Rdeča kvinoja s poletno zelenjavno omako - Aktivni.si
kvinoja

Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Polnjena zelenjava - pisana in slastna

Paprika, bučke, gobe, koleraba ... Poletna zelenjava, ki jo lahko popestrite z okusnimi nadevi.

Izbor uredništva

VIDEO: Tako pripravite najboljšo francosko solato

Francoska solata je najboljša, kadar je pripravljena doma. In tako enostavno jo pripravite.

Več...

4 stvari, ki jih ne bi smeli nikoli narediti po vadbi

Tudi to, kaj storite po vadbi, pomembno vpliva na telo in počutje. Zato se izogibajte naslednjim štirim napakam.

Več...

Atomic Redster XT: Smuči s tehnologijo svetovnega pokala!

Ljubitelji urejenih smučišč stalno iščejo opremo, ki zagotavlja še več oprijema, večjo odzivnost in stabilnost. V serijo...

Več...

Najbolj brane vsebine

Dih jemajoče fotografije gora

Veličastne gore, prostrani razgledi, čarobne barve sončnih vzhodov in zvezdnatih noči. Naj vam fotografije slovenskega fotografa Klemna Štularja polepšajo dan. 
Več...

Na kaj moramo paziti pri izbiri suhega sadja?

Miklavž v svoji vreči običajno otroke obdaruje s sadjem, oreščki, piškoti in suhim sadjem. Na kaj mora biti pri tem pozoren? 
Več...

Naša najboljša suparka Manca Notar je na deski preveslala Ljubljanico. Nastal je tale čudovit video!

Manca se je projekta lotila v času med treningi za zadnje svetovno prvenstvo, s katerega je med drugim prinesla tudi bronasto medaljo. Nekaj dni namenjenih počitku je izkoristila za sproščeno raziskovalno veslanje in bila navdušena. Nastal pa je super in tudi poučen video.
Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežji pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.
Več...

Zakaj je lahko super, da ste se z nekom razšli?

Razhodi in prekinitve zvez bolijo. Zelo. Srčna bolečina je ena najmočnejših bolečin, ki se včasih zdi tako neznosna. A prav ta bolečina lahko postane tudi največji dar, če jo pravilno razumemo.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri