Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

11 najboljših živil proti raku

Za boleznimi srca in ožilja je rak najpogostejši vzrok smrti. Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. In za to...

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

Kako vaše misli vplivajo na učinkovitost vašega teka

Študija se morda zdi preprosta in malce smešna, a ima pomembno sporočilo.

Več...

Strategija tekmovalnega tempa teka

Prišel je čas, da ustvarite strategijo, kako hitro boste tekli, kdaj boste pili, kdaj boste pospešili in kdaj bi bilo...

Več...

Video: Vadba pred in po operaciji dojk

Ne glede na to, o kakšnem raku govorimo, je v preventivi in borbi z njim fizična aktivnost zelo pomembna, zato je ne...

Več...


Najbolj brane vsebine

Družinske večerje so pomembne tudi za obseg pasu

Seveda vsi vemo, da so skupne večerje zelo pomembne za vse družine. Zvečer se človek končno umiri in nadomesti vse, kar od svojih najbližjih zamudi čez dan.
Več...

Privoščite si 'srečno hrano'

Dnevi se bodo krajšali in v naše možgane se zaradi pomanjkanja svetlobe in vitaminov hitro prikrade slabo razpoloženje.
Več...

Ali s tekom lahko shujšam?

Tek za hujšanje ljudje večinoma dojemamo narobe. To je seveda logično, če upoštevamo, da ljudje, ki začnejo tekati, najprej shujšajo.
Več...

4 navade, ki vam bomo pomagale 'kuriti' maščobe okoli trebuha

Preprosti koraki so tisti, ki poskrbijo za super rezultate, zato smo za vas pripravili 4 preverjene navade, ki jih boste lahko začeli prakticirati že danes in bodo poskrbele za raven in čvrst trebuh.
Več...

10 stvari, ki jih ne smete početi, če ste se zredili

Pridobili ste nekaj kilogramov. Se zgodi. A tokrat ne bomo o tem, kaj storiti, da bi se odvečne teže čim prej znebili. Najprej si bomo pogledali, česa v takšnem primeru ne smete početi.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri