Paradižnik - malo kalorij, bogate prehranske snovi

Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

11 najboljših živil proti raku

Za boleznimi srca in ožilja je rak najpogostejši vzrok smrti. Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. In za to...

Surova ali kuhana hrana?

Že kar samoumevno se zdi, da bi morala biti sveža surova zelenjava prehransko bogatejša in v vseh pogledih vrednejša od njene kuhane ali drugače obdelane različice. Pa je...

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...

Izbor uredništva

Video: Vaje z valjčkom za odpravljanje celulita

Celulit ... tema, ki ji v tem letnem času zagotovo namenjamo veliko pozornosti in okoli katere še vedno kroži veliko zmotnih prepričanj.

Več...

Pomladno razstrupljanje - izguba časa?

Razne razstrupljevalne oz. detox diete se spomladi pišejo kar same, saj se k njim praviloma zatekamo le v tem...

Več...

Video: Vaje v avtu - za preprečevanje bolečin v hrbtenici in razbremenitev mišic

Tudi čas v avtomobilu, vlaku, letalu je lahko kakovosten za naše telo – gibajte se.

Več...


Najbolj brane vsebine

Recept: Proteinske tablice iz kvinoje

Ko iščemo recept za pripravo proteinske tablice, med sestavinami pogosto naletimo na proteinski prašek. Tega največkrat ali pa sploh nikoli nimamo pri roki. Kaj lahko naredimo? Pripravili smo preprost recept.
Več...

Zdravilni učinki kokosovega masla

Kokos je že dolgo časa popularen v slaščičarski industriji in pogosto sestavni del kozmetičnih pripravkov. Danes ga vse pogosteje uporabljamo tudi v domači kuhinji.  Kokosovo maslo oziroma olje je naravnost odlično za pripravo zdravih jedi, pozitivno vpliva na imunski sitem, pospeši metabolizem in pripomore k izgubi odvečnih kilogramov.
Več...

Suhost in boljša vpojnost z anionskimi higienskimi vložki Drion

Higienski vložki Drion za vašo intimno nego so naravni vložki iz stoodstotnega bombaža.
Več...

Zgodba o uspehu: Vsi so mi govorili, da nikoli ne bom suhica

Že kot majhna sem bila močnejše postave. Jedla sem vnaprej, da ja ne bom ostala brez energije, vedno sem vse pojedla, tudi če je bilo veliko preveč zame. Doma so mi govorili, da imam pač tako konstitucijo, da nikoli ne bom suhica. 
Več...

6 učinkovitih vaj za krepitev celega telesa

Če ni časa za skok v fitnes, doma pa nimate opreme, poiščite najbližje stopnice, pripravite dve plastenki vode in mimogrede porabite odvečne kalorije ter okrepite telo.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri