paradinik

Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

10 najboljših živil proti raku

Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje za razvoj raka bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. Katera živila so najboljši preprečevalci raka?

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

Kaj nas pohodništvo uči o življenju?

Pohodništvo je odlična fizična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja nepozabne spomine. Omogoča priložnosti, da se umirimo in...

Več...

6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi

Zbrali smo nekaj razlogov, zakaj bi moral vsak otrok vsaj nekaj časa v dnevu preživeti v naravnem okolju, se igrati, raziskovati...

Več...

Najbolj brane vsebine

Maja Kuzma: Kako kot gluha oseba doživljam gore

Sem Maja, podeželsko dekle, športnica, umetnica in vizualistka. Sem gluha od rojstva. Tu pa tam nosim slušna aparata, a največkrat sem rada v tišini. Moja trenutna najljubša aktivnost je hoja v hribe in gore, za kar se moram zahvaliti gluhima staršema, da sta me vpeljala v to.
Več...

FOTO: 8 najlepših plaž na svetu, ki jemljejo dih

Pesek, turkizno kristalno morje, naravne lepote ... Sprehodite se z nami po najlepših plažah na svetu. Če ne drugega, si bomo spočili oči.
Več...

10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle

Morda šokantno, a obstajajo tudi dekleta, ki so raje v naravi kot v nakupovalnem centru. To so dekleta, ki imajo običajno določene karakteristike, ki jih moški dojemajo kot malce zastrašujoče. Ali pač ne?
Več...

13 dobrih razlogov, zakaj se morate to poletje spraviti na SUP

Supanje je aktivnost na vodi, pri kateri stojimo na veliki SUP deski in veslamo. Če vas sup še vedno ni prepričal, je tu nekaj razlogov, zakaj je supanju morda dobro dati priložnost. 
Več...

Top vaje, ki jih lahko izvajate tudi ob bazenu, morju in na hotelskem ležalniku

Ste se vso pomlad trudili za lepo postavo v bikinkah? In zdaj vas čakajo sladki koktajli in slastne pojedine? Ni problema! Tu je nekaj učinkovitih vaj, ki jih boste lahko kar tako mimogrede izvajali ob bazenu, morju ali pa tudi na hotelskem ležalniku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri