Jih pogosto pijete? TE pijače lahko močno povečajo tveganje za nevarne srčne bolezni

16. 3. 2024
Deli
Novejše raziskave so pokazale, da ima tudi nekatera pijača vpliv na nastanek srčnih težav. (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri zdravju srca igrajo pomembno vlogo zdrave življenjske navade, ter tudi prehrana in pijača. 

Po podatkih združenja Heart Rhythm Society, se s srčno motnjo - atrijsko fibrilacijo sooča skoraj 40 milijonov ljudi po svetu. Gre za pogosto srčno aritmijo, ki ima značilne simptome, med katerimi so bolečine v prsih, utrujenost, tresenje, palpitacija in težko dihanje.  

Nekateri ljudje so kljub temu, da imajo atrijsko fibrilacijo, brez simptomov, kar je potencialno lahko še večja grožnja za morebitne posledice, katerih najnevarnejša je možganska kap.    

K pojavu atrijske fibrilacije pripomore več dejavnikov, med katerimi so starost, bolezenska stanja kot so visok krvni tlak, kajenje, uživanje alkohola, sladkorna in ledvična bolezen, ter tudi vse večje naraščanje debelosti.    

Ne spreglejte:

Pitje močno sladkanih pijač povečuje tveganje za srčno motnjo

Ob novejših raziskavah je bilo ugotovljeno, da ima na morebitne srčne težave vpliv tudi pijača, ki jo pijemo. Dva litra umetno sladkanih pijač na teden, namreč za 20 odstotkov povečata tveganje za atrijsko fibrilacijo.    

Raziskava Pennsylvania State University je pokazala, da pitje močno sladkanih pijač poveča tveganje za dodatnih 10 odstotkov. Na drugi strani pa je pitje navadnih, nesladkanih sadnih ali zelenjavnih sokov povezano z osem odstotkov manjšim tveganjem za razvoj te srčne motnje.    

»To je prva raziskava, ki je odkrila povezavo med nesladkanimi in manj sladkanimi ter močno sladkanimi pijačami in povečanim tveganjem za atrijsko fibrilacijo,« je za CNN pojasnila profesorica Penny Kris-Etherton.  

Dodatna tveganje za zdravje

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, je analizirala podatke skoraj 202.000 ljudi, shranjenih v biomedicinski zbirki podatkov - UK Biobank.

Več kot polovica spremljanih ljudi v raziskavi, starih od 37 do 73 let, ki so jih sicer spremljali 10 let, je bilo ženskega spola. Ugotovitve so pokazale, da po umetno sladkanih pijačah pogosteje posegajo ženske, mlajših let in z večjo telesno težo, ter večjo nagnjenostjo za sladkorno bolezen tipa 2. Po s sladkorjem sladkanim pijačam so bolj posegali mlajši moški, z večjo težo in dovzetnostjo k srčnim boleznim.   

Atrijsko fibrilacijo je sicer mogoče zdraviti z zdravili, spremembo življenjskega sloga in po potrebi tudi z operacijo, če je le ta potrebna. Preventiva pa je tudi tukaj veliko boljša izbira, zato raje več kot po umetno sladkanih pijačah, po mnenju strokovnjakov, posezite po vodi in nesladkanih čajih ter podobnih napitkih.   

Vir: cnn.com

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek