Uredništvo | 12. 10. 2023, 08:01

Kdo je mladi kmet, ki Ani Roš Stojan prodaja krompir po neverjetni ceni en evro za kos?

Žiga Živulović jr./Bobo

Ana Roš Stojan od njega odkupuje še česen in fižol, dogovorila pa sta se tudi za nekaj drugih rastlin, ki jih bo gojil posebej zanjo.

Ana Roš Stojan je pred kratkim spregovorila o tem, da za sestavine v svojih jedeh brez težav odšteje več, kot je potrebno, če ve, da so zelo kakovostne. Tako je na Šentviški planoti našla mladega kmetovalca, ki svoj krompir vzgaja z lastnimi rokami, brez strojev. Zaradi omejene teže 40 gramov mora rast krompirja zaustaviti, zato je kuharski mojstrici postavil ceno en evro za en krompir, ki jo je brez oporekanja sprejela.

"Zato je na meniju Hiše Franko krompir za en evro. Verjamem, da vrednost tega krompirja, okus tega krompirja presega vsak kos ribe, mesa, klapavice, ostrige in kaviarja," je tedaj zatrdila Ana Roš Stojan.

"Ponudil sem ji lahko samo krompir"

In kdo je skrivnostni kmet? Po poročanju revije Jana gre za Miho Kobala, ki na Šentviški planoti v bližini Tolminskega živi s partnerko Alenko in hčerko, še dojenčico.

Izšolal se je za elektrotehnika, bil je tudi odličen športnik, smučar, a je (razen tega, da občasno še vedno opravlja delo smučarskega učitelja) delo za računalnikom in tekmovanja na belih strminah zamenjal za "pisarno" v naravi, ko je leta 2014 podedoval kmetijo in hišo očetove tete.

Prekvalificiral se je v sekača in traktorista; poleg stare hiše in kmetije je postavil novo leseno hiško, v kateri družinica domuje danes, v stari domačiji pa shranjuje pridelke.

Kako pa je zanj izvedela Ana Roš Stojan? "Ana za svojo kuhinjo išče lokalne kmete in tako je od mojih strank v Kobaridu verjetno izvedela tudi zame," je novinarki Jane Katji Božič povedal Kobal. "Dobila sva se pri njej, v Hiši Franko, in krompir je bila prva stvar, ki sem ji jo na začetku poletja lahko ponudil. Zelenjava je tu gori namreč bolj pozna. Medtem ko v Vipavski dolini pobirajo prvi krompir že na začetku maja, ga mi takrat šele sadimo."

Takrat mu je povedala, da za eno svojih specialitet – to je krompir, pripravljen v lupini, na poletnem senu z dodatkom kislega masla z okusom hrena – potrebuje gomolje, težke približno 40 gramov, da bi takšne dobil, pa bi jih moral Kobal zaustaviti v rasti.

Odkar sta sklenila dogovor, je del njegovega pridelka namenjen samo njej. "Krompirja je zaradi tega štirikrat manj, treba ga je prebrati, saj mora biti prave oblike in ne sme biti poškodovan, zato je temu primerna tudi cena," pravi. Ana Roš Stojan, ki v teh dneh odpira novo restavracijo v središču Ljubljane Jaz by Ana Roš, pa od njega odkupuje še česen in fižol, dogovorila sta se tudi za nekaj drugih rastlin, ki jih bo gojil posebej zanjo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol