Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Veganski jedilnik

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine...

Izbor uredništva

Veliki test smuči 2014/2015

Največji test smuči na svetu je letos potekal med 1. in 3. aprilom na smučišču Silvretta-Montafon na Predarlškem.

Več...

9 naravnih antibiotikov - skrita orožja narave

Kdor domneva, da so antibiotiki človekov izum, se moti. Tudi veliko rastlin vsebuje te snovi. Narava je pravzaprav že...

Več...

Kako ohranimo in dvignemo energijo?

Kako lahko iz narave potegnemo največ, da bomo tudi v hladnejših in turobnejših dneh ostali zdravi, dobro razpoloženi in...

Več...


Najbolj brane vsebine

Kako rešite situacijo, če na fitnesu padete s tekalne steze, ker gledate dekleta

Ste telebnili s tekalne steze? Ni vse izgubljeno - rešitev je namreč zelo enostavna.
Več...

Vzorci v partnerstvu: Čustveno zapuščanje

Strah pred tem, da bomo ostali sami in 'zapuščeni', je eden izmed največjih strahov, ki ga doživlja veliko ljudi. Zaradi tega ostajamo v odnosih, ki nam pravzaprav škodujejo.
Več...

Minuta in pol čistega smučarskega adrenalina

Z GoPro tehnologijo imamo sedaj priložnost, da se iz prvoosebne perspektive podamo na najbolj neverjetne pustolovščine kar iz udobja domačega kavča. A verjetno je malo še tako zagretih adrenalinskih odvisnikov, ki bi želeli tudi v živo doživeti spust po praktično vertikalni gorski razpoki.
Več...

Kje se skrivajo vitamini in koliko jih v resnici potrebujemo

Naše telo ne more samo proizvajati vitaminov, zato mu moramo pri tem pomagati. Mu lahko samo s prehrano ali potrebujemo pomoč tablet?
Več...

8 živil za vitko linijo in 8 živil, s katerimi jih lahko zamenjamo

Lahko je živilo še tako zdravo, a če ga ne maramo, ga pač ne bomo jedli. Lahko pa poiščemo alternative zanje. Mi smo poiskali 8 živil, ki pomagajo pri ohranjanju vitke linije, in preverili s katerimi drugimi živili jih lahko zamenjamo.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri