10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Znaki, da vam primanjkuje D vitamina

Znaki, da vam primanjkuje D vitamina (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2016

Po dolgi, temačni in megleni zimi so lahko zaloge D vitamina v telesu pošteno izčrpane. Prepoznajte znake, da vam ga primanjkuje. Pišemo tudi o tem, kako vse ga lahko vnesemo v telo.

Kaj vse lahko povzroči pomanjkanje D vitamina?

Primanjkljaj D vitamina je pogost pojav tako pri otrocih kot pri odraslih, ne glede na spol. Pomanjkanje D vitamina poleg premajhne (zdrave) izpostavljenosti soncu, povzročijo še premalo "dobrega" holesterola v krvi (HDL holesterol), prehrana, premalo bogata z D vitaminom, in tudi prekomerna telesna teža. 

Kakšne so lahko posledice pomanjkanja D vitamina?

Če ste pretirano utrujeni, kljub temu, da dobro spite, imate pogoste bolečine v telesu, pogoste infekcije in prehlade, pa ne veste, zakaj, vam lahko primanjkuje D vitamina. Ne le, da je D vitamin nujen za dobro absorbcijo kalcija v telesu, povzroči lahko tudi nekatere vrste raka, avtoimunske bolezni, težave s srcem, padec imunskega sistema, povišan krvni tlak in oslabitev mišic.

Naslednjih znakov pomanjkanja D vitamina torej ne gre spregledati:

1. Imate pogoste zlome in zvine

2. Nepravilna rast kosti pri otorcih

3. Mišična oslabljenost in bolečine v mišicah

4. Pogosti prehladi, vročina, pogosta vnetja dihalnih poti

5. Splošna utrujenost, nerazložljive bolečine v telesu

Kako v telo vnesti D vitamin? 

Najboljši način je sonce. Čeprav je dobro izogibati vročemu poletnemu soncu in se pred nevarnimi sončnimi žarki zaščititi s sončnimi krememi, to ne pomeni, da se moramo soncu v celoti izgoniti. Čim več uživajte na spomladanskem, jesenskem in zimskem soncu, poleti pa pred in po najbolj vročih urah. Poleti se med 11h in 17h zaščitite s sončno kremo in klobukom. 

S prehranskimi dodatki. Na trgu je velika količina izdelkov za večji vnos D vitamina v telo. Poiščite tiste z vitaminom D3. Pri tem so pomembni še vitamini A, K2 in magnezij, zaradi katerih bo vaše telo lažje absorbiralo vitamin D.

S hrano. Z vitaminom D so bogate ribe, kot so losos, sardine in tuna, pa jajca, jetrca in ribje olje.  Določenim živilom tudi dodajajo vitamin D, poiščite ga na deklaracijah. 

Značke: D vitamin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri