Prehrana Promocijsko sporočilo

Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin (in to niso ribe!)

3. 6. 2020
Deli
Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin (in to niso ribe!) (foto: profimedia)
profimedia

Zakaj si ne bi zadali izziva, da naredite za svoje telo in zdravje vse, kar je v vaši moči? Tako bo poletje brezskrbno, vi pa boste občutili pozitivne spremembe. Začnimo poletno: z omega-3 maščobami. A tokrat ne v ribah ...

Če vas vprašamo, iz katere hrane dobite največ omega-3 maščobnih kislin, bi verjetno odgovorili, da iz rib. Ali pa tudi ne, če ste vegetarijanec ali vegan. 

Najprej poglejmo, kaj dobrega sploh počnejo omega-3 kisline. Pripomorejo k: 

  • pravilnemu utripanju srca,
  • pretoku krvi po telesu,
  • boljšemu vidu
  • in hitrejšemu ter jasnejšemu sprejemanju odločitev.

Če imate radi meso in ribe, boste ob rednem uživanju torej deležni vseh pozitivnih učinkov. Ali pač?

Za ljudi, ki uživajo živalske izdelke, je koristen podatek, da je meso živali, ki se prehranjujejo s travo, bogato z omega-3, nasprotno pa meso živali, ki jih krmijo s koruzo in drugimi žiti, vsebuje veliko omega-6 maščobnih kislin.

Celo za ribe, ki ji zdravniki večinoma priporočajo prav zaradi vsebnosti omega-3, ne moremo več z gotovostjo trditi, da predstavljajo dober vir omenjenih maščobnih kislin. Krma za ribe v ribogojnicah dandanes prav tako temelji na žitih, zato delež koristnih ribjih maščob močno upada.

Kako pa telesu zagotoviti omega-3 maščobne kisline, če ne marate rib in kje vse se še skrivajo?

Nekatere vire že dobro poznamo: losos, sled, sardine ... A imamo tudi med rastlinami precej bogate vire omega-3 maščobnih kislin. Takšen je na primer navadni lan. Laneno olje ima lahko do 6-krat več kislin kot večina ribjih olj.

Najboljši rastlinski viri:

  • chia semena
  • kivi,
  • navadni lan,
  • brusnice,
  • navadni portulak,
  • semena robide,
  • motovilec,
  • špinača
  • naravno prehransko dopolnilo

Vegani tudi pri dopolnilih ne boste prikrajšani, saj so omega-3 kapsule Malinca naravno prehransko dopolnilo iz čistega rastlinskega vira - alge Schizochytrium in ne vsebujejo glutena, laktoze, sladkorjev, polnil ter drugih dodatkov. Prav tako ne povzročajo spahovanja in zgage, so pa okolju prijazna alternativa produktom iz ribjih virov.

Malinca

100 % veganski Malincin izdelek zagotavlja, da telo oskrbimo z dnevno količino EPK in DHK maščobnih kislin. Uporaba: 1 kapsulo na dan zaužijemo z nekaj vode pred katerimkoli obrokom.

Pomembno je vedeti tudi, da vse oblike omega-3 maščobnih kislin niso enako učinkovite. Za zdravje so pomembne predvsem dolgoverižne večkrat nenasičene maščobne kisline, kamor uvrščamo DHK in EPK kislino. Telo ju sicer lahko ustvari tudi samo, vendar je proces počasen in neučinkovit, zato moramo sami poskrbeti za zadostno količino. 

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) navaja, da:

  • imata EPK in DHK kislini vlogo pri delovanju srca,
  • ima DHK kislina vlogo pri delovanju možganov,
  • ima DHK kislina vlogo pri ohranjanju vida.
Če ne uživamo dovolj omega-3 kislin ...

Veliko ljudi pravzaprav trpi za pomanjkanjem omega 3 maščobnih kislin.

Po navedbah različnih študij (najdemo jih v publikacijah, kot sta Progress in lipid research in Clinical Nutrition) naj bi dovolj omega 3 maščobnih kislin zaužila le 2 % populacije, kar je zelo malo. 

Če spadate mednje, imate večje tveganje za kardiovaskularne bolezni, previsok pritisk, aritmijo, nastajanje strdkov, mašenje žil, zastoj srca … Znaki, da vaše telo trpi pomanjkanje, so med drugim:  suha koža s predeli, ki so luskasti, prhljaj, ekcemi, dermatitisi, luskavica, akne, suhe oči in težave z vidom, artritis in druge težave s sklepi, vnetja ...