Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

11 najboljših živil proti raku

Za boleznimi srca in ožilja je rak najpogostejši vzrok smrti. Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. In za to...

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

Tekači pozor! Pridružite se nam na skupnih pripravah na Volkswagen 20. Ljubljanski maraton

Pred nami je dva meseca priprav na največji tekaški dogodek v Sloveniji, ki ga na spletnem mestu aktivni.si organizamo...

Več...

Udeležite se tradicionalnega pohoda z Alpino

V nedeljo, 13.9.2015, s pričetkom ob 9.00. uri bo v sklopu Pohodniškega dneva na SC Cerkno, športno...

Več...

Smuti za vsak dan! 39 okusnih receptov na enem mestu!

Vsem, ki radi posegate po zdravih obrokih, smo pripravili pravo 'poslastico'! Na enem mestu smo zbrali  39 receptov za...

Več...

Najbolj brane vsebine

10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono

Od zdaj naprej vsako jutro na tešče pijemo toplo vodo z limono! Preverite, zakaj.
Več...

Ali obstaja sanjski moški?

In če menite, da obstaja, kakšen bi bil vaš? Bi bil visok? Črnolas ali svetlolas? Modre, zelene ali rjave očke? Mišičast ali je sprejemljiv tudi trebušček? Kakšen pa naj bi bil kot osebnost? Pogumen, samozavesten, zaščitniški?
Več...

Trening v dvoje - 6 top vaj za krepitev celega telesa

Vadbo si je treba čim bolj popestriti in olajšati, zlasti če radi zavijemo mimo telovadnice. Zato je trener Jan Velušič pripravil nekaj naprednih in zabavnih vaj, ki jih lahko izvajate s svojim trening partnerjem. Še prej pa preverite navodila, ki so pod fotogalerijo.
Več...

Hrustljavi domači prigrizki

Zdravi prigrizki, ki jih boste pred televizorjem grizljali brez slabe vesti.
Več...

Kaj jedo balerine?

Pogledali smo v zapiske Joy Bauer, prehranske strokovnjakinje, ki skrbi za umetnike v baletni hiši New York City Ballet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri