Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Veganski jedilnik

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine...

Izbor uredništva

BODY SUP: Trening za povečano kalorično porabo in čvrst trebuh

Se odločate, katere aktivnosti bi se lotili to poletje? Kaj če bi se letos preizkusili na supu. Ampak mMalo drugače. Uporabite...

Več...

Recept: Citrusna detoks voda

To poletje ne bo šlo brez zdrave citrusne detoks vode, ki jo lahko pripravimo popolnoma sami doma. Je izjemno zdrava...

Več...

Ljubitelji smutijev, pozor! Preverite, odgovorite in osvojite čudovito nagrado!

Ker vas radi razvajamo, smo pripravili novo nagradno igro. Tako zelo enostavno, da je preprosto ne boste mogli izpustiti.

Več...


Najbolj brane vsebine

Najboljše motivacijsko pismo, kar ste jih kdaj prebrali!

Fitnes trenerka Nuša Gnezda je napisala pismo, ki bo povsem spremenilo vaš pogled na vadbo.
Več...

BODY SUP: Trening za povečano kalorično porabo in čvrst trebuh

Se odločate, katere aktivnosti bi se lotili to poletje? Kaj če bi se letos preizkusili na supu. Ampak mMalo drugače. Uporabite ga za ta odličen trening, ki bo učvrstil jedro.
Več...

4 vaje za trebuh, zadnjico in noge

Poletje prinese obilo možnosti za rekreacijo v naravi, a nikar ne pozabite na te klasične vendar zelo učinkovite vaje, s katerimi krepite trebuh, zadnjico in noge.
Več...

19-mesečni otročiček takole premaguje plezalno steno

Kakšna je spodnja starostna meja za plezanje po plezalnih stenah? Očitno 19 mesecev.
Več...

Najboljša metoda, ki topi odvečne kilograme

Sonce je že ogrelo ozračje, tako da prav paše se malo 'pomartinčkati', kajne? Toplo sonce in daljši dnevi pa nakazujejo tudi na to, da se približuje poletje in z njim stavek: "Pred poletjem moram shujšati" ali pa: "Sezona kopalk se bliža, jaz pa imam vsaj pet kilogramov preveč".
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri