medenjak

Naj tudi pri vas doma zadiši po domačih medenjakih, nekoč znanimi kot medeno pecivo, ki naj bi imelo zdravilne učinke, danes pa nepogrešljiv sestavni del božične peke.

Mestece Mariazell na avstrijskem Štajerskem je med drugim znano po posebni slaščici – medenjaku. Tam jih ne pečejo samo v božičnem času, slastne medenjake lahko dobite vse leto, in sicer v obliki srca, okrašene z napisi iz sladkorne glazure, oblite s čokolado ali pa posipane s koščki mandljev.

In zakaj ravno Mariazell?

Ta je bil svoj čas najpomembnejši romarski kraj v Avstriji in zato ni naključje, da imajo medenjaki dolgo tradicijo ravno tam, saj so trajno, lahko in hranljivo pecivo, ki romarjem predstavlja idealni prigrizek.

V prazničnem času se lahko z njimi posladkate na adventnem sejmu v Mariazellu, ki je od Maribora oddaljen le dobri dve uri vožnje.

Pozor: sejem je odprt samo do 23. 12., zato pohitite, če želite obiskati to mestece v času sejma.

To priljubljeno zimsko slaščico pa lahko naredite tudi sami doma.

Za medenjake potrebujete:

  • 500 g ržene moke
  • 120 g masla
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 250 g medu
  • 2 jajci
  • 2 zavojčka začimb za medenjake
  • 1 čajna žlička cimeta
  • limonina lupinica (nastrgana, neobdelana)
  • 50 g mletih oreščkov
  • 1 jajce (za premaz)

Postopek priprave:

Rženo moko zmešajte s pecilnim praškom in dodajte na kosmiče narezano maslo. Masi primešajte sladkor v prahu, začimbe, fino nastrgano limonino lupinico, med in jajca ter vse skupaj dobro pregnetite.

Maso pustite stati 1 uro ter jo nato razvaljajte in izrežite kroge oziroma poljubne oblike. Pred pečenjem oblikovane kroge namažite z jajcem in posujte z oreščki.

Medenjake lahko po želji okrasite tudi s sladkorno glazuro ali kandiranim sadjem.

In še nasvet:

V posodo, v kateri boste shranili medenjake, lahko dodate tudi rezine jabolk. Tako bodo medenjaki ostali mehki, hkrati pa jim bodo jabolka dala enkratno aromo.

Še več receptov za božično peko (med drugim tudi orehove rogljičke in linške oči) najdete TUKAJ.

Fotografije: Facebook/Mariazeller Advent, Profimedia

www.austria.info

Sorodni članki

RECEPT: Božični sadni kruh

Pripravljen na bolj zdrav način.

Misija: Najboljši praznični recept – Tu je 5 najboljših!

Izbrali smo slaščice, ki ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi. Vredno jih je preizkusiti!

Posladkajte se s sadno pico

Če komaj čakate pomlad in poletje, ker bo na drevesih zrastlo novo sadje, vam bo sadna pica zagotovo všeč. Lahka sladica je odlična osvežitev za vroče dni. Morda z njo navdušite...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri