Zdravstveni profil ljudi s krvno skupino B in AB

27. 8. 2010
Deli
Zdravstveni profil ljudi s krvno skupino B in AB

Za ljudi s krvno skupino B značilno, da je njihova presnova namenjena učinkovitemu presnavljanju mešane hrane, torej tako zmernih količin živalskih beljakovin in maščob kot hrane živalskega izvora. Problem predstavljajo predvsem posamezni ogljikovi hidrati.

Značilen je močan vpliv lecitinov na presnovno ravnovesje. Prehrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ima za posledico kopičenje telesne maščobe, povzroča tudi povečevanje ravni trigliceridov v krvi, nastanek inzulinske nestabilnosti in motenj ter druge težave.

Pojavi se tako imenovani sindrom X, ki opisuje značilno pridobivanje telesne teže ljudi s krvno skupino B. Zato je ključno zmanjšati delež ogljikovih hidratov in povečati delež beljakovin.

Te značilnosti v zdravstveno izkaznico ljudi s krvno skupino B prispevajo naslednje:

  • nagnjenost k hipoglikemiji,
  • majhno tveganje za sladkorno bolezen, če je presnova v ravnovesju,
  • majhno tveganje za srčne bolezni, če je presnova v ravnovesju,
  • dieta, bogata z ogljikovimi hidrati, prispeva k nastanku sindroma X, stanja, ki lahko povzroči srčna obolenja in diabetes.

Prebava: Za prebavo ljudi s krvno skupino B je značilno encimsko stanje, ki omogoča dobro prebavo maščob, krepi kosti in ponuja dodatno zaščito pred koronarno arterijsko boleznijo.

Ta značilnost v zdravstveno izkaznico ljudi s krvno skupino B prispeva naslednje:

  • majhno tveganje za sladkorno bolezen, če je presnova v ravnovesju,
  • majhno tveganje za bolezni srca, če je presnova v ravnovesju.

Imunski sistem: Zaradi specifičnih značilnosti imunskega sistema ljudi s krvno skupino B je po D'Adamu (str. 238) zanje značilna večja nagnjenost k okužbam.

To dejstvo prispeva naslednje:

  • nagnjenost h gripi,
  • nagnjenost h gastroenteritisu,
  • nagnjenost k vnetjem sečil,
  • nagnjenost k vnetju sinusov,
  • nagnjenost k avtoimunskim boleznim,
  • nagnjenost k diabetesu tipa 1.

Povezava med duševnostjo in telesom: Zaradi presnovnih posebnosti se ljudje s krvno skupino B značilno biokemijsko odzivajo na stres, predvsem s proizvajanjem visokih ravni kortizola (str. 238).

To dejstvo je po D'Adamu povezano z vrsto manifestacij, ki obsegajo: pretirano odzivanje in počasno okrevanje od stresa, moten vzorec spanja (»prazna glava« čez dan), oslabljeno delovanje imunskega sistema.

Ta dejstva prispevajo naslednje:

  • nagnjenost k depresiji,
  • nagnjenost k boleznim ščitnice (hipotiroizem),
  • nagnjenost k temu, da visoka raven stresa vpliva na celotno zdravje,
  • nagnjenost k sindromu kronične utrujenosti,
  • nagnjenost k visokemu/nizkemu krvnemu tlaku,
  • nagnjenost k alzheimerjevo bolezni in senilni demenci,
  • stresni hormoni lahko pripeljejo do s staranjem povezane izgube mišične mase.

Najpogostejša kronična stanja oziroma motnje: D'Adamo kot najpogostejša kronična stanja oziroma motnje ljudi s krvno skupino B navaja (str. 161–175):

  • motnje in bolezni presnove: sindrom X,
  • motnje in bolezni imunskega sistema: bakterijske okužbe, avtoimunske bolezni,
  • sindrom kronične utrujenosti.

Splošni zdravstveni profil ljudi s krvno skupino AB

Splošne značilnosti presnove: Kot smo omenili, je za ljudi s krvno skupino AB značilno, da je njihova presnova namenjena učinkovitemu presnavljanju rastlinske hrane, tudi ogljikovih hidratov, in manj učinkovitemu presnavljanju hrane živalskega izvora in maščob.

Zato je ključno zmanjšati delež živalskih beljakovin in maščob v prehrani, povečati pa je treba delež hrane rastlinskega izvora.

Druga ključna značilnost presnove ljudi s krvno skupino AB je nagnjenost k »zgoščevanju krvi«, kar je značilnost, povezana tako s srčno-žilnimi boleznimi kot tudi z rakom (po D'Adamo je pri raku ta značilnost problem).

Ta dejstva prispevajo naslednje:

  • nagnjenost h koronarnim arterijskim boleznim,
  • nagnjenost k cerebralni trombozi,
  • nagnjenost k nastajanju krvnih strdkov.

Prebava: Za ljudi s krvno skupino AB je značilno proizvajanje majhne količine želodčne kisline, kar preprečuje učinkovito presnovo živalskih beljakovin. Blokirani so tudi prebavni encimi. Prihaja do povečanega razmnoževanja bakterij, lahko je moteno tudi vsrkavanje mineralov in vitaminov.

Če prehrana vsebuje velike količine živalskih beljakovin in maščob ter malo hrane rastlinskega izvora, utegne priti do prebavnih težav. Ta specializacija za presnovo hrane rastlinskega izvora, ki je poleg tega, da nastaja malo želodčne kisline, povezana še z vrsto drugih značilnosti prebavnega sistema in njegovega delovanja (str. 176), prispeva naslednje značilnosti:

  • nagnjenost k raku želodca,
  • nagnjenost k žolčnim kamnom,
  • nagnjenost k zastrupitvam prebavil,
  • nagnjenost h koronarni arterijski bolezni,
  • nagnjenost k osteoporozi,
  • nagnjenost k raku na črevesu,
  • nagnjenost k povečani ravni holesterola v krvi.

Imunski sistem: Zaradi vrste značilnosti imunskega sistema ljudi s krvno skupino AB (str. 288) je po D'Adamu zanje, ko gre za imunski sistem, značilna večja nagnjenost k vnetjem in alergijam.

Ta dejstva v zdravstveno izkaznico ljudi s krvno skupino A prispevajo naslednje:

  • nagnjenost k vnetjem, zlasti k vnetjem ušes in dihal,
  • nagnjenost k revmatično-srčnim boleznim,
  • nagnjenost h kidneyjevi bolezni,
  • nagnjenost k večini oblik raka,
  • slaba obramba pred paraziti.

Povezava med duševnostjo in telesom: Zaradi presnovnih posebnosti se ljudje s krvno skupino AB značilno biokemično odzivajo na stres (str. 288). To dejstvo je po D'Adamu povezano z manifestacijami, ki obsegajo naslednje: jeza, občutek odtujenosti, skrajna introvertiranost.

V zdravstveno izkaznico ljudi s krvno skupino AB ta dejstva prispevajo naslednje:

  • nagnjenost k bipolarni motnji,
  • nagnjenost k depresiji,
  • nagnjenost k srčnim boleznim,
  • nagnjenost k parkinsonovi bolezni,
  • nagnjenost k shizofreniji,
  • nagnjenost k visokemu krvnemu tlaku,
  • nagnjenost k odvisnostim (droge, alkohol …).

Najpogostejša kronična stanja oziroma motnje: D'Adamo jih ne navaja posebej.

Avtor: Vesna V. Godina (vir: www.viva.si)

Več zanimivih vsebin na www.viva.si:
Zdrave pregrehe
Nalezljive bolezni, ki se prenašajo s hrano

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek