Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Veganski jedilnik

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine...

Izbor uredništva

Lindsey Vonn: Vzpon (The Climb), dokumentarni film o neverjetnem povratku prvakinje v smuku

Vzpon (The Climb) je enourni dokumentarni film, ki sledi neverjetnemu povratku olimpijske prvakinje v smuku Lindsey...

Več...

Veliki test smuči 2014/2015

Največji test smuči na svetu je letos potekal med 1. in 3. aprilom na smučišču Silvretta-Montafon na Predarlškem.

Več...

9 naravnih antibiotikov - skrita orožja narave

Kdor domneva, da so antibiotiki človekov izum, se moti. Tudi veliko rastlin vsebuje te snovi. Narava je pravzaprav že...

Več...


Najbolj brane vsebine

Za kaj vse se priporoča arganovo olje

Arganovo drevo, iz katerega jedrc pridobivajo olje, v Maroku velja za čudež narave. Olje je cenjeno predvsem zaradi zdravilnih lastnosti - pomaga pri številnih zdravstvenih težavah, blagodejno pa vpliva tudi na kožo.
Več...

5 naravnih zdravil proti gripi in slabemu počutju

Ko so prehladna obolenja na višku, prežijo virusi prehlada in gripe na vsakem koraku, tudi na svinčnikih, knjigah, igračah itd. Poleg tega se gripa in prehladi prenašajo prek stika z bolnimi. Preverimo, kako se ogniti gripi v velikem loku.
Več...

Najboljši bananin kruh

Ta kruh je posebno okusen, če ga popečemo.
Več...

Kako do lepe in čvrste zadnjice?

Kaj lahko storite, da bo zadnjica privlačna na pogled in da bo postala tudi vodilo zdravega telesa.
Več...

Koliko časa traja prebavljanje

Najprej preverimo, kakšna je razlika med prebavo in presnovo.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri