Postopek vlaganja, kot so ga poznale naše babice, je preprost in vlaganje vam bo brez težav uspelo.

Kisle kumarice

Priprava:

Majhne in čvrste kumarice dobro operite in jih do suhega obrišite s kuhinjsko krpo. Vložite jih v pripravljene kozarce in v vsak kozarec dodajte po:

  • 1 žličko soli
  • 1 žličko sladkorja in
  • 1 žličko začimb za kumarice.
  • Lahko dodate še nekaj zrn črnega popra in šalotko (po želji).

Nato jih do 1/8 ali 1/4 kozarca (oz. po okusu) zalijte s kisom za vlaganje in prilijte vode do roba. Kozarce dobro zaprite, jih postavite v lonec in prilijte vodo do približno 3/4 kozarca. Vodo segrejte tik do vretja in kumarice kuhajte 5–10 minut, da spremenijo barvo.

Domači ajvar

Priprava:

  • 3 kg opranih in osušenih rdečih paprik ter
  • 1 kg jajčevcev.

Pecite v pečici 20–30 minut pri temperaturi 250 stopinj. Preložite jih v posodo, pokrijte in pustite, da se nekoliko ohladijo. Nato jih olupite in zmeljite.

V večji posodi segrejte 300 ml olja, dodajte zmleto zelenjavo, jo posolite in po okusu dodajte kis. Zmes kuhajte približno pol ure pri srednji temperaturi, da tekočina izhlapi in se zmes loči od posode. Proti koncu kuhanja dodajte 3 stroke sesekljanega česna.

Pogrete kozarce do roba napolnite z vročim ajvarjem in na vrh nalijte malo olja, ki ajvar dodatno konzervira. Kozarce dobro zaprite in shranite v hladnem prostoru.

Sodobni način

Vlaganje vam bo brez težav uspelo v posebnem loncu za vkuhavanje s priročnim termometrom oziroma z vgrajenim termostatom. Konzervirate lahko tudi v pečici pri 175 stopinjah.

Kozarce postavite v globok pekač, ki je napolnjen z vodo, čas vkuhavanja pa se začne od trenutka, ko se v kozarcih začnejo dvigati zračni mehurčki.

Še nekaj nasvetov

  • Če zmanjka pokrovčkov

Pomagate si lahko s čistim celofanom ali vrečko za zamrzovanje. Odrežite dva kosa, ki bosta prekrila odprtino in na vseh straneh segala približno do polovice kozarca. Oba kosa celofana položite drugega na drugega.

Stran, ki bo v stiku s kozarcem, premažite z alkoholom, položite na kozarec in okoli vratu dajte dve ali tri kuhinjske elastike (če katera med shranjevanjem poči). Odvečni celofan lepo obrežite.

  • Ko pokrovček ne tesni

Če se pokrovček takoj po vkuhavanju ne vboči, pomeni, da ne tesni. Vsebino lahko ponovno pasterizirate ali pa jo zamrznete in čim prej porabite. Kozarec odprite, preverite, ali je rob popolnoma čist, vzemite nov pokrovček in ponovite postopek.

Priporočamo: Doma vloženo sadje in zelenjava

Sorodni članki

10 pravil za uspešno vlaganje

Vlaganje v kozarce, kot so ga poznale naše babice, se vse do danes ni veliko spremenilo. Postopek je preprost, le nekaj časa si morate vzeti, za tem pa boste lahko vso zimo...

Ozimnica v kozarcih

Je kaj lepšega, kot sredi zime odpreti kozarček doma vloženega poletnega sadja ali zelenjave?

Marmelada iz rdečih pomaranč

Zdaj so sveži citrusi najbolj sočni in idealni za vkuhavanje. Predlagamo sladki in aromatični užitek iz rdečih pomaranč.

Izbor uredništva

Sproščanje po napornih športnih podvigih

Po napornih športnih podvigih telesu vedno privoščite zasluženi počitek in z vajami za sproščanje preženite telesno in...

Več...

7 slabih navad, zaradi katerih ne shujšate

Po mnenju strokovnjakov obstaja sedem razlogov, zaradi katerih moškim zraste trebuh in ženskam obročki okoli pasu. Če...

Več...

Kako vaše misli vplivajo na učinkovitost vašega teka

Študija se morda zdi preprosta in malce smešna, a ima pomembno sporočilo.

Več...


Najbolj brane vsebine

Igralec avstralskega ragbija, ki je igro vzel malce preveč resno

Avstralski ragbi ima prilagojena pravila. A tudi ta ne dovoljujejo davljenja. In vendarle ...
Več...

Če boste jedli premalo, ne boste shujšali!

Bi tudi vi radi v nekaj tednih, kaj tednih – dneh, popravili vse napake, ki ste jih delali v zadnjih nekaj mesecih, če ne kar od 'zadnjega morja'? Čeprav se da v nekaj tednih narediti zelo veliko, je zelo pomembno, da se bitke z odvečnimi kilogrami lotite pametno in ne naredite najpogostejše napake.
Več...

6 vaj za krepitev trebušnih mišic

Kako vam lahko uspe pridobiti čvrste trebušne mišice? S pravimi vajami in seveda zdravo prehrano. Naslednjih 6 vaj je kot nalašč za to poletje.
Več...

Recept: Tropski energijski napitek

Danes si bomo privoščili svežo energijo iz kozarca.
Več...

3 vaje za napet trebuh

Naš trebuh – natančneje povedano, naš želodec in celotni prebavni sistem – vpliva tudi na dobro počutje našega celotnega telesa. Zato od časa do časa le storite nekaj dobrega zanj.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri