Zdrava prehrana - Aktivni.si

Ingver - za vitke trebuhe in boljšo odpornost telesa

Čeprav lekarne in zdravniki ponujajo neskončno vrsto zdravil in pripomočkov za (skoraj) prav vsako tegobo, ki nas lahko doleti, se ljudje vedno...

13 okusnih načinov uporabe avokada pri pripravi zdravih obrokov

Avokado lahko dodamo številnih receptom in s tem obrok obogatimo z zdravimi maščobami, vlakninami in beljakovinami. Tukaj predstavljamo 13 zanimivih...

Zakaj je to hrano najbolje uživati v opisanih kombinacijah?

Kombinacije hranil, ki sestavljajo naše kosilo, večerjo ali večerni napitek, so pogosto koristnejše in še bolje učinkujejo od posameznih sestavin.

Z zelenjavo do boljšega delovanja možganov?

Karotenoidi so rastlinski pigmenti, zaradi katerih so povrtnine obarvane. Delujejo kot močni antioksidanti in zanje velja, da izboljšujejo vid...

Koliko vitamina C se izgubi pri kuhanju in spiranju

Ker naš organizem ni sposoben sintetizirati svoj lastni vitamin C, moram za dovoljšen vnos poskrbeti z zdravo prehrano. Preverimo, koliko ga v...

Zakaj si brusnice zaslužijo posebno mesto v vaši kuhinji

Brusnice niso čudovite samo kot živa meja, ampak so tudi zelo zdravilne. Naštevamo nekaj razlogov, zakaj si te male rdeče jagode zaslužijo posebno...

Kisla repa čisti organizem

Dandanes veliko slišimo o raznih očiščevalnih dietah, ki jih naši predniki niso poznali. Saj jih tudi niso potrebovali – z vsakodnevnim uživanjem kisle repe so temeljito čistili organizem in krepili zdravje.

Zdravo prehranjevanje med prazniki

Bliža se december in z njim t. i. praznične skušnjave.

Zakaj je zjutraj dobro piti čaj iz mandarinine lupine

V teh dneh se ga bo vaš želodček še posebej razveselil. Preverite, zakaj.

Ste vedeli, da spada čili med najživila za dober imunski sistem?

Učinkovit imunski sistem pa je najboljše varovalo pred 'vsiljivci', ki ogrožajo telo.
None

3 živila za zimo

Tudi v teh hladnih dneh lahko posežete po svežih in zdravih živilih: nekatere vrste zelenjave so celo najbolše prav pozimi. Preverite, s katerimi bomo tokrat krepili imunski sistem.

Odlične ideje za pripravo kakovostnega zajtrka na hitro

Zajtrk naj bo najpomembnejši obrok v dnevu. Energijo, ki jo zaužijemo z njim, bomo potrebovali in porabili čez dan. Prav tako brez jutranjega obroka možgani niso sposobni koncentracije in poglobljenega razmišljanja. To velja za vas in vaše najmlajše.

S kakšno hrano do več energije?

Kako do več energije? Se tudi vi sprašujete? To vprašanje je obenem naslov knjige, ki jo je napisala dr. Sarah Brewer. In v enem od poglavij priročnika, ki se ukvarja s tem, kako zvišati raven energije, piše o energiji v hrani.

Jagode goji: Čudežne jagode kustovnice

V osrednji Aziji veljajo jagode goji že dolgo za ključ do zdravja in dolgega življenja. A vam ponje ni treba tako daleč. Rastlino lahko vzgajate tudi na lastnem vrtu ali balkonu. 
Granatno jabolko

Granatno jabolko: Rubinasto rdeč zaklad

S sokom iz granatnih jabolk naj bi si že faraoni blažili neugodne bolezenske znake sladkorne bolezni, astme in arterioskleroze.
None

8 živil, ki bi jih prav zdaj morali jesti pogosteje

Pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov lahko tako oslabi vaš imunski sistem, da se bo telo le stežka ubranilo virusov in še težje opomoglo, če boste zboleli. Zato ga pripravite na dan, ko bosta na vrata potrkala gripa ali prehlad. In na jedilni obvezno vključite naslednja živila.

Izjemne zdravilne lastnosti cimeta in pomaranče

Tu so že hladnejši dnevi in v tem obdobju nas pogosto bremenijo prehladi, ki se jim pridruži jesensko-zimska melanholija. Ob takšnih dneh ne pozabite na cimet in pomarančo.

Hranilne in zdravilne lastnosti kakija

V ljudskem zdravilstvu kaki uporabljajo za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali, zmleti prah pa pomaga odpraviti kroničen suhi kašelj. Je bogat vir kalija, magnezija in železa ter pravi spodbujevalec imunskega sistema. A s tem se hranilne in zdravilne lastnosti kakija še zdaleč ne končajo.

RECEPT: Kakijeva pita iz polnozrnate pirine moke

Prihaja čas kakijev. Zakaj ne bi poskusili te slastne pite? 

Timijan razstruplja

V mrzlih mesecih si lahko privoščite timijanov čaj, dišečo kopel ali pa zgolj okusno jed, začinjeno s timijanom. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri