Hrustave in barvite solate za zimo

11. 1. 2016
Deli
3 / 3
Profimedia

RADIČEVA SOLATA

Lepo sočna s pomarančnimi fileji in zelo žlahtna s kozicami.

Za 4 osebe potrebujete:

• 1 majhen radič
• 100 g mešane solate (iz vrečke)
• 1 bio pomarančo
• 4 žlice svetlega balzamičnega kisa
• sol, poper
• 1 žlico pesta (kozarček)
• 4 žlice olivnega olja
• 1 šalotko
• 8 surovih, olupljenih velikih kozic
• 2 žlici jedilnega škroba
• 50 g orehovih jedrc

Priprava:

1. Očistite radič, ločite lističe med seboj, jih oplaknite in otresite do suhega ter jih natrgajte na koščke. Stresite jih v skledo. Mešano solato po potrebi še preberite in jo stresite k radiču. Pomarančo oplaknite, jo obrišite in nastrgajte približno pol žličke lupinice. Nato jo olupite tako temeljito, da boste odstranili tudi belo kožo. Med ločevalnimi kožicami nato izrežite fileje in prestrezite sok.

2. Za pripravo polivke razžvrkljajte kis, sol, poper, pomarančni sok in pesto. Primešajte še 3 žlice olja. Olupite šalotko, jo dobro sesekljajte in jo skupaj s pomarančno lupinico primešajte polivki.

3. Kozice oplaknite pod hladno vodo in jih dobro odcedite. Potresite jih s škrobom in otresite odvečno količino. Kozice na 1 žlici vročega olja pecite z vsake strani približno 2 minuti, da se obarvajo rožnato in lahno rjavo. Na koncu jih začinite s soljo in poprom. Skupaj s solato in pomarančnimi fileji jih porazdelite po krožnikih. Solato nakapajte s polivko. Sesekljajte orehe in jih potresite po solati.

Čas priprave: 30 minut.
Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 11 g.