Koper je doma v južni Rusiji, zahodni Afriki in Sredozemlju, kjer ga v kulinariki in zdravilstvu uporabljajo že tisočletje. Njegovo ime izhaja iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Ime je odraz tradicionalne uporabe kopra kot sredstva za pomirjanje trebušnih vetrov in odpravljanje nespečnosti.

Koper je pri starih Grkih in Rimljanih veljal za simbol bogastva, rimski gladiatorji pa so si s koprovim oljem natirali telo, da bi preprečili krče mišic.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov so koper uporabljali že stari zdravilci Hipokrat, Paracelzus in Hildegarda von Bingen.

Koprova semena imajo močnejšo aromo kot listi. Najpogosteje ga uporabljajo v skandinavski, nemški, ruski in severnoafriški kuhinji, pri nas pa ga poznamo predvsem kot nepogrešljivo začimbo za kisle kumarice.

Opis

Koper je izjemno zelišče, saj se kot začimba uporabljata njegovo seme in zelenje. Zeleni listi so štrenasti in praprotasti in imajo mehak, sladkast okus. Semena so svetlo rjava, njihov sladkasto-limonast in rahlo grenak okus pa spominja na kumino.

Svež koper je na pogled resast in modrikasto zelene barve. Rahlo uveli listi so še vedno uporabni, saj rastlina po trganju hitro upade, kar pa ne vpliva na okus.

Nakup

Posušeni koriandrovi listi so v trgovinah na voljo vse leto, vendar imajo veliko manj arome kot sveži. Zato ga raje poiščite na tržnici ali v bolje založenih trgovinah pobrskajte po hladilnih policah, kjer je v zadnjem času vedno večja izbira svežih zelišč, zapakiranih v vrečke.

Kot pri vseh začimbah tudi za koper velja, da je tisti iz ekološke pridelave veliko bolj aromatičen, poleg tega pa je manjša možnost alergijskih reakcij.

Shranjevanje

Svež koper vedno hranite v hladilniku. Pri tem ga zavijte v vlažno papirnato brisačo ali pa vejice postavite v kozarec z vodo. Ker je zelo krhek, se bo v hladilniku obdržal približno dva dni, čeprav ga ustrezno shranite.

Cele ali sesekljane liste, shranjene v nepredušno zaprte posodice, lahko tudi zamrznete za približno tri mesece. Za daljši čas je bolje, da ga prej blanširate.

Namig: sesekljane liste razporedite po modelu za ledene kocke, zalijte z vodo ali juho in zamrznite. Zeliščne kocke lahko dodate juham ali enolončnicam.

Posušen koper hranite v tesno zaprtih steklenih kozarcih v hladnem, suhem in temnem prostoru. Pravilno shranjen ohrani polno aromo približno šest mesecev.

Kulinarika

Koprovo zelenje se odlično poda k ribjim jedem (na primer k lososu in postrvi), skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, jajčnim solatam, hladnim majoneznim omakam in solatnim prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.

Vršički so tudi lep okras sendvičev. Namig: za hitro koprovo omako zmešajte kislo smetano in sesekljan koper ter začinite z gorčico, medom, soljo in poprom.

Cele vejice s cvetovi uporabljamo pri vlaganju kumaric, paprik, paradižnika in druge zelenjave, semena pa so uporabna namesto kumine.

Zdravilni učinki

Koper ureja delovanje želodca, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in pomirja krče prebavil pri dojenčkih. Pomirjevalno učinkuje ob nespečnosti, preprečuje slabost in bruhanje ter pospešuje odvajanje seča.

Je dober vir kalija, kalcija in magnezija, vsebuje pa tudi veliko karotinoidov in vitamina C, ki organizem varujejo pred prostimi radikali.

Sorodni članki

Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika

Bolgarija je zanimiva dežela z bogato zgodovino, veliko starega in veliko novega.

Zdravilna spomladanska zelišča

Na gredi ali iz gozda in s travnika – klasične kuhinjske začimbe in divja zelišča, bogata z vitamini, rastejo kot za stavo.

Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

Še tako skrbno pripravljeni jedi dajo pravi okus šele ustrezne začimbe. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki ju tako kot večino drugim jedem dodamo šele ob koncu kuhanja, da ohranimo čim...

Izbor uredništva

Kettlebell lifting: Snatch in mrtvi dvig za več moči, eksplozivnosti in boljšo koordinacijo

Dve odlični vaji. Prva velja za vajo, pri kateri se porabi največ kalorij na gib in je odlična za pridobivanje moči in...

Več...

Septembra začnemo s skupnimi pripravami na maraton!

Slabe tri mesece nas loči do največjega tekaškega dogodka pri nas – Volkswagen 19. Ljubljanskega maratona. Odlična priložnost, da...

Več...

10 zelišč in začimb, ki pomagajo hujšati

Predstavljamo zelišča in začimbe, ki imajo (med drugim) značilnosti, ki vam bodo pomagala pri hujšanju.

Več...


Najbolj brane vsebine

Kettlebell lifting: Snatch in mrtvi dvig za več moči, eksplozivnosti in boljšo koordinacijo

Dve odlični vaji. Prva velja za vajo, pri kateri se porabi največ kalorij na gib in je odlična za pridobivanje moči in eksplozinovsti, druga je odlična za razvijanje mišic nog in zadnjice.
Več...

Praktični nasveti za telesni drži prijazno delo z računalnikom

Nepravilna telesna drža je v prvi vrsti odraz pomanjkanja telesne aktivnosti in prekomerno sedečega načina življenja.
Več...

Zakaj pred menstruacijo tako radi posegate po nezdravi hrani

Vsakič, brez izjeme, pred menstruacijo si zažeite sladkarij, tortic in druge redilne hrane. Zakaj pride do tega?
Več...

6 razlogov, zakaj je dan dobro začeti s toplo limonado

Ritual, ki prihaja iz ayurvede, prinaša cel kup zdravju dobrodejnih učinkov.
Več...

Gripi podobni simptomi so lahko znaki lymske borelioze

Da lymska borelioza poleti predstavlja resen vzrok za skrb, že vemo. Če je ne zdravimo, lahko ta infekcija, ki jo povzroči ugriz klopa, resno poškoduje vaše sklepe, živčni sistem in srce – in kar je še huje, infekcije včasih sploh ne prepoznamo.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri