Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Veganski jedilnik

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine...

Izbor uredništva

Kako ohranimo in dvignemo energijo?

Kako lahko iz narave potegnemo največ, da bomo tudi v hladnejših in turobnejših dneh ostali zdravi, dobro razpoloženi in...

Več...

6 kombiniranih krepilnih vaj za smučarje

Za hitre in natančne smuči niso dovolj le močne stegenske mišice, močni in hitri morajo biti tudi vaše roke in trup. Zato...

Več...

13 sovražnikov vaše diete

Kot začarano: kar naprej se nečemu odpovedujete, kazalec na tehtnici se noče nikamor premakniti, kilogrami pa trmasto vztrajajo...

Več...


Najbolj brane vsebine

Kako hitro pripraviti zdrav zimski obrok

Čas je za nov recept in še eno okusno zimsko jed. Seveda pripravljeno po načelih Feelgood – pripravljena je hitro, je okusna in primerna za vsak žep, hkrati pa postreže s pravo mero beljakovin, maščob in vlaknin. Za močan imunski sistem.
Več...

Kako s psihološkimi triki priti v formo?

Predstavljamo šest trikov Briana Wansinka, profesorja na univerzi v Cornellu, ki se ukvarja z navadami prehranjevanja Američanov in triki marketinga prehrambne industrije. Najela ga je tudi Bela hiša, da bi spremenil smernice v dieti Američanov.
Več...

Recept: Zdrave palačinke

Palačinke imamo radi, pripravljene so hitro in enostavno. Če jih boste pripravili po dveh zdravih receptih, ne boste imeli razloga za slabo vest.
Več...

9 preverjenih načinov, kako zmanjšati maščobo okoli pasu

Ne gre le za izgled, maščoba, ki je je preveč in se širi okoli notranjih organov, znatno poveča tveganje za nastanek resnih obolenj.
Več...

Na Krvavcu pripravili številne novosti

Na smučišču Krvavec, ki je tako rekoč na obrobju Ljubljane, so za letošnjo sezono pripravili kar nekaj novosti.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri