Koper je doma v južni Rusiji, zahodni Afriki in Sredozemlju, kjer ga v kulinariki in zdravilstvu uporabljajo že tisočletje. Njegovo ime izhaja iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Ime je odraz tradicionalne uporabe kopra kot sredstva za pomirjanje trebušnih vetrov in odpravljanje nespečnosti.

Koper je pri starih Grkih in Rimljanih veljal za simbol bogastva, rimski gladiatorji pa so si s koprovim oljem natirali telo, da bi preprečili krče mišic.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov so koper uporabljali že stari zdravilci Hipokrat, Paracelzus in Hildegarda von Bingen.

Koprova semena imajo močnejšo aromo kot listi. Najpogosteje ga uporabljajo v skandinavski, nemški, ruski in severnoafriški kuhinji, pri nas pa ga poznamo predvsem kot nepogrešljivo začimbo za kisle kumarice.

Opis

Koper je izjemno zelišče, saj se kot začimba uporabljata njegovo seme in zelenje. Zeleni listi so štrenasti in praprotasti in imajo mehak, sladkast okus. Semena so svetlo rjava, njihov sladkasto-limonast in rahlo grenak okus pa spominja na kumino.

Svež koper je na pogled resast in modrikasto zelene barve. Rahlo uveli listi so še vedno uporabni, saj rastlina po trganju hitro upade, kar pa ne vpliva na okus.

Nakup

Posušeni koriandrovi listi so v trgovinah na voljo vse leto, vendar imajo veliko manj arome kot sveži. Zato ga raje poiščite na tržnici ali v bolje založenih trgovinah pobrskajte po hladilnih policah, kjer je v zadnjem času vedno večja izbira svežih zelišč, zapakiranih v vrečke.

Kot pri vseh začimbah tudi za koper velja, da je tisti iz ekološke pridelave veliko bolj aromatičen, poleg tega pa je manjša možnost alergijskih reakcij.

Shranjevanje

Svež koper vedno hranite v hladilniku. Pri tem ga zavijte v vlažno papirnato brisačo ali pa vejice postavite v kozarec z vodo. Ker je zelo krhek, se bo v hladilniku obdržal približno dva dni, čeprav ga ustrezno shranite.

Cele ali sesekljane liste, shranjene v nepredušno zaprte posodice, lahko tudi zamrznete za približno tri mesece. Za daljši čas je bolje, da ga prej blanširate.

Namig: sesekljane liste razporedite po modelu za ledene kocke, zalijte z vodo ali juho in zamrznite. Zeliščne kocke lahko dodate juham ali enolončnicam.

Posušen koper hranite v tesno zaprtih steklenih kozarcih v hladnem, suhem in temnem prostoru. Pravilno shranjen ohrani polno aromo približno šest mesecev.

Kulinarika

Koprovo zelenje se odlično poda k ribjim jedem (na primer k lososu in postrvi), skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, jajčnim solatam, hladnim majoneznim omakam in solatnim prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.

Vršički so tudi lep okras sendvičev. Namig: za hitro koprovo omako zmešajte kislo smetano in sesekljan koper ter začinite z gorčico, medom, soljo in poprom.

Cele vejice s cvetovi uporabljamo pri vlaganju kumaric, paprik, paradižnika in druge zelenjave, semena pa so uporabna namesto kumine.

Zdravilni učinki

Koper ureja delovanje želodca, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in pomirja krče prebavil pri dojenčkih. Pomirjevalno učinkuje ob nespečnosti, preprečuje slabost in bruhanje ter pospešuje odvajanje seča.

Je dober vir kalija, kalcija in magnezija, vsebuje pa tudi veliko karotinoidov in vitamina C, ki organizem varujejo pred prostimi radikali.

Sorodni članki

Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika

Bolgarija je zanimiva dežela z bogato zgodovino, veliko starega in veliko novega.

Zdravilna spomladanska zelišča

Na gredi ali iz gozda in s travnika – klasične kuhinjske začimbe in divja zelišča, bogata z vitamini, rastejo kot za stavo.

Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

Še tako skrbno pripravljeni jedi dajo pravi okus šele ustrezne začimbe. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki ju tako kot večino drugim jedem dodamo šele ob koncu kuhanja, da ohranimo čim...

Izbor uredništva

Refleksoterapija za harmonično ravnovesje telesa in duha

Refleksoterapija je čudovit balzam za dušo in telo. Kot kulturna tradicija je prisotna po celem svetu, njena moč je...

Več...

Stopite iz območja udobja

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje.

Več...

Aktivni vikend: Odložimo bremena in kilograme

10. - 12. oktober 2014, Bohinj Park Hotel.

Več...


Najbolj brane vsebine

Kako se znebiti maščobnih blazinic na hrbtu

Maščobne blazinice ob modrčku ali pa na predelu bokov niso ravno zabavna stvar. A že malce truda zadostuje, da se boste v svoji koži počutili bolje.
Več...

Znaki, ki kažejo na pomanjkljivo delovanje ščitnice

Kako pomemben za dobro počutje je majhen organ na grlu, večina ljudi opazi šele, ko je z njim nekaj narobe. In to se ne pojavlja tako zelo redko. Tako v Evropi kot tudi v Sloveniji za boleznijo ščitnice zboleva čedalje več ljudi.
Več...

Slovenci uspešni na finalu BMW Clean Water Regatte v Amsterdamu

Pred kratkim je v Amsterdamu v veslaškem centru Bosbaan potekalo Svetovno prvenstvo v veslanju.
Več...

7 top živil za bodybuilding

Najučinkovitejše diete se morda zdijo zapletene in posebne, a vse temeljijo na osnovnih načelih in preprosti hrani. Uživajte pravo prehrano in vaše telo se bo odzvalo.
Več...

Weekend Bike Festival združil profesionalne in rekreacijske kolesarje

Pretekli konec tedna se je preko Mure odvil v športnem duhu. V medžimurskih športnih toplicah Sveti Martin, kjer so prvi na hrvaškem prejeli licenco Adria Bike Hotel, se je odvil festival Weekend Bike Festival. Kolesarski praznik je k našim sosedom privabil okrog 500 profesionalnih in rekreacijskih kolesarjev in aktivnih turistov.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri