Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Veganski jedilnik

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine...

Izbor uredništva

Popestrite vadbo s 3 odličnimi vajami v naravi

Razbijte monotonost! Naše okolje nam ponuja različne možnosti za treniranje. Izkoristite ga.

Več...

V živo: 72 urna humanitarna akcija Srce Sloveniji

27. avgusta se bo s skokom v morje na plaži v Kopru pričela 72 urna humanitarna akcija Srce Sloveniji. Pridružite se ekstremnemu...

Več...

Le še teden dni do začetka priprav na Ljubljanski maraton 2014!

Začnemo 2. septembra ob 18. uri. Če še niste prijavljeni, imate zdaj priložnost, da to storite.

Več...


Najbolj brane vsebine

8 slabih navad, za katere si niste mislili, da so tako slabe

So navade, ki jih opustimo, ker se nam zdijo slabe, in so navade, ki jih obdržimo, čeprav vemo, da niso najboljše. In čeprav se vam mogoče kakšne stvari ne zdijo tako grozne, vas moramo žal razočarati: te male razvade lahko pustijo veliko slabih posledic – seveda na zdravju in posledično sreči. Torej, pojdimo pogledat osem največjih 'malih' nezdravih navad, ki se jih morate zares odvaditi.
Več...

Športno srce

ŠAli ste vedeli, da še tako "zdrav" človek vsakodnevno dožživi kar nekaj aritmij?
Več...

Ali jabolčni kis res pomaga pri hujšanju?

Zagovorniki hujšanja z jabolčnim kisom trdijo, da kis izpira maščobe v debelem črevesu, pomaga telesu prebaviti hrano in zmanjšuje tek. Torej, ali jabolčni kis res pomaga pri izgubljanju teže?
Več...

6 razlogov, zakaj je dan dobro začeti s toplo limonado

Ritual, ki prihaja iz ayurvede, prinaša cel kup zdravju dobrodejnih učinkov.
Več...

Video: Top 5 živil, ki 'ubijajo' trdovratne maščobe okoli trebuha

Če si želite ravnega trebuha, brez odvečnih maščobnih oblog, niste edini. Pa tudi vi v želji, da bi čim prej dosegli omenjeni cilj, iščete le informacije o tem, česa ne smete početi, čemu se morate izogibati in katerih živil ne smete uživati?
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri