profimedia-0328531365

Se danes ne počutite najbolj olimpijsko? Poskrbite, da boste polni energije, vitalnosti in osredotočeni na svoj cilj – tako kot naši olimpijci – in upoštevajte naslednje nasvete.

Preprosti nasveti, kako do bolj olimpijskega počutja. Ker ni nihče odgovoren za to, kako se počutite ali ne počutite …

1. Zbudite se z nasmehom

Preden vstanete, položite obe dlani na trebuh in 10-krat globoko in dolgo vdihnite in izdihnite. Pretegnite se. Le kaj čarobnega se vam bo zgodilo danes? Nasmehnite se in odidite v nov dan z veseljem ter pozitivnim pogledom.

2. Spremenite rutine

Rutine in navade ali monotonosti nas nikakor ne delajo žive. Z energijo in zagonom nas običajno napolni nekaj, kar je novo, drugačno, nepoznano.

Spoznavajte nove ljudi, nove kraje, nove načine razmišljanja! Izberite drugo pot do službe, pojdite v novo kavarno ali trgovino in kupite nekaj povsem drugega od tega, kar kupite običajno. Pojdite na izlet nekam, kjer še niste bili. Ogovorite nekoga na ulici ali na avtobusu. Vpišite se v tečaj tujega jezika, ki ste si ga vedno želeli naučiti, ali tečaj šivanja, fotografiranja, plezanja, kitare, plesa, kiparstva ... 

Bodite pogumni in naj vas spremembe ne strašijo, saj vas bodo zagotovo navdale z zagonom in energijo. 

3. Bodite v trenutku in ne razmišljajte preveč

Bodite zavestni vsakega trenutka. Zavedajte se, kaj počnete v tem trenutku, ozrite se okoli sebe. Opaziti je potrebno ta trenutek, da smo lahko zadovoljni z življenjem. Mislite, da uspešni olimpijci med tekmo razmišljajo o tem, kaj jesti zvečer ali kako je bilo včeraj? Ne razmišljajte torej preveč. Samo sledite intuciji in pojdite naprej, korak za korakom in opazujte, kako se življenje razvija. 

4. Nujno si vzamite čas zase

Vprašajte kateregakoli olimpijca in vam bo povedal, kako pomemben je počitek, odklop in sprostitev. Vsak dan si zase najdite nekaj minut, pol ure ali uro za sprostitev.

Včasih se počutimo slabo le zato, ker nimamo dovolj časa zase. Bodite nekaj časa sami, ugasnite telefon, televizijo in računalnik. Pojdite na sprehod ali tek, vadite jogo, igrajte se z živalmi, privoščite si kopel ali pojdite v svoj najljubši kotiček v naravi in samo opazujte okolico.

Preverite: 4 znaki, da imate nezdrav odnos s telefonom 

5. Pojdite ven in se razgibajte 

Še en pomemben dejavnik, da se počutite polne življenja je, da se nadihate svežega zraka in razgibate svoje telo. V naravi se boste spomnili, kdo ste in kaj si želite. Vaš um se bo zbistril in pomiril.

Sprehod v naravi ali kratek izlet izven hrušča in kaosa, vam lahko ponudi jasno vizijo, ki jo iščete. 

6. Bodite hvaležni za VSE

Pogoj za dobro razpoloženje je tudi, da ste hvaležni za vse, kar imate v življenju. Ja, tudi za bolečino, bolezen, težke odnose … Vse to vas uči, da spoznate, kar morate in postanete boljši. Opazite, kaj imate. Bodite enakovredno hvaležni tako za priložnosti kot za izzive in preizkušnje.

Preizkusite tehniko, ki vas spravi v dobro voljo v manj kot minuti

7. Očistite sebe in svojo okolico

Da nismo polni energije, je lahko kriva tudi napačna prehrana in kaotična okolica. Prenehajte jesti težko hrano, po kateri se ne počutite dobro. Jejte čim več sveže, lokalne in ekološke zelenjave ter sadja. Očistite tudi svoje domovanje in rešite se nereda. 

8. Vsaj trikrat na dan nekoga objemite

Vsakič, ko nekoga iskreno objamemo, se sprostijo mišice in se zmanjša napetost v telesu.  Objem poveča proizvajanje serotonina v možganih, kar poveča nivo samozavesti in razpoloženja nasplošno. Ko je nivo serotonina nizek, se počutimo osamljeno in depresivno. Zato je objem najboljše zdravilo proti slabi volji. In zato bi se morali objeti po vsakem stresnem dnevu - vsaj trikrat!

9. Pomagajte z malenkostim

Naj bo to pri fizičnih opravilih ali pri čustveni opori. Opazite, kje je potrebna pomoč. Postavite se v kožo drugih. Poglejte na stvari z druge perspektive, ne samo s svoje lastne. Pozdrav, nasmeh, pomoč starejši osebi, nepričakovano malo darilo ... Pomoč drugim bo vam prinesla mir in odlično počutje.

10. Veliko se smejte

Smejte se in smejte. Smejte se težavam, smejte se vsem nenavadnim naključjem, smejte se življenju, ki je lahko lepo, če ga le tako vidite.

11. Odpustite bremena

Da bi se zares počutili olimpijsko je potrebno tudi odpustiti – sebi in drugim. Zamere in jeza nas namreč najbolj ovirajo pri tem, da se ne počutimo zares svobodne ter polne moči. So bremena, zaradi katerih ne moremo lahkotno tekati naokoli.

12. Delajte iz srca

Skrivnosti tistih, ki so uspešni in zares srečni pa je tudi, da počnejo tisto, kar jih veseli. Zato karkoli počnete, delajte iz srca ter uživajte v svoji pristnosti. 

Se počutite že kaj bolj olimpijsko?

Jutri pa si lahko pripravite še slasten olimpijski zajtrk: Proteinske čokoladne ajdove palačinke.

Sorodni članki

Neprecenljive stvari, ki se jih lahko naučimo od otrok

Poznate tisti trenutek, ko se z grozo zaveste, da je vaše življenje čista rutina? In se nato sprašujete: "Kako ... In kdaj se mi je to zgodilo? Pa zakaj to opažam šele zdaj, po…

Sara Isaković: Garam, ker želim doseči cilje

Naša olimpijka, plavalka Sara Isaković, je že po naravi bolj vesela, zaveda se, da je igrivost pomembna tudi, ko plava, nikakor pa ne pozablja na zadane cilje in rezultate…

Triatlonka Mateja Šimic: "Profesionalni šport ni zdrav."

Mateja Šimic je 36-letna Ljubljančanka, ki si je že od srednješolskih dni želela, da bi nastopila na olimpijskih igrah. Želja se ji je uresničila leta 2012 v Londonu, kjer je…
Najbolj brane vsebine

To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti

Vsakdo, ki je kdaj žaloval za izgub­ljeno ljubeznijo, ve, kolikšna je lahko bolečina. Vendar se nekatera srca hitreje zacelijo in upajo poskusiti ponovno. 6 astroloških znamenj pa je še posebej nagnjenih k sindromu zlomljenega srca, ki jim preprečuje, da bi se znova podali na ljubezensko potovanje.
Več...

3 razlogi, zakaj moški zapusti žensko, ki jo ljubi

Da bi moški zapustil žensko, ki jo ljubi? Zdi se skoraj nemogoče, kajne? Mar ne bi naredil vse na svetu, da bi obstal ob njej?
Več...

V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Nekatere stvari so univerzalne, tisti mali užitki v katerih lahko uživamo vsak dan. Vendar astrologi pravijo, da bi se morali v letu 2019 preizkusiti tudi v naslednjih hobijih oz. izzivih.
Več...

10 najbolj podcenjenih nevarnosti v partnerskem odnosu

Največje nevarnosti so tiste, ki jih kot take sploh ne prepoznamo. Toda brez strahu: tudi tem se da elegantno izogniti.
Več...

6 znakov, da ste čustveno izčrpani

Čustvena izčrpanost je stanje do katerega privede nakopičen stres – počutimo se prazno, brez energije, vse to pa lahko spremljajo tudi fizični znaki. Če se počutite tako, potem ste čustveno izčrpani ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri