profimedia-0210394859

Foto: Profimedia

Če je Mozartova kroglica sinonim za Salzburg, je Sacherjeva torta sinonim za Dunaj: zgodba se je pričela, ko je knez Metternich svoji dvorni kuhinji leta 1832 naročil, da zanj in njegove visoke goste pripravi posebno sladico.

Toda glavni kuhar je zbolel in tako je moral takrat 16-letni vajenec Franz Sacher, vajenec drugega letnika, prevzeti nalogo, v okviru katere je iznašel osnovno obliko Sacherjeve torte.

Kasneje, po zaključku vajeništva, je svojo kreacijo pričel na veliko tržiti. Toda šele njegov sin Eduard je bil tisti, ki je v času svojih učnih let pri dvornem slaščičarju Demlu izpopolnil recept ter dodal čokoladno glazuro in marelično marmelado.

Prav tako legendarni kot sladica pa so tudi dolgoletni pravni spori med Sacherjem in Demlom o tem, kdo je izumil "originalno" Sacherjevo torto. Pravna "tortna bitka" je trajala od 1930 do 1965: odtlej obstajata "Demlova Sacherjeva torta" in "originalna Sacherjeva torta".

Čeprav naj bi bil originalni recept strogo varovana skrivnost slaščičarne Sacher, smo za vas pripravili naslednjo različico Sacher torte, ki je brez jajc, mleka, rafiniranega sladkorja ali bele moke. Morda bi jo lahko proglasili za najbolj zdravo različico Sacher torte

Potrebujemo:

Za pekač premera 14 cm

  • 2 dcl pirine moke 
  • 0,5 dcl koruznega škroba
  • 1 dcl kakava
  • 0,5 dcl kokosovega sladkorja
  • 2 (1,5) dcl ovsenega napitka ali katerega drugega rastilnskega napitka tekočino
  • 0,5 dcl sezamovega ali kokosovega olja 
  • 1 bio pecilni prašek
  • 1 žlica regratovega medu ali javorjevega sirupa

Premaz:
Marelična marmelada

Preliv:

  • 0,5 dcl ovsenega ali riževega napitka
  • Jedilna čokolada - pribiližno 40g


Suhe sestavine damo v eno posodo, mokre sestavine s sladkorjem pa v drugo.

Olje, tekočino in sladkor dodobra premešamo in počasi dodamo suhe sestavine. Dobiti moramo kremasto rahlo tekoče testo, ki ga vlijemo v pomaščen pekač.

Pečemo na 190˙C približno 35 minut. Po 25 minutah že preverimo, če je slučajno pečeno in sicer v sredi zapičimo tanek nož. Če izvlečemo suh in čist nož, je testo že pečeno, drugače pečemo dalje.

Biskvit vzamemo iz pečice in ga ohladimo. Prerežemo na pol, pomažemo z marelično marmelado, pokrijemo z zgornjim delom biskvita in po vrhu še prelijemo marelično marmelado zmešano z malce vode.

Pustimo stati dobro uro in nato po vrhu prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo s stopljeno jedilno čokolado in ovsenim mlekom oz. katerim drugim, ki ju na blagem ognju segrevamo, da se dodobra razpustita in ob mešanju povežeta.

Kos torte najbolje tekne s sojino ali kokosovo sladko smetano.

Recept: Jasmina Hrastovec, mincikuha.blogspot.si 

Poglejte si še: Sacherjeva torta: niti malo staromodna

Bi raje pripravili kaj drugega? Poglejte si recepte iz avstrijske kuhinje