otrok

Starši so prvi, ki bi morali spodbujati in opogumljati svojega otroka. Dajte mu vedeti, da ste na njegovi strani in boste vedno tu, ko vas potrebuje.

Te vzpodbude besede bi moral vsak otrok slišati od svojih staršev:
  • “Izjemen/izjemna si.” Samo dve besedi, ki imata v sebi veliko moč. Otrok bo vedel, da je odličen takšen, kot je. Ne bo podlegel kritikam otrok ali gojil prepričanja, da se mora spremeniti.

  • “Uspe ti lahko vse, česar se lotiš.” Otroštvo je polno prvih korakov in odkrivanj, saj se morajo otroci veliko naučiti. Opogumite jih za čisto običajna dejanja, pa tudi za tekmovanja in krožke, v katere se želijo vključiti. Naj rastejo z zavedanjem, da s trudom lahko dosežejo vse, kar si zadajo.

  • “Pametno razmišljaš.” Najraje bi namesto otroka zavezali vezalke, pokazali rešitev uganke ali opravili druga težja opravila, vendar ga s tem ne spodbudite k razmišljanju. Naj se potrudi sam priti do rešitve, vi pa stojte ob strani le za morebitno pomoč.

  • “Zelo si pogumen/pogumna.” Na poti v odraščanje bodo to morali slišati večkrat, zato jim ne pozabite povedati pred vsakim večjim izzivom.

  • “Tvoje mnenje in ideje štejejo.” Vi v vlogi staršev ste prvi, ki mora sprejeti mnenje in ideje otroka. Ne zapostavljajte jih le zato, ker so preveč “otroške”.

  • “Nič ni narobe, če padeš.” Pri učenju in prvih korakih vedno delamo napake, otroci niso izjeme. Ko jim ne bo uspelo, bodite ob njih in jih spodbudite, da se iz napake česa naučijo.

  • “Verjamem vate.” Bolj kot vse pohvale na svetu, za otroka šteje tista, ki jo dobi od staršev. Zaupajte vanj, ko mu gre dobro in slabo. Tako bo v vas vedno iskal varnost in se k vam zatekel z vprašanji in problemi.

Preverite še: 5 trikov delovnih mam, ki niso povsem brez energije.

Sorodni članki

Kaj je skupnega otrokom, ki so zrasli v uspešne posameznike?

Začetniki svetovno znanih podjetij, kuharski mojstri, izumitelji, veliki voditelji – vsi so bili nekoč otroci, ki so se izoblikovali v uspešne posameznike. Kaj imajo skupnega?

10 navdihujočih besed, ki bi jih starši morali povedati svojim otrokom

Otroci pri odraščanju potrebujejo veliko usmerjanja in spodbude staršev. Zelo veliko lahko naredite že s pravimi besedami, ki bodo otroku vlile samozavest in veselje.

7 fraz, ki jih morajo otroci slišati pogosteje

»Ko odrastemo, radi poustvarimo čustveno okolje našega zgodnjega domačega življenja. Nagnjeni smo k poustvarjanju odnosov, ki smo jih imeli z mamo in očetom, ali odnosa, ki...
Najbolj brane vsebine

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.
Več...

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kako se osvoboditi negativnih misli?

Negativne misli vplivajo na vaše počutje in vedenje, zato se morate naučiti, kako se spopasti z njimi.
Več...

Kako se spopasti z agresivno osebo?

Tisti, ki imate redno opravka z agresivno osebo, veste, kako težko je lahko z njo sodelovati. Morda vam pomagajo naslednji nasveti.
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri