leca

Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost. Zaradi velike vsebnosti cinka celo krepi potenco in povečuje spolno poželenje.

Hranilna sestava

Oskrbi nas z ogromno vlakninami in mineralnimi snovmi, predvsem z železom, kalijem, magnezijem in cinkom. Po količini železa lahko tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin (do 25 odstotkov) z visoko biološko vrednostjo.

Še posebej primerna je za vegetarijance, saj v kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti zadovolji vse potrebe po aminokislinah.

Obogatena je z vitamini B-kompleksa, fitinsko kislino in zaviralci proteaz, vsebuje pa okoli 50 odstotkov ogljikovih hidratov in le 1, 5 odstotka maščob.

Zdravilne lastnosti
  • Vlaknine uravnavajo in pospešujejo prebavo, kalij pa ugodno vpliva na visok krvni tlak.
  • Znižuje visok holesterol, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in uravnava raven krvnega sladkorja.
  • Cink pospešuje nastajanje hormonov (tudi spolnih) ter krepi delovanje živčnega sistema in možganov.
  • Zaviralci proteaz učinkujejo protirakavo, saj zavirajo nenadzorovano razmnoževanje rakavih celic.
  • Krepi delovanje imunskega sistema in spodbuja obnovo veznih tkiv.
Priprava in uporaba
  • Za lahek samostojen obrok k leči ponudite kruh in jogurt, kar vas bo oskrbelo s popolno kombinacijo aminokislin.
  • Privoščite si jo v polnovrednih solatah, juhah, enolončnicah, namazih, prikuhah ali kot dodatek k drugim jedem.
  • Bogastvo beljakovin, vitaminov in mineralov boste najbolje izkoristili, če jo boste uživali nakaljeno, ki je ni treba kuhati.
  • Čas kuhanja boste močno skrajšali, če boste lečo namakali čez noč. Pred kuhanjem vodo odlijte in prilijte svežo, saj se med namakanjem izločijo snovi, ki otežijo prebavo. Proti koncu kuhanja lahko dodate malo kisa, limoninega soka ali vina, da leča razvije poln okus.
  • Lečo vedno solite na koncu kuhanja, sicer bo ostala trda, začimbe in zelišča pa lahko dodate na začetku.
  • Začinite jo lahko z različnimi zelišči in začimbami. Dobro se ujema s peteršiljem, lovorjem, klinčki, papriko v prahu, pehtranom, koriandrom in timijanom. Lahko jo kombinirate tudi s paradižnikom, olivami, sezamom ali česnom.
Izberite pravo

V trgovinah boste našli štiri vrste leče: večjo rjavo, manjšo zeleno, rdečo (ki je lahko tudi že oluščena, tj. brez lupine in kalčka) in najmanjšo črno. Rjava leča ima okus po orehih in se kuha najdlje (od 40 do 60 minut, odvisno od tega, ali jo pred tem namakamo).

Leča je tem boljša, čim bolj drobna so njena zrna. Pri drobnih zrnih je delež lupine, kjer je aroma najboljša, večji.

Če jo hranite v zaprti embalaži v hladnem, temnem in suhem prostoru, ima skoraj neomejen rok trajanja.

Sorodni članki

Leča - krepi potenco in povečuje spolno slo

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Leča – mala zrna za veliko moči

Ta vsestranska, slastna in zelo hranilna stročnica je poznana že več kot 8000 let. V prehrani uporabljamo samo njena semena različnih barv.
None

Zakaj je zdrava leča

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Izbor uredništva

Bodite ponosni na vse svoje, pa čeprav na videz majhne zmage

Začenjamo z izzivom 40 dni brez izgovorov! Začenjamo z majhnimi spremembami.

Več...

12 pomembnih sprememb, ki jih potrebujete, če se ta trenutek počutite tako

Ura je 11 in vase zlivate že četrto skodelico kave. Izčrpani ste - fizično in psihično. Brez volje. Celo stvari, ki so...

Več...

Skrivna sestavina, ki vam je primanjkuje za boljšo motivacijo

Neverjetno, kaj vse lahko storimo, ko nam uspe najti pravo motivacijo. In koliko več energijje in novega zagona pridobimo. A...

Več...

Najbolj brane vsebine

1 vaja za čvrsto zadnjico v štirih tednih

Pravijo, da se trebušne mišice izklešejo v kuhinji. Tudi zadnjica se lahko. In če ta trik ne bo deloval, potem ...
Več...

Bruno Šimleša: Vsaka sekunda, vložena v zdravo vzgojo, se izplača!

"Precej staršev ni zadovoljnih z lastnim življenjem, kar kompenzirajo s tem, da se preveč vključujejo v življenje svojih otrok. Živijo namesto njih in mislijo, da so odgovorni zanje."
Več...

3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Joj, ko bi bili lahko tako trmasti, kot je trmast špehec, ki se drži okoli pasu ... Ste se odločili, da greste v boj? Za začetek upoštevajte tri osnovna in povsem preprosta pravila. Potem se bo počasi začelo premikati.
Več...

Zakaj je dobro imeti avanturistične prijatelje?

Poglejmo, kaj dobrega v naše življenje prinesejo avanturistični ljudje. 
Več...

15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Če pozorno opazujete tekače, se boste lahko načudili marsikateri navadi, ki je zanje nekaj čisto običajnega. Da bi bolje razumeli njihovo filozofijo, preberite nekaj majhnih skrivnosti.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri