6 koristi žižol, ki jih morate poznati

6. 10. 2023
Deli
6 koristi žižol, ki jih morate poznati (foto: Profimedia)
Profimedia

Žižole so jesenski sadež, ki uspeva tudi pri nas. Izboljšujejo prebavo, ščitijo pred rakom in imajo več vitamina C od limone.

Žižole izvirajo iz Azije, danes pa jih lahko najdemo tudi v slovenski Istri. Kljub temu, da uspevajo tudi pri nas, so še vedno manj znane in redko uporabljene. To pa je velika škoda, saj imajo žižole veliko pozitivnih vplivov na telo.

Sadež je velik približno enako, kakor oliva, okus in tekstura pa sta bolj podobni jabolku. Nekateri jih uporabljajo tudi v žganju ali iz njih naredijo čaj, odlično pa se obnesejo tudi kot suho sadje.

Preverite vse pozitivne učinke, ki jih ima žižola na telo.

Zmanjšano tveganje za nastanek raka

Žižole lahko pomagajo ščititi telo pred nastankom raka. Sok žižol naj bi namreč pripomogel k zaviranju rasti rakavih celic. 

Pomoč pri nespečnosti

V tradicionalni kitajski medicini so žižole bile priljubljeno sredstvo za zdravljenje nespečnosti. Še danes velja, da ta sadež deluje kot blago, naravno uspavalo.

Zdrava prebava

V preteklosti so se pripravki z žižolami uporabljali tudi za izboljšanje prebave. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin lahko omenjeni sadež lajša zaprtje, obenem pa podaljšuje občutek sitosti, kar je v pomoč tudi pri hujšanju.

Blaženje anksioznosti

Žižole naj bi pomagale pomiriti živčni sistem, zato so lahko učinkovite tudi pri blaženju anksioznosti.

Uravnavanje krvnega tlaka

Ker vsebuje veliko kalija, lahko ta sadež pomaga uravnavati tudi krvni tlak ter tako izboljšuje zdravje srca in ožilja.

Odličen vir vitamina C

Žižole predstavljajo odličen vir vitamina C - vsebujejo ga več, kakor denimo pomaranča ali limona. Vitamin C krepi naš imunski sistem, zmanjšuje tveganje za številna kronična obolenja, pospešuje celjenje ran in sodeluje pri mnogih drugih procesih v telesu.

Viri:
znam.si
bodieko.si

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek