Dvakrat na teden pojejte nekaj s tega seznama: To so najbolj zdrave ribe na svetu na svetu, prvo mesto pa vas bo (morda) presenetilo

1. 1. 2024
Deli
To so najbolj zdrave ribe, ki si jih lahko privoščite. (foto: Profimedia)
Profimedia

Najdražje ni vedno najboljše, ko gre za zdravo prehrano, in če želite svojo prehrano dopolniti z najkakovostnejšim mesom, ne čakajte na postne dneve.

Ribe so zelo zdrav vir beljakovin, največ jih pojemo v božičnem postu, čeprav bi morale biti pogosto na jedilniku.

Na splošno je ribje meso priporočljivo uživati ​​vsaj dvakrat na teden, saj je to živilo, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, beljakovinami, minerali, antioksidanti in vitamini.

Ne spreglejte:

Kako pa izbrati najboljšo možno ribo? Katera je najbolj zdrava? Medicinski portal EatingWell je sestavil seznam petih najboljših možnosti.

5 najbolj zdravih rib na svetu

5. Sled

Ta riba je eno od osnovnih živil v nordijski prehrani in ima veliko vitaminov in mineralov, več omega-3 maščob kot sardine, postrvi in ​​skuše, poleg tega pa precejšnje količine vitamina D in selena.

Jemo jo lahko tako svežo kot konzervirano, ena 90-gramska porcija pa ima 775 kJ (185 kcal), 13 g maščobe, 45 mg holesterola in nič ogljikovih hidratov.

4. Kalifornijska postrv

Pri nas je najpogostejša vrsta potočne postrvi, čeprav je v supermarketih na voljo tudi kalifornijska postrv, ki sta si precej podobni, le z eno bistveno razliko – šarenka je bistveno bolj kalorična. Medtem ko potonča vsebuje 360 kJ (86 kcal) na 100 g, ima kalifornijska v enaki količini 820 kj (196 kcal).

Katerega koli že boste izbrali, boste dobili pravo zakladnico beljakovin, saj potočna vsebuje 14,7 beljakovin na 100 g, kalifornijska pa kar 21,5 g beljakovin. Potem ima reka 3 g maščobe, kalifornijska pa 11,4 g, oba pa sta bogata z vitaminoma B6 in B12, kalijem, fosforjem, selenom ...

3. Sardine

Najpogostejša sardela velja za t.i superživilo in vsebuje skoraj 400 mg omega-3 maščob na 85 gramov količine. Je eno redkih živil, ki imajo naravno visoko vsebnost vitamina D, bogato pa je tudi s kalijem, ki zagotavlja kar 25 % priporočenega dnevnega vnosa na porcijo.

2. Losos

Mnogi lososa imenujejo najbolj zdrava riba na svetu, in čeprav je ena še bolj bogata, ni naključje. Približno 100 gramov lososa vsebuje približno 837 kJ (200 kcal), 20 g beljakovin in 13 g maščob.

Zelo je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini B kompleksa, vitamini A, E, K, nato z magnezijem, fosforjem, kalijem, selenom ...

Profimedia

1. Skuša

V 100 gramih surove skuše je 770 kJ (184 kcal) in 19 gramov beljakovin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, medtem ko ta riba ne vsebuje ne sladkorja ne ogljikovih hidratov.

Njegova najpomembnejša esencialna aminokislina je levcin, ki je potreben za rast in razvoj mišic. Skuša vsebuje dvakrat več omega-3 maščobnih kislin kot losos, zato jo je priporočljivo uživati, če imate težave s krvnim tlakom.

Porcija 100 g skuše vsebuje 12 gramov maščobe, od tega 3 grame nasičenih maščobnih kislin, medtem ko so mononenasičene 4,5 grama in polinenasičene 2,9 grama.

Veliko je tudi vitaminov in mineralov, kot so selen, folati, železo, vitamini B6, B2 in B12, vitamin D, betakaroten...

Preberite še: Kardiologi svetujejo: "Ta napitek je odličen za zdravje srca!"

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek