To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Tradicionalni avstrijski recept za prave božične medenjake

Tradicionalni avstrijski recept za prave božične medenjake (foto: Profimedia) Profimedia
22. 12. 2018

Naj tudi pri vas doma zadiši po domačih medenjakih, nekoč znanimi kot medeno pecivo, ki naj bi imelo zdravilne učinke, danes pa nepogrešljiv sestavni del božične peke.

Mestece Mariazell na avstrijskem Štajerskem je med drugim znano po posebni slaščici – medenjaku. Tam jih ne pečejo samo v božičnem času, slastne medenjake lahko dobite vse leto, in sicer v obliki srca, okrašene z napisi iz sladkorne glazure, oblite s čokolado ali pa posipane s koščki mandljev.

In zakaj ravno Mariazell?

Ta je bil svoj čas najpomembnejši romarski kraj v Avstriji in zato ni naključje, da imajo medenjaki dolgo tradicijo ravno tam, saj so trajno, lahko in hranljivo pecivo, ki romarjem predstavlja idealni prigrizek.

V prazničnem času se lahko z njimi posladkate na adventnem sejmu v Mariazellu, ki je od Maribora oddaljen le dobri dve uri vožnje.

Pozor: sejem je odprt samo do 23. 12., zato pohitite, če želite obiskati to mestece v času sejma.

To priljubljeno zimsko slaščico pa lahko naredite tudi sami doma.

Za medenjake potrebujete:

  • 500 g ržene moke
  • 120 g masla
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 250 g medu
  • 2 jajci
  • 2 zavojčka začimb za medenjake
  • 1 čajna žlička cimeta
  • limonina lupinica (nastrgana, neobdelana)
  • 50 g mletih oreščkov
  • 1 jajce (za premaz)

Postopek priprave:

Rženo moko zmešajte s pecilnim praškom in dodajte na kosmiče narezano maslo. Masi primešajte sladkor v prahu, začimbe, fino nastrgano limonino lupinico, med in jajca ter vse skupaj dobro pregnetite.

Maso pustite stati 1 uro ter jo nato razvaljajte in izrežite kroge oziroma poljubne oblike. Pred pečenjem oblikovane kroge namažite z jajcem in posujte z oreščki.

Medenjake lahko po želji okrasite tudi s sladkorno glazuro ali kandiranim sadjem.

In še nasvet:

V posodo, v kateri boste shranili medenjake, lahko dodate tudi rezine jabolk. Tako bodo medenjaki ostali mehki, hkrati pa jim bodo jabolka dala enkratno aromo.

Še več receptov za božično peko (med drugim tudi orehove rogljičke in linške oči) najdete TUKAJ.

Fotografije: Facebook/Mariazeller Advent, Profimedia

www.austria.info

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri