paradinik

Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

10 najboljših živil proti raku

Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje za razvoj raka bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. Katera živila so najboljši preprečevalci raka?

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

None

Nagradna igra: Katero nemško mesto je na sliki?

Še niste prepoznali mesta na sliki? Vsak dan vam bomo odkrili dodaten del slike in vam s tem pomagali pri rešitvi!

Vam...

Več...

Vaja za trebušne mišice, ki jo morate začeti izvajati že danes

Trening ste že zapolnili s trebušnjaki, desko, plezalcem, zapiranjem knjige ... Zdaj je čas, da dodate novo vajo za trebušne...

Več...

VIDEO: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice

Športni in osebni trener Jan Veleušič nam je razložil, kateri so najpogostejši razlogi za bolečine v hrbtenici in pokazal...

Več...

Najbolj brane vsebine

Razkrivamo, koliko tehtajo zvezdnice

Zvezdnice so znane po tem, da dajo veliko na svoj videz in da se neprestano lotevajo zdravih in nezdravih diet. Izbrskali smo, kolikšna je njihova teža. 
Več...

Jerca Zajc Šušteršič: Med maratonom sem razmišljala, kako lepo in srečno življenje imam

Jerca Zajc Šušteršič, 34 let, voditeljica osrednjih novic na Planet TV, je ena izmed redkih rekreativnih tekačic, ki pravi, da je prvi maraton pretekla lažje, kot je mislila. Njen čas je bil zavidanja vreden tudi za večino rekreativcev moškega spola, saj je 42 kilometrov po ljubljanskih ulicah pretekla v treh urah in 22 minutah. A Jerca je očitno rojena za tek.
Več...

Facebook je prepovedal oglas z njeno fotografijo - razlog je razburil mnoge

Facebook je pred nekaj dnevi zavrnil oglas z znano močnejšo manekenko Tess Holiday. Preberite njihov odziv, ki je dvignil nemalo prahu. 
Več...

10 navad, ki bodo stres spravile na kolena

Veliko stvari vpliva na to, kako se počutimo zjutraj, ko se zbudimo. Predstavili vam bomo 10 odličnih navad, ki vam bodo zagotovo olajšale stresna jutra in vam dneve naredile lepše in mirnejše.
Več...

Izziv s Hano Verdev: Vaje za trebušne mišice (6. teden)

Poletje je že resnično pred vrati in vsak trening nam koristi, da bomo vanj vstopili telesno pripravljeni. Zato je krepitev trebušnih mišic več kot dobrodošla. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri