paradinik

Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...

10 najboljših živil proti raku

Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje za razvoj raka bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. Katera živila so najboljši preprečevalci raka?
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

None

7 smrtnih grehov pri prehranjevanju

Spadate med tiste ljudi, ki se skoraj po vsakem obroku počutijo slabo, težko in kakor da nekaj ni v redu? Imate težave z...

Več...

6 pravil čistega prehranjevanja

Moto čistega prehranjevanja (Clean Eating) se glasi - na jedilniku je dovoljeno vse - vendar pa mora biti živilo neobdelano in...

Več...
None

Naredite svojo očiščevalno vodo

Ste se naveličali puste vode brez okusa? Sami naredite razstrupljevalne vode, ki vas ne bodo polnile s sladkorji, ampak...

Več...

Najbolj brane vsebine

7 smrtnih grehov pri prehranjevanju

Spadate med tiste ljudi, ki se skoraj po vsakem obroku počutijo slabo, težko in kakor da nekaj ni v redu? Imate težave z napihnjenostjo, zgago in krči? Tudi če trpite zaradi resnih zdravstvenih težav, imajo nutricionisti nekaj enostavnih nasvetov - izognite se naslednjim 7 grehom.
Več...

Boleča zgodba slovenskega para, ki se lahko zgodi tudi vam

Menite, da se ne razumejo zgolj razvajeni mlajši pari, ki ne znajo potrpeti in hočejo, da je vedno vse po njihovo? Da se ločijo za vsako figo? Pa ni tako. Strokovnjakinja za partnerske odnose je delila bolečo zgodbo para, ki se lahko zgodi prav vsakemu izmed nas, a nosi pomembno sporočilo.
Več...

Ali prepoznate znake zakisanosti?

Telo najbolje deluje takrat, ko je v njem enak delež kislih in bazičnih snovi. Da bo telo optimalno delovalo in bomo polni pozitivne energije, ga moramo razkisati in vzpostaviti kislinsko-bazično ravnovesje.
Več...

7 navad žensk, ki imajo lepe in močne lase

Čeprav genov ne moremo spremeniti, lahko za močne, sijoče in zdrave lase veliko naredimo sami. Zbrali smo nekaj odličnih nasvetov iz ust strokovnjakov.
Več...

VIDEO: Top trening za kurjenje maščob

Kratek, vendar zelo učinkovit. Trening bo pospešil vaš srčni utrip in tudi kurjenje maščob.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri