko kljub omejenemu uživanju sad­ja in zelenjave še vedno pomagate zdravju. Najlažji način: poskrbite, da imate v naku­po­­valnem vozičku vedno pridelke vsaj petih različnih barv.

2 Ali je vaš imunski sistem dovolj spočit, da se odpravite ven?

Zakaj je to pomembno:

Pomanjkanje spanca oslabi imunski sistem in odpira vrata preh­ladom, okužbam zgornjih dihal in drugim nadležnim boleznim. To še ne pomeni, da morate nositi pižamo in se utaboriti v dobro zavarovanem domu. Raziskave namreč kažejo, da tudi manjše motnje spanja po­v­zro­­či­jo velik padec števila belih krvničk, katerih naloga je odstranitev vsiljivcev.

Test:

Imate kdaj občutek, da ste upočas­nje­­ni, razdražljivi, nepotrpežljivi, da se vam jezik zapleta, mogoče v službi celo razmiš­ljate, da bi legli samo za pet minut? Ste mo­goče celo zadremali? Vse to so znaki pomanj­­­kanja spanca, dremanje pa je avtoma­­ti­­­čno padec na testu.

Rešitev:

Pretehtajte porabo kofeina. Če je prekomerna, verjetno ne moti le vašega vzorca spanja, ampak tudi sabotira vaš imunski sistem. Študije kažejo, da kofein zavira delovanje ključnih agentov imunske­ga sistema, kot so limfociti in T-celice. In kaj se šteje kot 'prekomerna' količina kofeina? Raziskovalci na Irskem so nedavno ugotovili, da je uživanje več kot štirih skodelic navadne kave na dan verjetno dovolj, da za­da­te imunskemu sistemu neželen udarec.

3 Ali so vaše obrambne celice pripravljene na napad?

Zakaj je to pomembno:

Vaše imunske celice imajo aminokislino glutamin kot svoje viso­kooktansko gorivo in vsake toliko si z njo napolnijo zbiralnike. Glutamin je v beljakovinski hrani, in če te ne zaužijete dovolj, si ga bo telo sposodilo od skelet­nih mišic, še posebej, če trenirate. V neki študiji so imeli maratonci, ki so jemali glutamin namesto placeba, manjše možnosti, da bi po tekmi zboleli za okužbo zgornjih dihal.

Test:

Trenirate redno? Če ste pokimali, potem le tako naprej – vendar zaužijte tudi nekaj glutamina.

Rešitev:

Po treningu poskusite vzeti do 15 gramov pripravka L-Glutamina. Vaše bele krvničke in mišice vam bodo hvaležne. Nem­­­ški raziskovalci so analizirali serijo mi­šič­nih biopsij in ugotovili, da so se s staranjem darovalca vrednosti glu­ta­mina manjšale, kar kaže na to, da nadomeščanje glutamina lahko pomaga upočas­niti počasno, a trajno izgubo mišične mase.

4 Ali ima vaše telo vse, kar potrebuje za popravilo po vadbi?

Zakaj je to pomembno:

Telesna vadba dela čudeže za vaše telo, med njo pa se tvorijo tudi prosti radi­kali, ki se prosto gibljejo in jih je treba, podobno kot celični drobir, ki nastane hkrati s prostimi radikali, čim prej odstraniti iz telesa. Tudi to je imunska funk­­cija in zato morate poskrbeti, da ima vaš imunski sistem vse, kar potrebuje, da bi ostal močan tudi pri bojevanju proti bakterijam in virusom. In ključ do uspeha? Tisto, kar pogolt­nete, potem ko se spotite. Poleg večje kondicije in moči je prehrana tista, ki po vadbi pomaga­ odgna­ti bolezni.

Test:

Če velja kaj (ali vse) od sledečega, potem glede na količino opravljenega trenin­­ga ne spite dovolj, ne jeste dovolj oziroma oboje.

Š Utrujeni ste večino časa, vendar ponoči težko spite.

Š Bolijo vas mišice po celotnem telesu.

Š Pri fitnesu postajate vse šibkejši.

Š Pri fitnesu se sami pogosto laže poškodu­jete (zvini, nategnjene mišice in podobno).

Rešitev:

Treningi so izčrpali vaš imunski sistem. Poleg zmanjšanja pogostnosti in tra­­­janja vadbenih seans je najhitrejša, najenostavnejša in najcenejša rešitev, da spijete pet decilitrov čokoladnega mleka, takoj ko spustite zadnjo utež na sto­jalo. Nedavno objavljena raziskava v Jour­nal of Sports Nutrition and Exercise Meta­bolism je ugotovila, da je po vadbi zaužitje priljubljene regeneracijske pijače zelo učinkovito.

5 Ali imate želodec za čvrst imunski sistem?

Zakaj je to pomembno:

Kronično vnetje črevesja lahko igra pomembno vlogo, in sicer pri boleznih srca, pri raku in tudi pri avto­­imunih motnjah, tj. nesrečnih posledicah nenadzorovanega delovanja imun­­­skega sistema in napa­da­­­nja zdravih tkiv. Če je imunski sistem neneh­no v visokem stanju pripravljenosti, ima to lahko negativne posledi­ce za celotno telo.

Test:

Pogosto čutite pekoč občutek v želodcu? Potem imate slabo 'feferonsko' navado ali bolj verjetno okužbo.

Rešitev:

Dnev­no uživajte jogurt s probiotičnimi kulturami. Ti izdelki poma­ga­­­jo položiti zdra­­ve bakterije vzdolž vašega gastro-intestinalnega trakta. In tudi če zbolite ter pristanete v bol-nišnici, ne prenehajte uživati jogurta. Med ho­s­pitalizacijo vas ogroža okužba z bakterijo Clostridium difficile, ka­tere latinsko ime samo pove, da jo je težko pozdraviti. Medtem ko so antibiotiki pogosto neuspešni, pa je jogurt – še po­se­bej bakterija L. acidophilus – protisredstvo.

6 Ali vojaki vašeha imunskega sistema nadzorujejo vsa vstopna mesta?

Zakaj je to pomembno:

Večina teh nasvetov se osredotoča na krepitev gostiteljevega organizma in njegovih notranjih kapacitet za odganjanje mikroorganizmov, in ne na mikrobe. Vendar pa morate še vedno držati usta, nos, oči, ušesa in druge vstopne točke težko prehodne. Izogibajte se vnašanju mikrobov v te odprtine. Ne pozabite na kožo. Ni naključje, da ljudje z opeklinami pogosto umrejo zara­di okužb ali da ekcem vodi v ponavljajoče se stafilokokne okužbe.

Test:

Preglejte kožo pod krastami. Krasta je gojišče bakterij in brez preskrbe s krvjo je imunski sistem ne more pozdraviti.

Rešitev:

Krasta bi morala biti vedno po­kri­­ta z antibiotičnim mazilom in prevezo ter čiščena in previjana, dokler ne ostane zdravo rožnato tkivo. Naslednji 'kožni' nasvet: ne rokujte se s prehlajenim človekom, saj lahko zbolite tudi vi. Zveni samoumevno in imunologi na kongresih tega ne omenjajo. Če se po nesreči rokujete z roko, pose­ja­no z mikrobi, si takoj umijte roke s poltrdim naravnim milom (parfumirana mila lahko dražijo in celo izzovejo imunski odziv, antibakterijska mila pa lahko sčasoma privedejo do pojava odpornih bakterij). Skrbite, da imate tudi postrižene nohte in jih med umivanjem zarijte v milo, saj se večina patogenov zadržuje okoli nohtov. Tudi vaša ob­nohtna koža (kutikula) je tako oblikovana, da zadržuje bakterije izven telesa. Če imate navado, da jo grizljate, si za prigrizek raje omislite pest oreškov.

7 Ali imajo vaši stražarji zadostne zaloge vode?

Zakaj je to pomembno:

Tudi ponoči, kar v večini primerov znaša osem ur, se vaše imunske zaloge izsušijo. Hidracija postane še pomembnejša, ko ste bolni. Tekočina na mesto okužbe ne prenaša le hranil, temveč z mesta bolezni odstranjuje tudi toksine.

Test:

Poglejte barvo prvega urina po tem, ko ste zjutraj vstali. Temno rumen? Ponoči potrebujete več vode.

Rešitev:

Takoj zjutraj, ko se zbudite, po­pij­te dovolj vode, da nadomestite porabo vseh sistemov, ki so bili aktivni čez noč. Zeleni, črni ali beli (ne zeliščni) čaj je naslednje imunsko prijazno vozilo za vnos vode. Pijte tudi pomarančni sok z dodatkom cinka in vitamina C. Prehladov sicer ne bosta preprečila, bosta pa ublažila stopnjo in trajanje simptomov.

8 Ali ste cepljeni proti prehladu?

Zakaj je to pomembno:

Za krepitev imunskega sistema spremenite svoj živ­lje­nj­­­ski slog in nato po potrebi napredu­j­­­te z medicinskimi znanostmi, na primer takrat, ko je čas za cepljenje proti gripi. S tem ko imunski sistem 'dražite' z oslabljenimi oblikami nekaterih komponent virusa, ki mu boste v prihodnosti izpostavljeni, ga pripravljate na trenutek, ko bo izbruhnila epidemija. Ta­koj se začnejo ustvarjati protitelesa, sočas­no pa se krepijo celice, potrebne za napad na morebitne napadalce.

Test:

Cepljenje ni potrebno za vsakogar, vendar če imate težave z dihali, s srcem ali če imate na primer astmo, potem nujno potrebujete zaščito proti nečemu tako nevarnemu, kot je gripa.

Rešitev:

Če spadate v katerokoli izmed teh kategorij, se cepite. Če se ne, še vedno ni sla­­ba ideja, da se enkrat na leto ce­­­pite za dvig odpornosti. Po priporoči­lih zdravnikov sta najboljša meseca za vašo injekcijo oktober in november, čeprav študi­je kažejo, da postane cepivo od druge polovi­ce novembra manj učinkovito. Glejte tudi odstavek pod številko 2. Študije kažejo, da cepiva delujejo bolje, ko ste dobro spočiti.

Srečko Dobrecovič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri