Postopek vlaganja, kot so ga poznale naše babice, je preprost in vlaganje vam bo brez težav uspelo.

Kisle kumarice

Priprava:

Majhne in čvrste kumarice dobro operite in jih do suhega obrišite s kuhinjsko krpo. Vložite jih v pripravljene kozarce in v vsak kozarec dodajte po:

  • 1 žličko soli
  • 1 žličko sladkorja in
  • 1 žličko začimb za kumarice.
  • Lahko dodate še nekaj zrn črnega popra in šalotko (po želji).

Nato jih do 1/8 ali 1/4 kozarca (oz. po okusu) zalijte s kisom za vlaganje in prilijte vode do roba. Kozarce dobro zaprite, jih postavite v lonec in prilijte vodo do približno 3/4 kozarca. Vodo segrejte tik do vretja in kumarice kuhajte 5–10 minut, da spremenijo barvo.

Domači ajvar

Priprava:

  • 3 kg opranih in osušenih rdečih paprik ter
  • 1 kg jajčevcev.

Pecite v pečici 20–30 minut pri temperaturi 250 stopinj. Preložite jih v posodo, pokrijte in pustite, da se nekoliko ohladijo. Nato jih olupite in zmeljite.

V večji posodi segrejte 300 ml olja, dodajte zmleto zelenjavo, jo posolite in po okusu dodajte kis. Zmes kuhajte približno pol ure pri srednji temperaturi, da tekočina izhlapi in se zmes loči od posode. Proti koncu kuhanja dodajte 3 stroke sesekljanega česna.

Pogrete kozarce do roba napolnite z vročim ajvarjem in na vrh nalijte malo olja, ki ajvar dodatno konzervira. Kozarce dobro zaprite in shranite v hladnem prostoru.

Sodobni način

Vlaganje vam bo brez težav uspelo v posebnem loncu za vkuhavanje s priročnim termometrom oziroma z vgrajenim termostatom. Konzervirate lahko tudi v pečici pri 175 stopinjah.

Kozarce postavite v globok pekač, ki je napolnjen z vodo, čas vkuhavanja pa se začne od trenutka, ko se v kozarcih začnejo dvigati zračni mehurčki.

Še nekaj nasvetov

  • Če zmanjka pokrovčkov

Pomagate si lahko s čistim celofanom ali vrečko za zamrzovanje. Odrežite dva kosa, ki bosta prekrila odprtino in na vseh straneh segala približno do polovice kozarca. Oba kosa celofana položite drugega na drugega.

Stran, ki bo v stiku s kozarcem, premažite z alkoholom, položite na kozarec in okoli vratu dajte dve ali tri kuhinjske elastike (če katera med shranjevanjem poči). Odvečni celofan lepo obrežite.

  • Ko pokrovček ne tesni

Če se pokrovček takoj po vkuhavanju ne vboči, pomeni, da ne tesni. Vsebino lahko ponovno pasterizirate ali pa jo zamrznete in čim prej porabite. Kozarec odprite, preverite, ali je rob popolnoma čist, vzemite nov pokrovček in ponovite postopek.

Priporočamo: Doma vloženo sadje in zelenjava

Sorodni članki

10 pravil za uspešno vlaganje

Vlaganje v kozarce, kot so ga poznale naše babice, se vse do danes ni veliko spremenilo. Postopek je preprost, le nekaj časa si morate vzeti, za tem pa boste lahko vso zimo...

Ozimnica v kozarcih

Je kaj lepšega, kot sredi zime odpreti kozarček doma vloženega poletnega sadja ali zelenjave?

Marmelada iz rdečih pomaranč

Zdaj so sveži citrusi najbolj sočni in idealni za vkuhavanje. Predlagamo sladki in aromatični užitek iz rdečih pomaranč.

Izbor uredništva

Ali veste, kako pomembna je v resnici drža telesa pri teku?

Spomnim se na moj tek, preden sem ga ozavestil. Čeprav sem bil atlet, tekač na 400 in 800 metrov, moram priznati, da...

Več...

Veliki test tekaških copat 2015

Tudi letos je tekaške copate pod drobnogled vzela izkušena ekipa – maratonec Primož Kobe, nekdanji atlet in novinar Peter...

Več...

Video: 10 minut za zapeljivo telo

Odlična 10-minutna vadba, ki se osredotoča na najbolj kritične predele. Ker za vadbo ne potrebujete posebne opreme, jo...

Več...


Najbolj brane vsebine

Najčistejše in najbolj onesnažene kopalne vode v Evropi

Najnovejše poročilo evropske okoljske agencije razkriva, kje v Evropi lahko plavamo v najčistejši vodi in kje se je plavanju bolje izogniti.
Več...

6 domačih napitkov za raven trebuh

Če se težko odrečete sladkim in gaziranim pijačam, si pripravite naslednje slastne, a zdrave napitke, ki hkrati pomagajo topiti maščobne obloge.
Več...

Prijavite se na brezplačen štiritedenski program in začnite hujšati z užitkom

Se kar naprej nečemu odpovedujete? Čeprav skrbite za svoje telo, se vam ni potrebno odpovedati svojim najljubšim jedem!
Več...

Ali je telesna aktivnost dovolj za telesno preobrazbo

To, da telesno preobrazbo sestavlja več kot zgolj eno samo področje, ni nobena skrivnost. Govorimo predvsem o treh glavnih dejavnikih, ki so nujni za napredek. Pa veste, katero področje preobrazbe je najpomembnejše?
Več...

Selfie 27-letnice s kožnim rakom obšel svet (Nazorna fotografija)

27-letna ameriška lepotica Tawny Willoughby želi z nazorno fotografijo opozoriti na nevarnost uporabe solarija. Ne spreglej njene poučne zgodbe.
Več...


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri