Resnica razkrita: Svinjina da ali ne?

14. 5. 2015
Deli
Resnica razkrita: Svinjina da ali ne? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj v resnici svetujejo strokovnjaki za prehrano: Naj umestimo svinjino na svoj krožnik ali ne?

Tri petine strokovnjakov svinjino priporoča

Svinjina zadnja leta velja kot eno izmed najbolj nezdravih in škodljivih vrst mesa. Je to vsa resnica? Ni, pravijo strokovnjaki. Tri petine strokovnjakov za prehrano, piše revija Time, je ZA uživanje svinjskega mesa, toda s številnimi opozorili. Poglejmo obe plati medalje. 

PLUSI uživanja svinjskega mesa

  • Porcija svinjine vsebuje 20 gramov beljakovin in je bogata z vitamini in minerali
  • Svinjina je odličen vir cinka, ki med drugim zvišuje spolno slo. Z enim zrezkom zaužijemo kar 17 odstotkov dnevnih potreb po cinku.
  • Svinjina je bogata z izjemno pomembnim vitaminom B12, ki skrbi za zdravo rast las, nohtov in umirja naše živce. Z eno porcijo zaužijemo 14 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu B12. 

MINUSI uživanja svinjskega mesa

Leta 2013 so pri Consumer Reports  naredili neodvisno raziskavo, v kateri so testirali 198 vzorcev svinjskega mesa in v večini vzorcev so našli potencialno škodljivo bakterijo, odporno na antibiotike.

Zato bi morali  svinjino vedno toplotno obdelati pri temperaturi, visoki vsaj 62 stopinjah celzija, mleto meso pa pri vsaj 71 stopinjah celzija. 

Pri tem je vodja študije Urvashi Rangan opozoril, da pridelovalci svinjine svinje dnevno hranijo z antibiotiki, ki izničujejo moč zdravil pri človeku, poleg tega živijo te svinje v zelo nehigieničnem in živalim neprijaznem okolju. 

Na fotografiji desno: Nehumano okolje industrijske reje svinj

Kako lahko uživamo bolj zdravo svinjino?

Rangan opozorja, da se lahko tej bakteriji izognemo, če uživamo bio svinjino, ki pa si jo marsikdo težko privošči. Pri tem navaja še, naj ne nasedamo napisom, kot so 'naravna' in 'brez dodanih hormonov', saj je hranjenje svinj s hormoni z zakonom prepovedano.

Najpomembnejši zadržek pri uživanju svinjine torej tiči v tem, s čim so živali hranili in v kakšnem okolju so živele. Strokovnjaki so torej za bio svinjino, najbolje domače reje, in proti svinjini industrijskega izvora.  

Biološka reja prašičev

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek