To živilo, ki ima izredno malo kalorij, je prava vitaminska bomba: Pravijo mu zdravilo za sto bolezni, dober pa je za prebavo in hujšanje

16. 12. 2023
Deli
Kislo zelje, ki ga mnogi radi uživajo pozimi, je polno zdravstvenih koristi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zelenjava, ki jo mnogi radi uživajo pozimi, je polna zdravstvenih koristi.

Naši predniki so vedeli, da je kislo zelje izjemno zdravo, zato je to živilo tradicionalno na jedilniku v zimskih mesecih, poleg tega pa naj bi bilo zdravilo za sto bolezni.

Sto gramov surovega kislega zelja vsebuje kar 20 mg vitamina C. Sledijo vitamin A, folna kislina, magnezij, železo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne snovi in ​​beljakovine.

Ne spreglejte:

Je odličen vir vitamina B12, zato je še posebej priporočljiv za vegetarijance in vegane. Rdeče zelje je do sedemkrat bolj zdravilno od belega zelja, njegova barva pa pove, da vsebuje tudi zdravilne antociane.

Tisto, po čemer se kislo zelje razlikuje od surovega, so probiotične bakterije. Kislo zelje je izvirno fermentirano živilo, naravno bogato s probiotičnimi kulturami. Zato je kislo zelje zelo pomembno pri zdravljenju bolezni, ki nastanejo zaradi neravnovesja črevesne flore, zlasti po zdravljenju z antibiotiki ali kemoterapiji.

Blagodejno vpliva na želodec in črevesje, na njuno mikrofloro in peristaltiko ter tako ugodno vpliva na prebavo. Pomaga tudi pri prebavi mastnih obrokov in pospešuje metabolizem, kar pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa ter čisti in obnavlja jetra. Tako čisti kri, upočasnjuje staranje in krepi odpornost telesa. Poleg tega ima kislo zelje le 104 kJ (25 kcal) na sto gramov, zato je dobro tudi za tiste, ki poskušajo shujšati.

Slanica krepi imuniteto

Tekočina, ki jo pridobimo s kisanjem zelja, je dragocena tudi zato, ker lajša resnost obolenj. Slanica pospešuje prebavo, zato je pogost dodatek k prehrani ljudi, ki želijo shujšati. Pomaga tudi pri zaprtju, saj izboljša prebavo in tako deluje kot blago odvajalo. Paziti morate na količino popitega soka kislega zelja, saj lahko prevelike količine povzročijo drisko.

Sok zelja in česna za zniževanje holesterola

Sestavine:

  • pol glavice kislega zelja
  • 2 stroka česna
  • 100 ml vode

Priprava:

Kislo zelje damo v blender in dodamo česen ter vodo. Vsako jutro popijte eno skodelico tega soka.

Preberite še: Zakaj se pozimi pojavijo kurja očesa in kako jih neboleče odstraniti?

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek