Koper je doma v južni Rusiji, zahodni Afriki in Sredozemlju, kjer ga v kulinariki in zdravilstvu uporabljajo že tisočletje. Njegovo ime izhaja iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Ime je odraz tradicionalne uporabe kopra kot sredstva za pomirjanje trebušnih vetrov in odpravljanje nespečnosti.

Koper je pri starih Grkih in Rimljanih veljal za simbol bogastva, rimski gladiatorji pa so si s koprovim oljem natirali telo, da bi preprečili krče mišic.

Zaradi številnih zdravilnih učinkov so koper uporabljali že stari zdravilci Hipokrat, Paracelzus in Hildegarda von Bingen.

Koprova semena imajo močnejšo aromo kot listi. Najpogosteje ga uporabljajo v skandinavski, nemški, ruski in severnoafriški kuhinji, pri nas pa ga poznamo predvsem kot nepogrešljivo začimbo za kisle kumarice.

Opis

Koper je izjemno zelišče, saj se kot začimba uporabljata njegovo seme in zelenje. Zeleni listi so štrenasti in praprotasti in imajo mehak, sladkast okus. Semena so svetlo rjava, njihov sladkasto-limonast in rahlo grenak okus pa spominja na kumino.

Svež koper je na pogled resast in modrikasto zelene barve. Rahlo uveli listi so še vedno uporabni, saj rastlina po trganju hitro upade, kar pa ne vpliva na okus.

Nakup

Posušeni koriandrovi listi so v trgovinah na voljo vse leto, vendar imajo veliko manj arome kot sveži. Zato ga raje poiščite na tržnici ali v bolje založenih trgovinah pobrskajte po hladilnih policah, kjer je v zadnjem času vedno večja izbira svežih zelišč, zapakiranih v vrečke.

Kot pri vseh začimbah tudi za koper velja, da je tisti iz ekološke pridelave veliko bolj aromatičen, poleg tega pa je manjša možnost alergijskih reakcij.

Shranjevanje

Svež koper vedno hranite v hladilniku. Pri tem ga zavijte v vlažno papirnato brisačo ali pa vejice postavite v kozarec z vodo. Ker je zelo krhek, se bo v hladilniku obdržal približno dva dni, čeprav ga ustrezno shranite.

Cele ali sesekljane liste, shranjene v nepredušno zaprte posodice, lahko tudi zamrznete za približno tri mesece. Za daljši čas je bolje, da ga prej blanširate.

Namig: sesekljane liste razporedite po modelu za ledene kocke, zalijte z vodo ali juho in zamrznite. Zeliščne kocke lahko dodate juham ali enolončnicam.

Posušen koper hranite v tesno zaprtih steklenih kozarcih v hladnem, suhem in temnem prostoru. Pravilno shranjen ohrani polno aromo približno šest mesecev.

Kulinarika

Koprovo zelenje se odlično poda k ribjim jedem (na primer k lososu in postrvi), skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, jajčnim solatam, hladnim majoneznim omakam in solatnim prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.

Vršički so tudi lep okras sendvičev. Namig: za hitro koprovo omako zmešajte kislo smetano in sesekljan koper ter začinite z gorčico, medom, soljo in poprom.

Cele vejice s cvetovi uporabljamo pri vlaganju kumaric, paprik, paradižnika in druge zelenjave, semena pa so uporabna namesto kumine.

Zdravilni učinki

Koper ureja delovanje želodca, pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in pomirja krče prebavil pri dojenčkih. Pomirjevalno učinkuje ob nespečnosti, preprečuje slabost in bruhanje ter pospešuje odvajanje seča.

Je dober vir kalija, kalcija in magnezija, vsebuje pa tudi veliko karotinoidov in vitamina C, ki organizem varujejo pred prostimi radikali.

Sorodni članki

Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika

Bolgarija je zanimiva dežela z bogato zgodovino, veliko starega in veliko novega.

Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

Še tako skrbno pripravljeni jedi dajo pravi okus šele ustrezne začimbe. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki ju tako kot večino drugim jedem dodamo šele ob koncu kuhanja, da ohranimo čim...

Zdravilna spomladanska zelišča

Na gredi ali iz gozda in s travnika – klasične kuhinjske začimbe in divja zelišča, bogata z vitamini, rastejo kot za stavo.

Izbor uredništva

Ljubezen je najboljše zdravilo

Prijazna beseda, nežen stik roke, spontan objem ... naši duši je to tako všeč, da se lahko obrnemo na druge in da čutimo, da...

Več...

Tek pozimi

Naša odločnost je tako zelo podobna mišicam, vezem in kostem, ki so tudi močne toliko, kolikor jih uporabljamo. Če jih...

Več...

Veliki test smuči 2014/2015

Največji test smuči na svetu je letos potekal med 1. in 3. aprilom na smučišču Silvretta-Montafon na Predarlškem.

Več...


Najbolj brane vsebine

Kaj ima seks skupnega z ljubeznijo?

Ljubezen je nemogoče izmeriti, brez merjenja pa ni znanosti. Kadar beseda nanese na ljubezen, smo vsi v mraku, pravi Alfred Kinsey, eden izmed očetov moderne seksologije.
Več...

30 pesmi za trening - da bo motivacija na vrhuncu

Če ne marate skupinske vadbe, si enostavno pripravite svoj spisek glasbe, ki vas motivira, vtaknite v ušesa slušalke in jo mahnite na tek ali hiter sprehod.
Več...

Ovseni piškoti s sirupom

Oves je popolno žito za zajtrk. Je izjemno bogat vir vlaknin in vsebuje mešanico obeh esencialnih tipov vlaknin, zato mu zlahka pripišemo veliko zdravstvenih pohval. Tokrat smo oves uporabili za pripravo okusnih piškotov.
Več...

Top nasvet, kako narediti konec izgovorom in se spraviti v formo

Vam hitro zmanjka motivacije in se vam izgovori ponujajo kar sami od sebe? No, v resnici tevaditi doma sploh ni tako težko. Še posebno, če to počnete na (tako) zabaven način.
Več...

Ingverjevi piškoti

Občasno si privoščite kakšen priboljšek.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri