15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Če pozorno opazujete tekače, se boste lahko načudili marsikateri navadi, ki je zanje nekaj čisto običajnega. Da bi bolje razumeli njihovo filozofijo…

5 znakov, da ste obsedeni s tekom

Tekače v veliki meri zaznamujejo odločnost, osredotočenost in neumorna doslednost. Toda med predanostjo in obsedenostjo obstaja zelo močna meja…

19 stvari, ki tekače spravijo v slabo voljo

Zavzeti tekači upoštevajo nekaj nepisanih pravil in so običajno slabe volje, ko jim karkoli prepreči, da bi se odpravili na tek. Kakšne situacije jih…

Simptomi odvisnosti od teka

Posebno pozornost je treba nameniti tudi prekomernemu tekaškemu udejstvovanju, ki lahko vodi v odvisnost od teka.

Zen za tekače I: Stres in meditacija

Mnogi, ki se imajo za ''realne'' in ''prizemljene'' menijo, da meditirajo taki, ki ne vedo, kaj bi sami s seboj, in ki so v vsakdanjem življenju nekako…
None

Psihologija športa: Trening telesa in uma

Medtem ko profesionalni športniki danes ne trenirajo več le svojega telesa, temveč tudi svoj um, se tudi vse več rekreativcev zaveda, da šele celostni…

Kako obvladovati napetost pred startom?

Pred nastopom na maratonu boste lahko čutili prijetno napetost in rahlo tremo, ki je v zmernih merah želena in je indikator pripravljenosti. Možno pa je, da bo napetost prerasla v močno tremo, tesnobo in nemir.

Videopredavanje: Psihična priprava na maraton

Misli so med tekaško preizkušnjo pogosto tiste, ki lahko najbolj škodujejo posameznikovemu nastopu in vplivajo na njegovo samozavest. O tem, kaj se dogaja v glavi, ko nastopi utrujenost, dolgočasje ali bolečina, in kako se motivirati v ključnih trenutkih ter uspešno priteči do cilja je na 2. tekaški konferenci spregovorila Eva Kovač, univ. dipl. psih.

Video: Katera hrana je v današnjem svetu sploh prava hrana?

Odgovore najdete v videu, ki ga je pripravil naš sodelavec Mito Šinkovec.

Koliko od vas se na maraton pripravlja tudi mentalno?

Večina tekačev, ki so že kdaj pretekli maraton, bi se zagotovo strinjala s tezo, da je psiha tista, ki človeka pripelje do cilja.

S tekom do stanja zanosa

Ali se vam je kdaj zgodilo, da ste sredi neke dejavnosti začutili, da ste v nekem zelo prijetnem stanju, ko se vse dogaja samo od sebe, vse napore ste opravljali z lahkoto, kot da bi se gledali od zunaj in ob tem neskončno uživali?

Mentalni trening - kako se psihično pripraviti na maraton

Treniranje misli in čustev je pomemben element pri pripravi na maraton. Psihična priprava na močno stresne dogodke, kot je maraton, je bistvenega pomena, enako kot tudi fizična pripravljenost in zmogljivost. Glavnega pomena pri psihični pripravi na maraton so priprave na predtekmovalna stanja, o katerih smo več govorili že v predhodnih prispevnih.

Tek zmanjšuje apetit

Tako kot pri večini športov, je tudi pri teku najtežji prvi korak. Morda vas bo spodbudilo dejstvo, da tek spodbuja presnavljanje maščob, poleg tega pa lahko še dve uri po teku povsem naravno brzdate apetit.

Odstranjevanje bolečine med maratonom

Kako preusmeriti pozornost in odstraniti bolečino med maratonskim nastopom?

Prednastopna stanja

Prednastopna stanja so psihična stanja športnika od nekaj dni do začetka samega začetka maratona ali preizkušnje. Prednastopna stanja so zelo pomembna, saj imajo pomembno vlogo pri kakovosti teka na maratonu.

Psihologija za tekače: Kako ostati motiviran?

Eden izmed najpogostejših izgovorov, ki jih uporabljamo, je, da nimamo časa. Kar ni res.

Psihologija za tekače: Kako se znebiti nefunkcionalnih misli?

Najpogostejše negativne misli pri tekačih začetnikih med tekom se seveda nanašajo na njihova negativna občutja med tekom, mislijo, kako zelo 'neumno' in nespretno so videti, nadalje pa se misli navezujejo na občutke utrujenosti, ki jih tekač začetnik hitro občuti.

Psihologija za tekače: Zakaj ravno tek?

Tek naj bo v prvi vrsti sprostitev in način, kako se čim bolj preprosto izogniti stresu, nezdravemu načinu življenja, psihosomatskim obolenjem in drugim tegobam sodobnega načina življenja.

Kako do boljših športnih dosežkov?

Prav vsak šport zahteva veliko volje, samodiscipline in motivacije. Če ste šele začetniki ali že dolgo na tekaški poti – sprostitev pri doseganju rezultatov je zelo pomembna.

Video: Napake pri teku II

Med zelo pogoste napake tekačev uvrščamo sukanje trupa med tekom. Predstavljamo, kako jo odpraviti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri