Postopek vlaganja, kot so ga poznale naše babice, je preprost in vlaganje vam bo brez težav uspelo.

Kisle kumarice

Priprava:

Majhne in čvrste kumarice dobro operite in jih do suhega obrišite s kuhinjsko krpo. Vložite jih v pripravljene kozarce in v vsak kozarec dodajte po:

  • 1 žličko soli
  • 1 žličko sladkorja in
  • 1 žličko začimb za kumarice.
  • Lahko dodate še nekaj zrn črnega popra in šalotko (po želji).

Nato jih do 1/8 ali 1/4 kozarca (oz. po okusu) zalijte s kisom za vlaganje in prilijte vode do roba. Kozarce dobro zaprite, jih postavite v lonec in prilijte vodo do približno 3/4 kozarca. Vodo segrejte tik do vretja in kumarice kuhajte 5–10 minut, da spremenijo barvo.

Domači ajvar

Priprava:

  • 3 kg opranih in osušenih rdečih paprik ter
  • 1 kg jajčevcev.

Pecite v pečici 20–30 minut pri temperaturi 250 stopinj. Preložite jih v posodo, pokrijte in pustite, da se nekoliko ohladijo. Nato jih olupite in zmeljite.

V večji posodi segrejte 300 ml olja, dodajte zmleto zelenjavo, jo posolite in po okusu dodajte kis. Zmes kuhajte približno pol ure pri srednji temperaturi, da tekočina izhlapi in se zmes loči od posode. Proti koncu kuhanja dodajte 3 stroke sesekljanega česna.

Pogrete kozarce do roba napolnite z vročim ajvarjem in na vrh nalijte malo olja, ki ajvar dodatno konzervira. Kozarce dobro zaprite in shranite v hladnem prostoru.

Sodobni način

Vlaganje vam bo brez težav uspelo v posebnem loncu za vkuhavanje s priročnim termometrom oziroma z vgrajenim termostatom. Konzervirate lahko tudi v pečici pri 175 stopinjah.

Kozarce postavite v globok pekač, ki je napolnjen z vodo, čas vkuhavanja pa se začne od trenutka, ko se v kozarcih začnejo dvigati zračni mehurčki.

Še nekaj nasvetov

  • Če zmanjka pokrovčkov

Pomagate si lahko s čistim celofanom ali vrečko za zamrzovanje. Odrežite dva kosa, ki bosta prekrila odprtino in na vseh straneh segala približno do polovice kozarca. Oba kosa celofana položite drugega na drugega.

Stran, ki bo v stiku s kozarcem, premažite z alkoholom, položite na kozarec in okoli vratu dajte dve ali tri kuhinjske elastike (če katera med shranjevanjem poči). Odvečni celofan lepo obrežite.

  • Ko pokrovček ne tesni

Če se pokrovček takoj po vkuhavanju ne vboči, pomeni, da ne tesni. Vsebino lahko ponovno pasterizirate ali pa jo zamrznete in čim prej porabite. Kozarec odprite, preverite, ali je rob popolnoma čist, vzemite nov pokrovček in ponovite postopek.

Priporočamo: Doma vloženo sadje in zelenjava

Sorodni članki

10 pravil za uspešno vlaganje

Vlaganje v kozarce, kot so ga poznale naše babice, se vse do danes ni veliko spremenilo. Postopek je preprost, le nekaj časa si morate vzeti, za tem pa boste lahko vso zimo...

Ozimnica v kozarcih

Je kaj lepšega, kot sredi zime odpreti kozarček doma vloženega poletnega sadja ali zelenjave?

Marmelada iz rdečih pomaranč

Zdaj so sveži citrusi najbolj sočni in idealni za vkuhavanje. Predlagamo sladki in aromatični užitek iz rdečih pomaranč.

Izbor uredništva

Refleksoterapija za harmonično ravnovesje telesa in duha

Refleksoterapija je čudovit balzam za dušo in telo. Kot kulturna tradicija je prisotna po celem svetu, njena moč je...

Več...

Stopite iz območja udobja

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje.

Več...

Aktivni vikend: Odložimo bremena in kilograme

10. - 12. oktober 2014, Bohinj Park Hotel.

Več...


Najbolj brane vsebine

Slovenci uspešni na finalu BMW Clean Water Regatte v Amsterdamu

Pred kratkim je v Amsterdamu v veslaškem centru Bosbaan potekalo Svetovno prvenstvo v veslanju.
Več...

Znaki, ki kažejo na pomanjkljivo delovanje ščitnice

Kako pomemben za dobro počutje je majhen organ na grlu, večina ljudi opazi šele, ko je z njim nekaj narobe. In to se ne pojavlja tako zelo redko. Tako v Evropi kot tudi v Sloveniji za boleznijo ščitnice zboleva čedalje več ljudi.
Več...

Lepo telo hranijo lepe misli, ne zgolj kalorije

Telo je fizični odraz naše zavesti. Je jezik naše duše, naših misli in naše podzavesti. Drugo brez drugega ne gre. Obstajata le oba, ki delujeta skupaj, sovplivata in oblikujeta drug drugega. Zato velja, da moramo najprej spremeniti svoje misli, šele nato se bo lahko spremenilo tudi naše telo.
Več...

Weekend Bike Festival združil profesionalne in rekreacijske kolesarje

Pretekli konec tedna se je preko Mure odvil v športnem duhu. V medžimurskih športnih toplicah Sveti Martin, kjer so prvi na hrvaškem prejeli licenco Adria Bike Hotel, se je odvil festival Weekend Bike Festival. Kolesarski praznik je k našim sosedom privabil okrog 500 profesionalnih in rekreacijskih kolesarjev in aktivnih turistov.
Več...

Za stresno razbremenitev uživajte v tej parodiji CrossFita

Koliko resnice je v tej duhoviti parodiji, kjer se predstavijo fanatiki CrossFit treninga?
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri