Koper je doma v južni Rusiji, zahodni Afriki in Sredozemlju, kjer ga v kulinariki in zdravilstvu uporabljajo že tisočletje. Njegovo ime izhaja iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Ime je odraz tradicionalne uporabe kopra kot sredstva za pomirjanje trebušnih vetrov in odpravljanje nespečnosti.

Koper je pri starih Grkih in Rimljanih veljal za simbol bogastva, rimski gladiatorji pa so si s koprovim oljem natirali telo, da bi preprečili krče mišic.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov so koper uporabljali že stari zdravilci Hipokrat, Paracelzus in Hildegarda von Bingen.

Koprova semena imajo močnejšo aromo kot listi. Najpogosteje ga uporabljajo v skandinavski, nemški, ruski in severnoafriški kuhinji, pri nas pa ga poznamo predvsem kot nepogrešljivo začimbo za kisle kumarice.

Opis

Koper je izjemno zelišče, saj se kot začimba uporabljata njegovo seme in zelenje. Zeleni listi so štrenasti in praprotasti in imajo mehak, sladkast okus. Semena so svetlo rjava, njihov sladkasto-limonast in rahlo grenak okus pa spominja na kumino.

Svež koper je na pogled resast in modrikasto zelene barve. Rahlo uveli listi so še vedno uporabni, saj rastlina po trganju hitro upade, kar pa ne vpliva na okus.

Nakup

Posušeni koriandrovi listi so v trgovinah na voljo vse leto, vendar imajo veliko manj arome kot sveži. Zato ga raje poiščite na tržnici ali v bolje založenih trgovinah pobrskajte po hladilnih policah, kjer je v zadnjem času vedno večja izbira svežih zelišč, zapakiranih v vrečke.

Kot pri vseh začimbah tudi za koper velja, da je tisti iz ekološke pridelave veliko bolj aromatičen, poleg tega pa je manjša možnost alergijskih reakcij.

Shranjevanje

Svež koper vedno hranite v hladilniku. Pri tem ga zavijte v vlažno papirnato brisačo ali pa vejice postavite v kozarec z vodo. Ker je zelo krhek, se bo v hladilniku obdržal približno dva dni, čeprav ga ustrezno shranite.

Cele ali sesekljane liste, shranjene v nepredušno zaprte posodice, lahko tudi zamrznete za približno tri mesece. Za daljši čas je bolje, da ga prej blanširate.

Namig: sesekljane liste razporedite po modelu za ledene kocke, zalijte z vodo ali juho in zamrznite. Zeliščne kocke lahko dodate juham ali enolončnicam.

Posušen koper hranite v tesno zaprtih steklenih kozarcih v hladnem, suhem in temnem prostoru. Pravilno shranjen ohrani polno aromo približno šest mesecev.

Kulinarika

Koprovo zelenje se odlično poda k ribjim jedem (na primer k lososu in postrvi), skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, jajčnim solatam, hladnim majoneznim omakam in solatnim prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.

Vršički so tudi lep okras sendvičev. Namig: za hitro koprovo omako zmešajte kislo smetano in sesekljan koper ter začinite z gorčico, medom, soljo in poprom.

Cele vejice s cvetovi uporabljamo pri vlaganju kumaric, paprik, paradižnika in druge zelenjave, semena pa so uporabna namesto kumine.

Zdravilni učinki

Koper ureja delovanje želodca, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in pomirja krče prebavil pri dojenčkih. Pomirjevalno učinkuje ob nespečnosti, preprečuje slabost in bruhanje ter pospešuje odvajanje seča.

Je dober vir kalija, kalcija in magnezija, vsebuje pa tudi veliko karotinoidov in vitamina C, ki organizem varujejo pred prostimi radikali.

Sorodni članki

Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika

Bolgarija je zanimiva dežela z bogato zgodovino, veliko starega in veliko novega.

Zdravilna spomladanska zelišča

Na gredi ali iz gozda in s travnika – klasične kuhinjske začimbe in divja zelišča, bogata z vitamini, rastejo kot za stavo.

Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

Še tako skrbno pripravljeni jedi dajo pravi okus šele ustrezne začimbe. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki ju tako kot večino drugim jedem dodamo šele ob koncu kuhanja, da ohranimo čim...

Izbor uredništva

Kako telo regenerirati?

Za dobro regeneracijo morate najprej poznati svoje kvalitete in šele nato upoštevati nasvete strokovnjakov. O regeneraciji po...

Več...

Kako vaše misli vplivajo na učinkovitost vašega teka

Študija se morda zdi preprosta in malce smešna, a ima pomembno sporočilo.

Več...

Strategija tekmovalnega tempa teka

Prišel je čas, da ustvarite strategijo, kako hitro boste tekli, kdaj boste pili, kdaj boste pospešili in kdaj bi bilo...

Več...


Najbolj brane vsebine

Najpogostejši vzrok za slabo počutje, napenjanje in pomanjkanje energije

Slabo počutje, napihnjen trebuh, nihanje telesne teže in pomanjkanje energije. Prav nič čudno ne bi bilo, če bi o tem poročali tisti, ki ne živijo zdravo. Toda s takšnimi težavami se pogosto srečajo tudi tisti, ki živijo zdrav in aktiven življenjski slog. Kje se skriva problem za omenjene težave?
Več...

3 najpogostejše napake, ki jih delamo med hujšanjem

Ko se odločimo, da je dovolj izgovorov in je čas za preobrazbo, moramo poskrbeti, da se izognemo vsem tistim začetnim napakam, ki so lahko najbolj usodne. Katere so 3 najpogostejše in kako se jim izognemo?
Več...

11 živil, ki vam bodo pomagala znižati holesterol

Zakaj bi takoj posegli po zdravilih, če lahko veliko za svoje zdravje naredite tudi s hrano? In če že imate predpisana zdravila, naredite še nekaj več za svoje zdravje in uživajte veliko živil, ki vam pomagajo znižati slab holesterol.
Več...

Namigi za zdrav način prehranjevanja

V svoji dolgoletni praksi sem naletela na različne načine prehranjevanja. Eni so prisegali na eno, spet drugi na nekaj drugega.
Več...

10 stvari, ki jih ne smete početi, če ste se zredili

Pridobili ste nekaj kilogramov. Se zgodi. A tokrat ne bomo o tem, kaj storiti, da bi se odvečne teže čim prej znebili. Najprej si bomo pogledali, česa v takšnem primeru ne smete početi.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri