leca

Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost. Zaradi velike vsebnosti cinka celo krepi potenco in povečuje spolno poželenje.

Hranilna sestava

Oskrbi nas z ogromno vlakninami in mineralnimi snovmi, predvsem z železom, kalijem, magnezijem in cinkom. Po količini železa lahko tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin (do 25 odstotkov) z visoko biološko vrednostjo.

Še posebej primerna je za vegetarijance, saj v kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti zadovolji vse potrebe po aminokislinah.

Obogatena je z vitamini B-kompleksa, fitinsko kislino in zaviralci proteaz, vsebuje pa okoli 50 odstotkov ogljikovih hidratov in le 1, 5 odstotka maščob.

Zdravilne lastnosti
  • Vlaknine uravnavajo in pospešujejo prebavo, kalij pa ugodno vpliva na visok krvni tlak.
  • Znižuje visok holesterol, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in uravnava raven krvnega sladkorja.
  • Cink pospešuje nastajanje hormonov (tudi spolnih) ter krepi delovanje živčnega sistema in možganov.
  • Zaviralci proteaz učinkujejo protirakavo, saj zavirajo nenadzorovano razmnoževanje rakavih celic.
  • Krepi delovanje imunskega sistema in spodbuja obnovo veznih tkiv.
Priprava in uporaba
  • Za lahek samostojen obrok k leči ponudite kruh in jogurt, kar vas bo oskrbelo s popolno kombinacijo aminokislin.
  • Privoščite si jo v polnovrednih solatah, juhah, enolončnicah, namazih, prikuhah ali kot dodatek k drugim jedem.
  • Bogastvo beljakovin, vitaminov in mineralov boste najbolje izkoristili, če jo boste uživali nakaljeno, ki je ni treba kuhati.
  • Čas kuhanja boste močno skrajšali, če boste lečo namakali čez noč. Pred kuhanjem vodo odlijte in prilijte svežo, saj se med namakanjem izločijo snovi, ki otežijo prebavo. Proti koncu kuhanja lahko dodate malo kisa, limoninega soka ali vina, da leča razvije poln okus.
  • Lečo vedno solite na koncu kuhanja, sicer bo ostala trda, začimbe in zelišča pa lahko dodate na začetku.
  • Začinite jo lahko z različnimi zelišči in začimbami. Dobro se ujema s peteršiljem, lovorjem, klinčki, papriko v prahu, pehtranom, koriandrom in timijanom. Lahko jo kombinirate tudi s paradižnikom, olivami, sezamom ali česnom.
Izberite pravo

V trgovinah boste našli štiri vrste leče: večjo rjavo, manjšo zeleno, rdečo (ki je lahko tudi že oluščena, tj. brez lupine in kalčka) in najmanjšo črno. Rjava leča ima okus po orehih in se kuha najdlje (od 40 do 60 minut, odvisno od tega, ali jo pred tem namakamo).

Leča je tem boljša, čim bolj drobna so njena zrna. Pri drobnih zrnih je delež lupine, kjer je aroma najboljša, večji.

Če jo hranite v zaprti embalaži v hladnem, temnem in suhem prostoru, ima skoraj neomejen rok trajanja.

Sorodni članki

Leča - krepi potenco in povečuje spolno slo

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Leča – mala zrna za veliko moči

Ta vsestranska, slastna in zelo hranilna stročnica je poznana že več kot 8000 let. V prehrani uporabljamo samo njena semena različnih barv.
None

Zakaj je zdrava leča

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Izbor uredništva

VIDEO: 1 vaja, 12 načinov izvajanja, čvrste trebušne mišice

Vaja je enostavno brezčasna in zares daje rezultate - poskrbi za čvrste trebušne mišice. In ker vemo, da ste na tesnem s časom...

Več...

Najlepše kolesarske poti v Sloveniji

Kakšen vikend si privoščite kolesarsko potepanje in si naberite energije za ves teden ali celo mesec. Tu je nekaj najlepših...

Več...
None

Prijavite se na 4-tedenski program Lahka kuhinja za sončne dni in sodelujte v natečaju

Zdaj je odličen čas za spremembe v kuhinji. Zato smo na Aktivni.si v sodelovanju z blagovno znamko Natura...

Več...

Najbolj brane vsebine

Najlepše pohodniške trase v Sloveniji in po svetu

Ko vam Šmarna gora, in sicer nekoliko bolj zahtevni, a še vedno prijetno dostopni Žmitkov špic ne bosta več noben izziv, se odpravite po teh poteh.
Več...

7 na videz neškodljivih navad, ki izsušujejo kožo

Imate zelo suho kožo in ste zanjo izbrali posebno nego. Morda se je ravo zaradi katere od vaših navad stanje še poslabšalo.
Več...

15 resnic o teku, ki vam jih nihče ni povedal

Pri vsakem začetku je enako: polni smo pričakovanj, vprašanj in ne počutimo se še povsem domače. Ugotavljamo, ali nam je stvar pisana na kožo in priročno bi bilo ob sebi imeti strokovnjaka, ki bi razjasnil vse skrivnosti. Da bo pri teku lažje, je tu 15 nasvetov in resnic.
Več...

22 vprašanj za otroka namesto "kako je bilo v šoli"

Ko se otrok vrne iz šole, bodite bolj kreativni in ga spodbudite, da vam zaupa ter se pogovarja z vami z naslednjimi vprašanji. 
Več...

Eden najpogostejših vzrokov za naraščanje telesne teže

Ker se vam pogosto mudi, zajtrk raje izpustite. In potem si, največkrat kar na poti, na hitro privoščite jutranjo kavo. Vaš zadnji obrok pa je bila večerja prejšnji dan.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri