Začimbe, ki poskrbijo za dobro počutje tudi pozimi

13. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Nekoč so bile dišeče esence zlata vredne – upravičeno, kajti ne obogatijo le vsake jedi, ampak že najmanjši odmerki izboljšajo naše počutje.

Decembra, povsod lahko vohamo vonj tipičnih božičnih začimb. Dobro je vedeti, da so cimet, nageljnove žbice in druge začimbe več kot dišeči zapeljivci. Vsebujejo namreč veliko bioaktivnih snovi, ki lajšajo obroke, blažijo bolečine ali krepijo imunski sistem ne le pozimi.

Predvsem njihova eterična olja veljajo za zdravilna. Učinkovine, ki jih vsebuje cejlonski cimet, lahko uničijo povzročitelje. Čaj iz dveh skorjic cimeta, ki jih prelijete z vodo in pustite stati deset minut, je dobro sredstvo pri začetnih bolečinah v grlu. Skorja tropskega drevesa spodbuja krvni obtok in prekrvavitev ter izboljša prebavo. Zadnje velja tudi za piment, ki zato zelo dobro pristaja v težke jedi.

Muškatni orešek pomirja razdražen želodec in umirja krče. Dajte ga neposredno na hrano ali ga ščepec raztopite v topli vodi in mešanico popijte. Začimba tudi razvedri razpoloženje. Vendar pozor: že štirje grami oreška lahko pri odraslih prikličejo znake zastrupitve. Začimba za medenjake kardamom prav tako dobro dene želodcu. Poleg tega blagodejno vpliva na krvni obtok, eno ali dve prežvečeni semeni preženejo zadah v ustih.

Ingver ustavi prehlad. S korenine odrežite tri do štiri tanke rezine, dajte jih v vročo vodo in po desetih minutah prevretek popijte. To uniči povzročitelje in krepi imunski sistem. Po najnovejših raziskavah ingver blaži tudi bolečine.

Nageljnova žbica zdravi zobobol in okužbe v ustih, če jo previdno žvečimo. Koriander – tipičen za medenjake – se je obnesel pri napenjanju in težavah z razdraženim črevesjem. Njegova sestavina dodecenal učinkuje kot naravni antibiotik.

Vanilja razširja sladkast vonj. Spravlja nas v dobro voljo in učinkuje kot afrodiziak. Vaniljevo olje zavira vnetja. Kaplja, ki jo zmešate v 25 ml olja za nego telesa, blaži kožne bolezni.