8 napotkov, s katerimi se boste izognili nekaterim pogostim napakam

Da vam bo zelenje, ki ga uporabljate za pripravo zdravih napitkov, prineslo kar največ koristi, vam ponujamo nekaj koristnih napotkov:

1. Smoothie pripravite takoj zjutraj. V kozarec nalijte smuti za svoj jutranji užitek, preostanek pa postavite v hladilnik ali na drugo hladno mesto.

2. Smuti srkajte počasi, da se dobro premeša s slino. In naj bo samostojen obrok, ne kot napitek ob obroku, da izkoristite hranilni potencial. Obrok zaužijte približno 40 minut pred ali po smutiju.

3. Priporočljivo je, da v smuti ne dodajajte ničesar drugega kot zelenje, sadje in vodo. Uporaba drugih sestavin (npr. oreščkov) ni prepovedana, a če smuti povzroča napenjanje in razdraženost, poskusite s preprostejšo pripravo.

4. Če se pojavljajo prebavne težave, v smuti nekaj časa ne dodajajte zelenjave, ki vsebuje škrob, kot so korenje, pesa, brokoli, bučke, redkev, cvetača, zelje, brstični ohrovt, jajčevci, različne vrste buč okra, grah, koruza idr., ter oreščke in maščobe, da vidite, ali je težava v tem.

5. Za en sam smuti ne uporabljajte preveč različnih vrst sadja in zelenja, saj boste tako preobremenili svoj prebavni sistem. Če želite kar najbolje izkoristiti vsa hranila, ki ji vsebuje smuti, naj bodo recepti za pripravo enostavni.

6. Ugotovite, kakšni smutiji vam resnično ustrezajo. Le če bodo ti res dobrega okusa, se jih boste veselili in jih z veseljem zaužili. Če vam okus napitka ne odgovarja, si ga boste kaj kmalu nehali pripravljati. Poskrbite za razvajanje svojih brbončic.

7. Za pripravo uporabljajte različne vrste zelenih listov, vendar nikoli ne uporabljajte iste vrste listov predolgo, saj skoraj vse zelenje na svetu vsebuje majhne količine alkaloidov. Ti sicer niso škodljivi in pomagajo krepiti imunski sistem, težava se pojavi le, če se začne zaradi uživanja prevelike količine zelenja vsak dan in več tednov, kopičijo v telesu.

8. Zelo pomembno je tudi, da sadeži, ki jih uporabljamo, popolnoma dozorijo že na drevesu in ne šele po obiranju. Tako se njihova hranilna vrednost nepredstavljivo poveča. In če je le mogoče, izbirajte organske izdelke. Odsotnost pesticidov in drugih strupenih kemikalij je le ena izmed pomembnih prednosti organske hrane.

Mesec smutijev

Ne spreglejte ostalih smuti nasvetov in receptov!