Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Zdravilne lastnosti različnih vrst meda

Zdravilne lastnosti različnih vrst meda (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2015

Ko nas napadajo virusi in prehladna obolenja, radi posežemo po medu. Koristen je skoraj pri vseh težavah, krepi imunski sistem in je bogato energijsko hranilo. Poglejmo si zdravilno delovanje različnih vrst medu

  • Smrekov med

se priporoča pri kašlju, bronhitisu in slabokrvnosti.

  • Hojev med

se uporablja pri slabokrvnosti, boleznih dihal (pri bronhitisu, vnetju sapnika), prehladu, gripi in pri slabem zadahu. Ta vrsta medu pri ljudeh, ki so alergični na med, sproži najblažjo reakcijo.

  • Gozdni med

se uporablja pri vnetju dihalnih poti, pri zmanjšani odpornosti organizma in živčni napetosti.

  • Žajbljev med

zaradi vsebnosti majhnih količin eteričnega olja deluje kot blago razkužilo. Uporablja se tudi pri prehladu, kašlju, olajša izkašljevanje, pri bronhitisu in za boljše spanje.

  • Regratov med

se uporablja pri prehladih.

  • Cvetlični med

deluje kot naravno zdravilo proti alergijam, zlasti pri senenem nahodu. Pomaga pri izčrpanosti organizma in krepi srce ter ožilje.

  • Lipov med

se uporablja pri prehladih, povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Ker pospešuje znojenje, ni priporočljiv za srčne bolnike.

  • Kostanjev med

vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Uporablja pa se tudi pri slabokrvnosti, utrujenosti in nezadostni prehrani.

Nasvet

Pozorni pa moramo biti, da je med pri kuhi in peki izpostavljen čim nižjim temperaturam, saj se pri višjih temperaturah pospešuje temnenje kolačev oziroma testa, hkrati pa z visoko temperaturo uničimo večino njegovih zdravilnih učinkovin.

Pripravila: Maja Piskernik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri