So lahko smutiji zdravju škodljivi?

Imate radi zelene smutije?

Zeleni smutiji niso samo super zeleni in zdravi, ker vsebujejo pomembne minerale, vitamine in celo aminokisline, temveč tudi neverjetno dobrega okusa. Ja, lahko nam verjamete na besedo.

Vseeno pa nas je zanimalo, ali je lahko preveč teh kljub vsemu zdravju škodljivih.

»Ko sem se domislila priprave zelenega smutija, se mi je zdelo, da moram uporabiti čim bolj temno zelene liste, saj sem mislila, da bom tako lahko nadoknadila vse zamujene trenutke brez zelenja v svojem življenju. Kar nekaj mesecev sem pripravljala smutije skoraj izključno iz kodrolistnega ohrovta iz družine Brassica. Predvsem jaz in moja hči sva resnično vzljubili smutije s to vrsto ohrovta. Po treh mesecih vsakodnevnega uživanja smutija, pripravljenega po istem receptu, sva obe začeli opažati otrplost na predelu obraza. Simptom sem nemudoma povezala z zelenim smutijem, saj je bila to edina sprememba v življenjskem slogu celotne družine,« je v svoji knjigi o smutijih zapisala Victoria Boutenko, strokovnjakinja za pripravo presne hrane, učiteljica in raziskovalka.

Kaj je bil vzrok za težave?

Alkaloidi!

Rastline v svojih listih, ki so navadno najbolj hranilno bogati del rastline, prenašajo sledi alkaloidov. Tako namreč poskrbijo, da živali poiščejo tudi druge rastline in ne iztrebljajo ene same vrste.

Čeprav so alkaloidi v velikih količinah strupeni, v majhnih ne predstavljajo nevarnosti, temveč celo krepijo imunski sistem. Gre za osnovno načelo homeopatije.

Če pa več tednov neprekinjeno, vsak dan in celo večkrat na dan uživamo samo ohrovt, špinačo ali katero koli drugo vrsto zelenja v obliki smutijev, se lahko začnejo alkaloidi kopičiti v našem telesu in sprožijo neželene simptome, ki so posledica zastrupitve.

Zato je priporočljivo krožno izmenjavanje vsaj sedmih različnih vrst zelenja – za vsak dan v tednu. Še boljše pa je, če je izbor še bolj pester. Bolj kot bo raznolik, več različnih pomembnih hranilnih snovi boste vnesli v telo.

Mesec smutijev

Ne spreglejte ostalih smuti nasvetov in receptov!