Janeževa kremna juha z dimljenim lososom po receptu Valeria Lutmana

3. 6. 2015
Deli
Janeževa kremna juha z dimljenim lososom po receptu Valeria Lutmana (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

Ljudje že na tisoče let gojimo in uživamo ribe. Skozi zgodovino kuhinje smo spoznali kar nekaj tehnik, s katerimi lahko ribe tudi shranjujemo in ohranimo njihove hranilne lastnosti. Konzervirana riba je danes odlično živilo in alternativa za vse, ki nimajo časa ali možnosti za kuhanje sveže ribe. Tako se je kuharski mojster Valerio Lutman odločil pripraviti janeževo kremno juho z dimljenim konserviranim lososom.

Janeževa kremna juha z dimljenim lososom

Sestavine:
  • 2 konzervi dimljenega lososa Rio Mare
  • 500 g janeža
  • 130 g pora
  • 2 janeževi zvezdi
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 30g masla
  • francoska štruca
  • 1,2 l zelenjavnega fonda
Priprava:

Na oljčnem olju in polovici masla ovenimo beli del pora, dodamo narezan janež in krompir ter podušimo. Zalijemo z zelenjavnim fondom, ki ga pripravimo tako, da v 1,2 l vode dodamo preostali zeleni del pora, korenček in čebulo ter kuhamo vsaj pol ure.  Dodamo janeževi zvezdi in pokrito kuhamo, da se zelenjava zmehča.

Janeževi zvezdi odstranimo. Zmiksamo, solimo in popopramo ter dodamo preostalo maslo.

Francosko štruco narežemo na rezine ter opečemo na oljčnem olju.

Na krožnik nadrobimo losos in čez previdno nalijemo juho, nanjo pa položimo še opečeno rezino francoske štruce.

Če želite še finejšo strukturo juhe, priporočamo, da juho po miksanju dodatno precedite. Namesto z zelenjavnim fondom si lahko pri pripravi pomagamo tudi z jušno kocko.

Dober tek!

Valerio Lutman pripravlja slastno janeževo kremno juho z dimljenim lososom