Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

11 najboljših živil proti raku

Za boleznimi srca in ožilja je rak najpogostejši vzrok smrti. Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. In za to...

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

Veliki test smuči 2014/2015

Največji test smuči na svetu je letos potekal med 1. in 3. aprilom na smučišču Silvretta-Montafon na Predarlškem.

Več...

9 naravnih antibiotikov - skrita orožja narave

Kdor domneva, da so antibiotiki človekov izum, se moti. Tudi veliko rastlin vsebuje te snovi. Narava je pravzaprav že...

Več...

Kako ohranimo in dvignemo energijo?

Kako lahko iz narave potegnemo največ, da bomo tudi v hladnejših in turobnejših dneh ostali zdravi, dobro razpoloženi in...

Več...


Najbolj brane vsebine

Kako rešite situacijo, če na fitnesu padete s tekalne steze, ker gledate dekleta

Ste telebnili s tekalne steze? Ni vse izgubljeno - rešitev je namreč zelo enostavna.
Več...

Minuta in pol čistega smučarskega adrenalina

Z GoPro tehnologijo imamo sedaj priložnost, da se iz prvoosebne perspektive podamo na najbolj neverjetne pustolovščine kar iz udobja domačega kavča. A verjetno je malo še tako zagretih adrenalinskih odvisnikov, ki bi želeli tudi v živo doživeti spust po praktično vertikalni gorski razpoki.
Več...

Vzorci v partnerstvu: Čustveno zapuščanje

Strah pred tem, da bomo ostali sami in 'zapuščeni', je eden izmed največjih strahov, ki ga doživlja veliko ljudi. Zaradi tega ostajamo v odnosih, ki nam pravzaprav škodujejo.
Več...

Kje se skrivajo vitamini in koliko jih v resnici potrebujemo

Naše telo ne more samo proizvajati vitaminov, zato mu moramo pri tem pomagati. Mu lahko samo s prehrano ali potrebujemo pomoč tablet?
Več...

8 živil za vitko linijo in 8 živil, s katerimi jih lahko zamenjamo

Lahko je živilo še tako zdravo, a če ga ne maramo, ga pač ne bomo jedli. Lahko pa poiščemo alternative zanje. Mi smo poiskali 8 živil, ki pomagajo pri ohranjanju vitke linije, in preverili s katerimi drugimi živili jih lahko zamenjamo.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri