Kalčki so pravi čudež narave

3. 3. 2012
Deli
Kalčki za odpronost (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

V malem kalilniku brez prestanka nabrekajo semena in poganjajo svoje nežne kalčke. Enkrat lucerna, drugič fižol mungo, pa soja, redkvica, ajda ali pira. Gojenje kalčkov je zelo preprosto. Za svojo rast potrebujejo le svetlobo, toploto in vlago ter malo naše pozornosti in ljubezni.

Ko pokukajo iz namočenega semena, se vrednosti vsebovanih vitaminov in mineralov v semenu povečajo celo do petkrat. Vsebujejo prav vsa hranila, ki jih potrebujemo za življenje, in zelo veliko vitaminov in mineralov, zlasti vitamina C.

Za kalčke lucerne (alfa alfa) viri navajajo, da znižujejo povišani holesterol, spodbujajo imunski sistem organizma, povečujejo gostoto kosti in celo odpornost proti nekaterim oblikam raka ...

Kalčke lahko dodajamo smoothiejem in iztisnjenim sokovom, solatam in sendvičem pa tudi juham, testeninam ali rižotam ob koncu kuhanja.

Zelena solata iz kalčkov

Sestavine za 4 osebe:

  • pest solatne špinače
  • pest kalčkov lucerne
  • 2 stebli stebelne zelene, narezani na kolesca
  • 4 kiviji, olupljeni in narezani na kolesca

Za preliv:

  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • nekaj kapljic limone
  • sol

Za posip:

  • 4 jušne žlice zdrobljenih oluščenih pistacij

Priprava:

Zelenjavo in sadje zmešamo v skledi. Sestavine za preliv dobro premešamo z metlico, da dobimo gosto emulzijo, s katero prelijemo solato. Potresemo jo z zdrobljenimi pistacijami.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek