odvecna-mascoba-pas

Brazilski raziskovalci so se lotili zanimive raziskave ...

Se tudi vi dolgočasite in se težko osredotočite na zajtrk, kosilo ali večerjo, zato med jedjo preverjate sporočila ali pišete e-pošto?

Potem vam svetujemo, da takoj prenehate.

Brazilski raziskovalci na zvezni univerzi Lavras so preučili vpliv uporabe elektronskih pripomočkov na prehranjevanje.

Njihov zastrašujoči zaključek:
  • Pametni telefoni in podobne naprave redijo!

S študijo so dokazali, da torej absorbiramo več energije (t. j. kalorij), če med obroki uporabljamo elektronske naprave.

Raziskovalci so 62 osebam dali sladke in slane prigrizke.

  • Med prvima dvema testiranjema so udeleženci lahko med jedjo prebirali revije ali pa brskali po svojih mobilnih telefonih.
  • V tretjem poskusu jim je bilo dovoljeno jesti toliko, kot so želeli, vendar niso smeli brati ali pa preverjati telefona.

Rezultat:

Ljudje, ki so brali vzporedno z obrokom ali brskali po pametnem telefonu, so imeli približno 15 odstotkov večji energijski vnos kot tisti, ki so jedli brez sočasne uporabe medijev oziroma elektronskih naprav.

Kaj dejansko redi?

Znanstveniki povečano energijski vnos in s tem tudi povečane porcije povezujejo s tem, da nas telefoni in branje odvrnejo od zavedanja, koliko dejansko smo že pojedli.

Avtorica študije Luciano Pereira ocenjuje: "Odvračanje pozornosti, kot je pametni telefon ali gradivo za branje, lahko poveča vnos energije, ker se prekine proces pomnjenja."

Raziskovalci menijo, da tisti, ki se med prehranjevanjem nenehno osredotočajo na druge stvari, povečajo tveganje za debelost.

Šteje več kot to, kar imate na krožniku

Znano je, da zdrava in uravnotežena prehrana lahko prepreči prekomerno telesno težo.

Toda Pereira meni, da ni pomembno le to, kaj jeste, temveč bi se morali ljudje tudi izogibati motečim dejavnikom med prehranjevanjem.

Preberite še:

Ste že sodelovali v nagradni igri za to super darilce?

Sodelujete TUKAJ.

Žrebamo ta konec tedna!

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Živila, ki pomagajo pri hujšanju

Namesto da trošite denar za nakupovanje neučinkovitih in dragih izdelkov za hujšanje, se raje sprehodite do najbližje tržnice in se oborožite z živili, ki vam bodo pomagala pri…

Test: Potrebujete razstrupljanje od elektronskih naprav in družbenih omrežij?

Sami znakov verjetno ne opazite, saj se sprememba dogaja počasi. Z vsakim dnem več časa preživite na pametnem telefonu ob spremljanju družbenih omrežij in vse težje se je…
None

Kako uravnati težo glede na metabolizem?

Večno vprašanje, na katerega boste našli tisoč in en odgovor. O dietah je bilo napisanega že veliko, a le redko kdaj se je kateri izmed strokovnjakov razgovoril o…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri