Kvinoja, uravnoteženo živilo s številnimi za zdravje zelo korist­nimi lastnostmi, z odlično zelenjavno omako za vroče poletne dni.

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 ml rdeče kvinoje
  • 500 ml vode
  • sol
  • 1 mlada čebulica skupaj z zelenjem
  • 2 bučki
  • 1 jajčevec
  • 4 paradižniki
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 50 ml paradižnikovih pelatov z omako, v katero so vloženi
  • kajenski poper
  • nekaj lističev bazilike
Priprava:

Kvinojo stresemo na cedilo in jo temeljito speremo pod curkom vroče vode. Nato jo stresemo v posodo z vodo in pustimo stati nekaj minut.

Medtem nasekljamo čebulico, na kocke narežemo bučki in jajčevec. Paradižnike razrežemo na četrtine in z ročajem male žličke iz njih postrgamo peške in sok. Nato tudi paradižnik narežemo na maj­hne kocke. Česen drobno nasekljamo.

Kvinojo odcedimo, jo prelijemo s 500 ml čiste vode, posolimo in postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, nato ogenj pridušimo in kuhamo še od 20 do 25 minut. Kuhano kvinojo pustimo pokrito še nekaj minut, da do konca vpije vodo.

Olje segrejemo, na njem opečemo čebulico, nato dodamo bučke in jajčevec. Ob stalnem mešanju na hitro prepražimo, nato dodamo še česen ter svež in vložen paradižnik.

Pražimo nekaj minut, začinimo s soljo in poprom, premešamo in dodamo še na rezance narezano baziliko.

Ko je zelenjava še čvrsta, prenehamo kuhati. Kvinojo stresemo na cedilo, da se dobro odcedi, nato jo primešamo zelenjavni omaki.

Ponudimo z listi sveže zelene solate.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Sorodni članki

Obroki za Zeleni ponedeljek

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

Lahka mineštra

Odlična zelenjavna juha s testeninami.

Veganski jedilnik

Kuharske mojstrovine in nasvete je tokrat z nami delila Mateja Ulaga, ki velja za odlično kuharico ter strokovnjakinjo za kakovostno biološko pridelano vegansko prehrano. Mojstrovine...

Izbor uredništva

None

Jure Košir: "Sem čisto običajen rekreativec."

Nekaterih ljudi ni treba posebej predstavljati in Jure Košir je zagotovo eden od njih.

Več...

Refleksoterapija za harmonično ravnovesje telesa in duha

Refleksoterapija je čudovit balzam za dušo in telo. Kot kulturna tradicija je prisotna po celem svetu, njena moč je...

Več...

Stopite iz območja udobja

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje.

Več...


Najbolj brane vsebine

4 navade, ki vam bomo pomagale 'kuriti' maščobe okoli trebuha

Preprosti koraki so tisti, ki poskrbijo za super rezultate, zato smo za vas pripravili 4 preverjene navade, ki jih boste lahko začeli prakticirati že danes in bodo poskrbele za raven in čvrst trebuh.
Več...

Homo currit, človek teče

Tek. Širna prostranstva. To so popotovanja mojih nog. Njihova naloga: odkriti nove še nepoznane poti in trase, odkriti tekače in tekačice na njihovi poti, morda triatlonce ali duatlonce, in pogumno zakoračiti tja, kamor moja noga še ni stopila ...
Več...

Novosti, ki jih Elan predstavlja za prihajajočo smučarsko sezono

Pri Elanu so že pripravili smuči, snežne deske in preostalo smučarsko opremo za prihajajočo smučarsko sezono.
Več...

8 vrst hrane, ki vas uspava in 8, ki vam ne pusti spati

Se kdaj povsem brez razloga ponoči premetavate po postelji in brez uspeha štejete ovčke? Jah, žal je tudi za nespečnost lahko kriva hrana. Za vas smo pripravili seznam hrane, ki vam ne bo pustila spati, in seznam živil, ki vas bodo popeljala v miren spanec.
Več...

Sara Chafak - misica in raperka, ki je postala kuharska zvezda Finske

Sara Chafak se je rodila 25. oktobra 1990 v Helsinkih, znana pa je kot lepotica, ki je osvojila laskav naziv miss Finske 2012 in predstavljala svojo deželo na izboru Miss Universe 2012. Za svoj eksotični videz se Sara lahko zahvali genom, saj je oče Maročan, mama pa Finka.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri