Kako pripraviti slastne polpete iz katere koli zelenjave?

21. 11. 2023
Deli
Zelenjavne polpete lahko naredite iz različnih vrst zelenjave. (foto: Profimedia)
Profimedia

Okusni in hitro pripravljeni zelenjavni polpeti niso le odlična izbira za ljubitelje zelenjave, temveč tudi za tiste, ki jim zelenjava ni toliko pri srcu. 

Poleg enostavne priprave so z nekaj priloge, solate ali omake, lahko odlično kosilo, večerja ali pa celo vmesni prigrizek. Osnovna formula za nepozabne zelenjavne polpete je sestavljena iz zelenjave, kar je osnova za slastne polpete, ki jo nadgradite s sirom.

Med siri najboljše okuse dajejo feta, kozji sir, čedar, mocarela ali gauda, ​​primeren je tudi nariban parmezan. Na koncu dodate poljubne začimbe (lahko dodate peteršilj, koper, kumino, curry) in živilom, ki jih bo povezalo v kompaktno zmes (na primer jajce).     

Uporabite različno zelenjavo po vaši izbiri  

  • Korenje in sladki krompir sta najboljša naribana.
  • Bučke posolite in pustite deset minut, da spustijo vodo ter potem pripravite. 
  • Cvetača in brokoli – Cvetove cvetače in brokolija narežite na majhne koščke, jih skuhajte in kasneje pretlačite kot krompir ter združite z ostalimi sestavinami.    
  • Blitva, špinača ali ohrovt – očistite jih in skuhajte. Nato ohladite, ocedite in nasekljajte na koščke.  

Zelenjavo lahko uporabite posamezno ali pa jo kombinirate med seboj. Glede priprave polpetov pa izberite kar vam bolj ustreza. Nekateri polpete spečejo v pečici, kar se zdi bolj zdrava izbira. Če pa jih spečete v plitvi maščobi, postanejo hrustljavi.

Recept za zelenjavne polpete 

Sestavine:

  • 1 kg zelenjave po izbiri
  • 1 večje jajce
  • 1/4 ali 1/2 skodelice naribanega ali nastrganega sira
  • 1 žlica večnamenske moke ali čičerikine moke, ki je polna vlaknin in beljakovin. 
  • 1 žlica sesekljanih zelišč oz. 1 čajna žlička mletih začimb
  • 1 rezina stisnjenega česna
  • 1/2 žličke soli poper
  • 2 žlici olja

Priprava:

Zelenjavo pripravite glede na izbrano vrsto, skuhajte in ocedite. Potem stepite jajce, dodajte zelenjavo, ostale sestavine in premešajte. Če se zmes drobi, dodajte še nekaj moke. Segrejte olje v ponvi in polpete pecite na vsaki strani od dve do tri minute, nato pa položite na krožnik. Pripravljene polpete lahko jeste tople ali hladne, zraven pa lahko dodate poljubno solato ali omako. Dober tek!

Vir: thekitchn.com

Morda bi vas zanimala tudi ta HIIT vadba brez poskokov:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek