Koper je doma v južni Rusiji, zahodni Afriki in Sredozemlju, kjer ga v kulinariki in zdravilstvu uporabljajo že tisočletje. Njegovo ime izhaja iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Ime je odraz tradicionalne uporabe kopra kot sredstva za pomirjanje trebušnih vetrov in odpravljanje nespečnosti.

Koper je pri starih Grkih in Rimljanih veljal za simbol bogastva, rimski gladiatorji pa so si s koprovim oljem natirali telo, da bi preprečili krče mišic.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov so koper uporabljali že stari zdravilci Hipokrat, Paracelzus in Hildegarda von Bingen.

Koprova semena imajo močnejšo aromo kot listi. Najpogosteje ga uporabljajo v skandinavski, nemški, ruski in severnoafriški kuhinji, pri nas pa ga poznamo predvsem kot nepogrešljivo začimbo za kisle kumarice.

Opis

Koper je izjemno zelišče, saj se kot začimba uporabljata njegovo seme in zelenje. Zeleni listi so štrenasti in praprotasti in imajo mehak, sladkast okus. Semena so svetlo rjava, njihov sladkasto-limonast in rahlo grenak okus pa spominja na kumino.

Svež koper je na pogled resast in modrikasto zelene barve. Rahlo uveli listi so še vedno uporabni, saj rastlina po trganju hitro upade, kar pa ne vpliva na okus.

Nakup

Posušeni koriandrovi listi so v trgovinah na voljo vse leto, vendar imajo veliko manj arome kot sveži. Zato ga raje poiščite na tržnici ali v bolje založenih trgovinah pobrskajte po hladilnih policah, kjer je v zadnjem času vedno večja izbira svežih zelišč, zapakiranih v vrečke.

Kot pri vseh začimbah tudi za koper velja, da je tisti iz ekološke pridelave veliko bolj aromatičen, poleg tega pa je manjša možnost alergijskih reakcij.

Shranjevanje

Svež koper vedno hranite v hladilniku. Pri tem ga zavijte v vlažno papirnato brisačo ali pa vejice postavite v kozarec z vodo. Ker je zelo krhek, se bo v hladilniku obdržal približno dva dni, čeprav ga ustrezno shranite.

Cele ali sesekljane liste, shranjene v nepredušno zaprte posodice, lahko tudi zamrznete za približno tri mesece. Za daljši čas je bolje, da ga prej blanširate.

Namig: sesekljane liste razporedite po modelu za ledene kocke, zalijte z vodo ali juho in zamrznite. Zeliščne kocke lahko dodate juham ali enolončnicam.

Posušen koper hranite v tesno zaprtih steklenih kozarcih v hladnem, suhem in temnem prostoru. Pravilno shranjen ohrani polno aromo približno šest mesecev.

Kulinarika

Koprovo zelenje se odlično poda k ribjim jedem (na primer k lososu in postrvi), skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, jajčnim solatam, hladnim majoneznim omakam in solatnim prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.

Vršički so tudi lep okras sendvičev. Namig: za hitro koprovo omako zmešajte kislo smetano in sesekljan koper ter začinite z gorčico, medom, soljo in poprom.

Cele vejice s cvetovi uporabljamo pri vlaganju kumaric, paprik, paradižnika in druge zelenjave, semena pa so uporabna namesto kumine.

Zdravilni učinki

Koper ureja delovanje želodca, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in pomirja krče prebavil pri dojenčkih. Pomirjevalno učinkuje ob nespečnosti, preprečuje slabost in bruhanje ter pospešuje odvajanje seča.

Je dober vir kalija, kalcija in magnezija, vsebuje pa tudi veliko karotinoidov in vitamina C, ki organizem varujejo pred prostimi radikali.

Sorodni članki

Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika

Bolgarija je zanimiva dežela z bogato zgodovino, veliko starega in veliko novega.

Zdravilna spomladanska zelišča

Na gredi ali iz gozda in s travnika – klasične kuhinjske začimbe in divja zelišča, bogata z vitamini, rastejo kot za stavo.

Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

Še tako skrbno pripravljeni jedi dajo pravi okus šele ustrezne začimbe. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki ju tako kot večino drugim jedem dodamo šele ob koncu kuhanja, da ohranimo čim...

Izbor uredništva

7 preprostih pravil, s pomočjo katerih boste hujšali s polnim želodcem

Raziskovalci z univerze Cornell so zastavili skupini ljudi preprosto vprašanje: Kako veste, kdaj nehati jesti? Odgovor se...

Več...

None

Vaja za trebušne mišice

Imeniten trening za trebuh, ki vam bo pomagal oblikovati zapeljiv pas. Naredite tri serije po 20 ponovitev za vsako vajo...

Več...

6 vrst buč, ki vam popestrijo jesenski jedilnik

Zdaj je vrhunec plodov z bogatimi oblikami. Nove sorte postrežejo z najboljšim okusom ter bujno raznovrstnostjo barv in...

Več...


Najbolj brane vsebine

4 navade, ki vam bomo pomagale 'kuriti' maščobe okoli trebuha

Preprosti koraki so tisti, ki poskrbijo za super rezultate, zato smo za vas pripravili 4 preverjene navade, ki jih boste lahko začeli prakticirati že danes in bodo poskrbele za raven in čvrst trebuh.
Več...

8 razlogov, zakaj je avokado 'kralj' med sadeži

Ne gremo se tekmovanja za najbolj srčkanega med sadeži, bi pa se z avokadom nedvomno lahko potegovali za najbolj zdravega. Stopničke bi bile zagotovljene, preostali mesti pa po vsej verjetnosti rezervirani za kokos in jagodičje.
Več...

5 zmagovalcev v natečaju za najboljši kondom

Kondomi iz lateksa so v tridesetih letih preteklega stoletja udarili v spalnice in spremenili pravila igre.
Več...

Ocena telesne drže je ključna za ugotavljanje telesnega neravnovesja

Telo, ki je izpostavljeno prekomernih napetostim, ponavaljajočim vzorcem gibanja in prisilnih držam, ohranja svoje telesno ravnovesje s tako imenovanimi mišičnimi kompenzacijami.
Več...

8 vrst hrane, ki vas uspava in 8, ki vam ne pusti spati

Se kdaj povsem brez razloga ponoči premetavate po postelji in brez uspeha štejete ovčke? Jah, žal je tudi za nespečnost lahko kriva hrana. Za vas smo pripravili seznam hrane, ki vam ne bo pustila spati, in seznam živil, ki vas bodo popeljala v miren spanec.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri