Kumarice in ajvar - tako kot so vlagale naše babice - Aktivni.si
vlozeno

Postopek vlaganja, kot so ga poznale naše babice, je preprost in vlaganje vam bo brez težav uspelo.

Kisle kumarice

Priprava:

Majhne in čvrste kumarice dobro operite in jih do suhega obrišite s kuhinjsko krpo. Vložite jih v pripravljene kozarce in v vsak kozarec dodajte po:

  • 1 žličko soli
  • 1 žličko sladkorja in
  • 1 žličko začimb za kumarice.
  • Lahko dodate še nekaj zrn črnega popra in šalotko (po želji).

Nato jih do 1/8 ali 1/4 kozarca (oz. po okusu) zalijte s kisom za vlaganje in prilijte vode do roba. Kozarce dobro zaprite, jih postavite v lonec in prilijte vodo do približno 3/4 kozarca. Vodo segrejte tik do vretja in kumarice kuhajte 5–10 minut, da spremenijo barvo.

Domači ajvar

Priprava:

  • 3 kg opranih in osušenih rdečih paprik ter
  • 1 kg jajčevcev.

Pecite v pečici 20–30 minut pri temperaturi 250 stopinj. Preložite jih v posodo, pokrijte in pustite, da se nekoliko ohladijo. Nato jih olupite in zmeljite.

V večji posodi segrejte 300 ml olja, dodajte zmleto zelenjavo, jo posolite in po okusu dodajte kis. Zmes kuhajte približno pol ure pri srednji temperaturi, da tekočina izhlapi in se zmes loči od posode. Proti koncu kuhanja dodajte 3 stroke sesekljanega česna.

Pogrete kozarce do roba napolnite z vročim ajvarjem in na vrh nalijte malo olja, ki ajvar dodatno konzervira. Kozarce dobro zaprite in shranite v hladnem prostoru.

Sodobni način

Vlaganje vam bo brez težav uspelo v posebnem loncu za vkuhavanje s priročnim termometrom oziroma z vgrajenim termostatom. Konzervirate lahko tudi v pečici pri 175 stopinjah.

Kozarce postavite v globok pekač, ki je napolnjen z vodo, čas vkuhavanja pa se začne od trenutka, ko se v kozarcih začnejo dvigati zračni mehurčki.

Še nekaj nasvetov

  • Če zmanjka pokrovčkov

Pomagate si lahko s čistim celofanom ali vrečko za zamrzovanje. Odrežite dva kosa, ki bosta prekrila odprtino in na vseh straneh segala približno do polovice kozarca. Oba kosa celofana položite drugega na drugega.

Stran, ki bo v stiku s kozarcem, premažite z alkoholom, položite na kozarec in okoli vratu dajte dve ali tri kuhinjske elastike (če katera med shranjevanjem poči). Odvečni celofan lepo obrežite.

  • Ko pokrovček ne tesni

Če se pokrovček takoj po vkuhavanju ne vboči, pomeni, da ne tesni. Vsebino lahko ponovno pasterizirate ali pa jo zamrznete in čim prej porabite. Kozarec odprite, preverite, ali je rob popolnoma čist, vzemite nov pokrovček in ponovite postopek.

Priporočamo: Doma vloženo sadje in zelenjava

Sorodni članki

10 pravil za uspešno vlaganje

Vlaganje v kozarce, kot so ga poznale naše babice, se vse do danes ni veliko spremenilo. Postopek je preprost, le nekaj časa si morate vzeti, za tem pa boste lahko vso zimo...

Ozimnica v kozarcih

Je kaj lepšega, kot sredi zime odpreti kozarček doma vloženega poletnega sadja ali zelenjave?

Marmelada iz rdečih pomaranč

Zdaj so sveži citrusi najbolj sočni in idealni za vkuhavanje. Predlagamo sladki in aromatični užitek iz rdečih pomaranč.

Izbor uredništva

13 okusnih načinov uporabe avokada pri pripravi zdravih obrokov

Avokado lahko dodamo številnih receptom in s tem obrok obogatimo z zdravimi maščobami, vlakninami in beljakovinami. Tukaj...

Več...

FOTO: 7 vaj, 10 minut na dan - super rezultati!

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebuje nobene...

Več...

Kam v Sloveniji na sankanje?

So vam sanke ljubše od smuči? Dolgčas vam vsekakor ne bo. Poiskali smo namreč vznemirljiva slovenska sankališča, ki obetajo...

Več...

Najbolj brane vsebine

13 okusnih načinov uporabe avokada pri pripravi zdravih obrokov

Avokado lahko dodamo številnih receptom in s tem obrok obogatimo z zdravimi maščobami, vlakninami in beljakovinami. Tukaj predstavljamo 13 zanimivih načinov uporabe avokada.
Več...

Znanost je določila: To so najbolj popolno lepe ženske na svetu

Že stari Grki so poznali zlati rez, kar naj bi pomenilo določene telesne mere, ki naj bi bile popolne. Zdaj je londonski znanstvenik dr. Julian De Silva naredil znanstveni izračun, katere slavne osebnosti se s svojo lepoto najbolj približajo popolnosti. Avstralska Vogue pa je naredila tudi lestvico najbolj popolnih zvezdnic, za katero bi se očitno obračali tudi antični moški.
Več...

5 živil, ki jih morate vedno imeti doma

Ker so hitro pripravljena, nekatera teknejo surova in kuhana, zaužili boste precej manj sladkorja, dolgo nasitijo ... Ja, splača se hladilnik in shrambo napolniti z naslednjimi petimi živili.
Več...

Trening: Oblikujte in okrepite telo v 4 tednih

Novoletne zaobljube že popuščajo? Naj vam pomagamo, saj v resnici niti ni tako težko. In ja, tudi v mesecu dni lahko dosežete odlične rezultate, za nagrado pa se boste še navadili vsak dan gibati. Preizkusite naš štiritedenski načrt.
Več...

FOTO: 7 vaj, 10 minut na dan - super rezultati!

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebuje nobene posebne opreme ... Opremite se le z vztrajnostjo.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri