zenska-pije-kavo

Po mnenju nutricionistke dr. Sarah Brewer je kofein sovražnik energije. Zakaj?

Ker posnema učinek stresa na telo ter v krvi zviša raven stresnih hormonov adrenalina in kortizola. Poleg tega preglasi enega od naravnih varoval, prepreči namreč delovanje adenozina, torej tiste snovi v naših možganih, ki pomirja in ima še nekaj drugih pomembnih funkcij: shranjevanje in proizvajanje energije. Adenozin nasploh pomaga telesu pri odzivih na stres. In če ga prevelika količina kofeina onemogoči, učinku kofeina prej podležemo ter se hitreje spet počutimo utrujene.

Kofein ljudje prebavljamo različno hitro. Tisti, ki ga hitreje, tudi zelo hitro postanejo razdražljivi in napeti, pri nekaterih pa kofein sploh nima vidnih stranskih učinkov.

Kot najbrž veste, se kofein nahaja tudi v čaju, čeprav v manjših količinah od kave.

Če tehtate 70 kg in popijete več kot šest kofeinskih pijač dnevno (npr. štiri kave in dva kozarca kokakole), pa tvegate celo zastrupitev s kofeinom! Kako to zastrupitev prepoznate? Po nemiru, lahko tudi tresenju, nespečnosti, glavobolu, tesnobnosti in utrujenosti.

Alkohol razkrajanje kofeina upočasni, nekaj vrst hormonske kontracepcije pa povzroči celo do trikrat počasnejšo razgradnjo kofeina.

Če vam energije primanjkuje, še dodaja dr. Sarah Brewer, je priporočljivo, da zmanjšate uživanje kofeina ali se mu celo odpoveste.

Preberite še:

Sorodni članki

7 razlogov ZA in PROTI pitju kave

Pred vami je sedem dobrih razlogov, zakaj bi si morali dnevno privoščiti vsaj eno skodelico kave, pa tudi sedem takšnih, ki vas bodo od pitja kave poskusili odvrniti.
None

Kava na zatožni klopi

Kofetkarji, pozor! Pred vami je sedem dobrih razlogov, zakaj bi si morali dnevno privoščiti vsaj eno skodelico te aromatične pijače, pa tudi sedem takšnih, ki vas bodo od…

6 'nevidnih' znakov, da ste izgoreli

Čeprav se na videz še ne sesuvate, vam telo in možgani sporočajo, da imajo dovolj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri