Postopek vlaganja, kot so ga poznale naše babice, je preprost in vlaganje vam bo brez težav uspelo.

Kisle kumarice

Priprava:

Majhne in čvrste kumarice dobro operite in jih do suhega obrišite s kuhinjsko krpo. Vložite jih v pripravljene kozarce in v vsak kozarec dodajte po:

  • 1 žličko soli
  • 1 žličko sladkorja in
  • 1 žličko začimb za kumarice.
  • Lahko dodate še nekaj zrn črnega popra in šalotko (po želji).

Nato jih do 1/8 ali 1/4 kozarca (oz. po okusu) zalijte s kisom za vlaganje in prilijte vode do roba. Kozarce dobro zaprite, jih postavite v lonec in prilijte vodo do približno 3/4 kozarca. Vodo segrejte tik do vretja in kumarice kuhajte 5–10 minut, da spremenijo barvo.

Domači ajvar

Priprava:

  • 3 kg opranih in osušenih rdečih paprik ter
  • 1 kg jajčevcev.

Pecite v pečici 20–30 minut pri temperaturi 250 stopinj. Preložite jih v posodo, pokrijte in pustite, da se nekoliko ohladijo. Nato jih olupite in zmeljite.

V večji posodi segrejte 300 ml olja, dodajte zmleto zelenjavo, jo posolite in po okusu dodajte kis. Zmes kuhajte približno pol ure pri srednji temperaturi, da tekočina izhlapi in se zmes loči od posode. Proti koncu kuhanja dodajte 3 stroke sesekljanega česna.

Pogrete kozarce do roba napolnite z vročim ajvarjem in na vrh nalijte malo olja, ki ajvar dodatno konzervira. Kozarce dobro zaprite in shranite v hladnem prostoru.

Sodobni način

Vlaganje vam bo brez težav uspelo v posebnem loncu za vkuhavanje s priročnim termometrom oziroma z vgrajenim termostatom. Konzervirate lahko tudi v pečici pri 175 stopinjah.

Kozarce postavite v globok pekač, ki je napolnjen z vodo, čas vkuhavanja pa se začne od trenutka, ko se v kozarcih začnejo dvigati zračni mehurčki.

Še nekaj nasvetov

  • Če zmanjka pokrovčkov

Pomagate si lahko s čistim celofanom ali vrečko za zamrzovanje. Odrežite dva kosa, ki bosta prekrila odprtino in na vseh straneh segala približno do polovice kozarca. Oba kosa celofana položite drugega na drugega.

Stran, ki bo v stiku s kozarcem, premažite z alkoholom, položite na kozarec in okoli vratu dajte dve ali tri kuhinjske elastike (če katera med shranjevanjem poči). Odvečni celofan lepo obrežite.

  • Ko pokrovček ne tesni

Če se pokrovček takoj po vkuhavanju ne vboči, pomeni, da ne tesni. Vsebino lahko ponovno pasterizirate ali pa jo zamrznete in čim prej porabite. Kozarec odprite, preverite, ali je rob popolnoma čist, vzemite nov pokrovček in ponovite postopek.

Priporočamo: Doma vloženo sadje in zelenjava

Sorodni članki

10 pravil za uspešno vlaganje

Vlaganje v kozarce, kot so ga poznale naše babice, se vse do danes ni veliko spremenilo. Postopek je preprost, le nekaj časa si morate vzeti, za tem pa boste lahko vso zimo...

Ozimnica v kozarcih

Je kaj lepšega, kot sredi zime odpreti kozarček doma vloženega poletnega sadja ali zelenjave?

Marmelada iz rdečih pomaranč

Zdaj so sveži citrusi najbolj sočni in idealni za vkuhavanje. Predlagamo sladki in aromatični užitek iz rdečih pomaranč.

Izbor uredništva

VIDEO: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice

Športni in osebni trener Jan Veleušič nam je razložil, kateri so najpogostejši razlogi za bolečine v hrbtenici in pokazal...

Več...
None

Nagradna igra: Katero nemško mesto je na sliki?

Še niste prepoznali mesta na sliki? Vsak dan vam bomo odkrili dodaten del slike in vam s tem pomagali pri rešitvi!

Vam...

Več...

Natečaj: Moja zdrava slaščica

Se radi sladkate? Pridružite se akciji Mesec zdravih slaščic, da se bomo skupaj sladkali brez slabe vesti. Prvi recept...

Več...

Najbolj brane vsebine

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste eno jajce

Ste vedeli, da se vam lahko zgodi, kadar pojeste samo eno jajce, teh sedem čudovitih stvari?
Več...

Stavki, ki naj jih otroci slišijo pogosteje

Preverite, kaj naj naši otroci pogosteje slišijo od nas, da bodo mnogo bolj umirjeno reagirali na naše želje in tudi zahteve. Svetuje svetovalka za partnerski odnos in vzgojo otrok Melita Kuhar. 
Več...

Plitko dihanje je na dolgi rok zelo nezdravo

Kaj naredite, ko se ustrašite? Zadržite dih, je res? Kaj pa, ko ste pod stresom? No, takrat dihamo preplitko. Na dolgi rok je to zelo nezdravo. Preberite, zakaj. Nato pa naredite opisane 3 vaje, ki vam bodo pomagale.
Več...

Zakaj naše telo samodejno ne izbere dobre tehnike teka?

Tek je tako zelo naravno človekovo gibanje, da se marsikomu zdi nerazumljivo, zakaj bi pri tem morali misliti na tehniko teka. Ali ne zna telo samo izbrati najboljšega sloga teka?
Več...

Vidite na fotografiji narisano veverico? Poglejte bolje

Ko boste videli, kako je bila ustvarjena ta slika, ne boste na življenje nikoli več gledali enako. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri