Privoščite si 'srečno hrano'

Dnevi se bodo krajšali in v naše možgane se zaradi pomanjkanja svetlobe in vitaminov hitro prikrade slabo razpoloženje.

3 vitaminske bombe za jesenske dni

Jesen predstavlja tipično zelenjavo in sadje. Spustite grozdje, hruške in orehe v kuhinjo - videli boste, da se splača.

Kako pripraviti okusne in zdrave sladice?

Sladice so tisti del jedilnika, ki nam vedno povzroča vsaj malo slabe vesti. Povsem klasične sestavine, kot so bela moka, beli sladkor, jajca...

Ne nasedajte etiketi 'manj maščobe'

Izdelki z majhno vsebnostjo maščobe imajo ponavadi isto ali celo večjo količino kalorij kot polnomastne različice - manj maščobe in več sladkorjev, na primer.

Hrana, ki je bogat vir niacina

Niacin je eden izmed pomembnejših vitaminov B-kompleksa. Poznamo ga tudi pod imenom vitamin B3.

5 živil, ki so bogat vir kalija

Zelo dober vir kalija so banane, a nikakor ne edini. Poiskali smo 5 živil, ki bodo prav tako poskrbela, da vaše mišice ne bodo...

Recept: Solata iz kislega zelja z jabolkom, hrenom in orehi

Sladko, kislo, slano, pekoče, tokrat bomo v recept zapakirali skoraj vse možne okuse.

Čaj iz bele omele uravna krvni pritisk

Beli omeli so že naši predniki pripisovali magične in zdravilne moči. Dimljenje z belo omelo naj bi celo odpiralo vizije in videnja ter krepilo sanje.

So lahko zeleni smoothieji zdravju škodljivi

Zeleni smoothieji niso samo super zeleni in zdravi, ker vsebujejo pomembne minerale, vitamine in celo aminokisline, temveč tudi neverjetno dobrega okusa. Vseeno pa nas je zanimalo, ali je lahko preveč teh kljub vsemu zdravju škodljivih.

Recept: Mediteranska krompirjeva solata z olivami

Odlična jesenska solata z veliko vitamini.

40 živil, ki skrbijo za kislinsko-bazično ravnovesje

V teh časih je zelo razširjena motnja telesnega ravnovesja - t. i. zakisanost, ki pomeni, da ima človek v notranjem celičnem okolju nesorazmerno veliko kislin, iz nje pa izvirajo dokaj različne zdravstvene težave, kot so kronična utrujenost, močna živčnost, depresija, revmatična obolenja, vnetje kit, ekcemi, zobna gniloba itn.

Brezglutensko žito teff je dobra alternativa pri celiakiji

Gluten je lepljiva beljakovina, ki je v žitu. Kdor ga ne prenaša (bolniki s celiakijo), se mora pri peki kolačev, pic, piškotov, kruha in žemljic odreči moki. Gluten je namreč predvsem v pšenici, ječmenu, ovsu, rži in piri.

8 razlogov, zakaj je avokado 'kralj' med sadeži

Ne gremo se tekmovanja za najbolj srčkanega med sadeži, bi pa se z avokadom nedvomno lahko potegovali za najbolj zdravega. Stopničke bi bile zagotovljene, preostali mesti pa po vsej verjetnosti rezervirani za kokos in jagodičje.

Solata iz rdeče pese s prekajeno postrvjo in krompirjem

Rdečo peso lahko v trgovinah ali pri kmetih kupite vse leto. Pri nakupu bodite pozorni, da je trdna na otip in da ni suha.

Lečina solata z gorčično polivko

Leča je prava zakladnica vlaknin, ki pospešujejo prebavo, in je bogata z beljakovinami, ki jih telo rabi za gradnjo mišične mase. Vsebuje še številne mineralne snovi, zato nanjo nikar ne pozabite, ko sestavljate domače jedilnike.

6 vrst buč, ki vam popestrijo jesenski jedilnik

Zdaj je vrhunec plodov z bogatimi oblikami. Nove sorte postrežejo z najboljšim okusom ter bujno raznovrstnostjo barv in oblik.
None

Resnice in zmote o glutenu

Zadnjih nekaj let se zdi, da je gluten postal nekakšen strup v naši prehrani in da so okoli nas sami bolniki s celiakijo.

6 prehranskih trendov - zdravi ali nevarni?

Nova dieta, nov prehranski trend ... Svojemu telesu seveda vsi privoščimo le najboljše. Toda ali so vsi ti novi prehranski trendi res tako zelo zdravi?

Zdravi prigrizki za na kavč in pred TV

Ja, poletja je konec. Večeri so še prijetni, a vseeno smo več doma, saj nas zjutraj čakata služba in šola ali pa kakšne druge obveznosti. In seveda ni lepšega, kot se zvečer sproščeno zlekniti na kavč. A da nas zaradi odvečnih kilogramov pozimi ne bodo tiščale hlače, smo za vas pripravili nekaj idej za zdrave večerne grizljaje.

Živila, ki pomagajo ohranjati dober imunski sistem

Zdrava prehrana je steber dobre odpornosti. Tako lahko celo jesen in zimo ostanemo v dobri formi. Seveda tudi čez leto ne smemo pozabiti na vrhunsko pripravljen imunski sistem.