10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

V boj do zadnjega laska

26. 2. 2004

Ogromno je moških, ki so zapraviliže celo malo premoženje za nakup najrazličnejših čudodelnih pomad, šamponov in lasnih vodic, pa zato na glavi nimajo niti enega samega lasu več. Koliko je resnice v reklamnih sporočilih, ki prodajajo orožje za boj proti pleši?

Če ste sami ponosni lastnik pleše, se je med vašimi prijatelji in znanci gotovo že našel dežurni šaljivec in vam serviral takšno ljudsko modrost: "Pametni lasje zapuščajo neumno glavo! " ali pa "odlično" šalo o dialogu med rdečelascem in plešcem: "Pijani rdečelasec vpraša prijatelja, ki na glavi nima niti enega lasu več: 'Ti, kje si pa bil, ko so lase delili? ', nakar mu ta hladnokrvno odvrne: 'So imeli le še rdeče, pa jih nisem hotel! '. " K sreči pa so časi, ko bi se morali sramovati pleše ali celo puščati rasti preostalih nekaj las in jih česati čez celo plešo (v upanju, da veter ne bo zapihal z nasprotne smeri), že popolnoma iz mode. Vrsta mladih fantov (in na grozo nas, moških, celo deklet) si lase brije do visokega sijaja zaradi modnih smernic.

Internet - prodajalna meka za prevarante

Tudi nas, čisto navadne smrtnike, je že kdaj zaneslo v neskončne poti interneta in raziskovalna žilica nam ni dala miru, dokler v iskalnik nismo vpisali gesla "pleša" ali "izpadanje las". Iskalnik je našel toliko strani, da se nam je za trenutek zazdelo, da se bomo z nekaj kliki naše težave rešili za vselej. Obljubljajo "rešitve v trenutku", "za samo 99 evrov" ali pa celo posebno ugodno ponudbo, da vam "za samo 100 ameriških dolarjev prodajo tri stekleničke za ceno dveh". Navadno besedilo oglasa spremlja tudi serija fotografij ekstremno zadovoljnih uporabnikov, "prej" in "potem",

s čimer prepričajo še tiste poslednje nejeverne Tomaže s kančkom zdrave pameti v glavi.

In potem, po nestrpnem čakanju, ko smo že skoraj pozabili nanj, končno prispe skrivnostni paketek, po katerega moramo osebno na pošto. Nestrpno, kot otrok, ki je dobil novo igračo, drvimo domov, da bi čim prej preizkusili čudežno snov. Če imamo srečo, jo tudi po nekaj tednih uporabe odnesemo brez alergije, vnetij in, žal, tudi brez bujne pričeske.

Nam lahko pomagata sodobna kemija in farmacija?

Od leta 1999 obstaja le nekaj aktivnih snovi, ki zares učinkujejo pri zaviranju pojava plešavosti ali pa celo pospešijo vnovično rast las.

Propecija je zdravilo v obliki tablet, ki vam jih (na žalost) lahko predpiše le zdravnik, seveda po predhodnih neštetih vprašanjih in urah čakanja v nabito polni pokašljujoči čakalnici. Zdravilo vsebuje snov finasterid in je v osnovi namenjeno zdravljenju prostate. Ko se do zdravila končno dokopljete in s tresočimi rokami odprete škatlo in pojeste prvo tabletko, se vam po nekaj mesecih rednega jemanja res pojavi nekaj novih laskov, vendar ne v prav bujnih količinah. Če ste z malim zadovoljni, boste skakali do stropa. Bo pa zaradi njegove cene malo bolj trpela vaša denarnica.

Druga aktivna snov, ki vam lahko delno pomaga, je minoxidil, tekočina, ki si jo morate redno nanašati na lasišče. Precej nerodna reč, če hoče človek ohraniti še vsaj tisto trohico družabnega življenja, ki mu po nabitem delavniku sploh še ostane. Zadeva je namreč precej mastna in se zelo počasi suši, rezultati pa so opazni že po nekajtedenski uporabi. Odločitev je težka, ali boste postali (čeden in lepo poraščen z lasmi) suženj stekleničke s čudežno raztopino ali pa boste normalen, sproščen moški, ki ne bo doživel srčnega napada od neprijetnosti, ko mu bo draga poskušala (žal neuspešno) nežno potegniti s prsti skozi lase.

Nazaj k naravi

Pri vsej poplavi zdrave hrane in zaradi obsedenega izogibanja aditivom s skrivnostnimi imeni E-plus-številka, me je zanimalo, ali morda tudi za to bolezen na tem svetu ne raste rož'ca. Odkril sem čudežno rastlino z latinskim imenom Serenoa repens (neke sorte palma), ki lahko rahlo imitira delovanje zdravila finasterid, vendar je delovanje tako počasno in neznatno, da bi potrebovali kar nekaj življenj, da bi bili želeni rezultati opazni že na daleč.

Kaj pa Šamponi proti izpadanju las?

V lekarnah lahko kupite izdelke linije Dercos farmacevtske hiše Vichy, ki vsebujejo posebno snov aminexil. Ta snov deluje na lase, ki jih še imate, in sicer tako, da jim podaljša življenjski ciklus. Njihovo delovanje je opazno v nekaj tednih, ampule pa lahko kombinirate tudi z njihovim šamponom, ki ima poleg vsega tudi prijeten vonj.

Velika večina drugih šamponov pa deluje predvsem po principu ustvarjanja videza bogatejšega volumna las, kar vam lahko pomaga le v prvih tednih pojava plešavosti. Pomagajo zaradi dobre prekrvavljenosti lasišča (redna masaža lasišča, priporočamo z nežnimi ženskimi ročicami) in prehranjenosti lasne korenine. Navadno vsebujejo tudi snov za dodaten lesk las (tako urejeni boste zagotovo všeč tudi njenim staršem, če vas še niso spoznali).

Na splošno pa za plešo velja: več ko o njej razmišljate, bolj ko se z njo ukvarjate in jo skušate na vse načine prikriti, večje so možnosti, da si vas bodo ljudje zapomnili ravno po njej. Nehajte žalovati za vsakim odpadlim laskom posebej! Raje poglejte okrog sebe in ugotovili boste, da lepih žensk visoko polirano teme sploh ne moti, da so le vsi drugi moški atributi na mestu. Vključno z možgani.

Kako prepoznamo prevarante?

NaŠteli vam bomo devet prepoznavnih znakov, za katere nam bosta hvaleŽni vaŠa denarnica in seveda tudi vaša glava.

Napis "ne vsebuje finasterida ali minoxidila".

Za zdaj obstajata samo ti dve snovi, s katerima si zares lahko pomagate od popolne golote do zmerne poraščenosti. Če vam kdo ponuja takšno snov, ga povprašajte, zakaj je še ni registriral in nemarno obogatel.

Našli ste ga v spletu.

Je spletna stran, kjer ste kupili tak zdravilni zvarek, skrivnostno izginila do takrat, ko ste hoteli "zdravilo" znova naročiti? Pozabite, da je kdaj sploh delovalo.

Videli na tv

Na satelitski televiziji ste odkrili prodajni kanal, kjer vam v obliki TV-omizja srečni uporabniki zdravila pripovedujejo svoje življenjske izkušnje (življenje pred in po uporabi "zdravila"). Uporabniki igrajo bolje od tistih v popoldanskih ženskih TV-limonadah iz enostavnega razloga: ker so veliko bolje plačani.

Strici so mi povedali

Zdravilo izvira iz časov starega Egipta, spet ga je iznašla univerza v afriški državi, za katero sploh še niste slišali, in ga lahko kupite z nakazilom na račun, odprt v eni izmed nekdanjih sovjetskih republik. Redko boste naleteli

na prevarante, ki si upajo kot referenco navajati svetovno kemijske in farmacevtske laboratorije in univerze. Računajo na vašo naivnost in obupanost nad nadležno lasno jesenjo.

Na etiketi najdete napis "neverjetni rezultati v hipu".

Šampon najverjetneje stane nekje okrog 100 evrov, na glavi pa nimate niti enega samega laska več. Finta, na katero ste padli, je zares neverjetna, kajne? !

Prodajalec obljublja "vnovično rast izgubljenih las v nekaj minutah".

Najverjetneje boste takšnega tipa srečali na kakšnem krošnjarskem sejmu ali pa nekje ob robu živilske tržnice. Izdelke bo prodajal na ves glas, okrog njega bo cela gruča naivnežev, ki si želijo uličnega gledališča in radi plačajo za dobro zabavo. Kajti to, karkoli že je v stekleničkah, je prav gotovo larifari.

Vsebuje "skrivno formulo".

Najverjetneje res, ker kuhar tega zvarka niti v sanjah ne bi znal ponovno našteti vseh sestavin,

ki jih je namešal v čudežni napoj.

Zagotavlja popolno obnovo las.

Dragi moji, na žalost takšnega zdravila še ni. Moje sožalje. Rodili smo se vsaj eno stoletje prekmalu.

MagiČni stavek:

"Če z izdelkom ne boste zadovoljni, vam denar povrnemo. " Prodajalec seveda računa na vašo lenobo: da se vam niti približno ne bo ljubilo telefonirati na (nenehno zasedeno) kontaktno telefonsko številko, kaj šele, da bi jim izdelek poslali s povratnico ali celo na plačilo po povzetju z večstransko obrazložitvijo, zakaj vam izdelek ni všeč.

Martin Pesko

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri