To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Uživajte z vsemi čuti

10. 7. 2011

'Koliko lepote sprejema srce skozi oči! ' je zapisal slavni Leonardo da Vinci. Poletje je tu! Vse zeleni, cveti in brenči, zato je to pravšnji čas, da se začne tudi vaš program za dobro voljo vseh petih čutov.

Videti

Bele regratove lučke, rdeč mak, zelena trava, modro nebo . . V naravi je pravi ognjemet barv. Zdaj je pravšnji čas, da pogledamo podrobnejše in dlje. S tem si spočijemo oči, utrujene od slik z računalnika in televizije ter hitrega tempa življenja.

Privoščite očem rahlo masažo. Za osvežitev se narahlo pogladite po vekah. Za zmanjševanje otekline narahlo izmenično pritiskajte. Za sprostitev pa se nežno pogladite pod obrvmi od znotraj navzven.

Središče vida: Oblika očesa je skoraj okrogla, dolgo je 23, 5 milimetra in tehta le nekaj gramov. V očesu je 130 milijonov senzorjev, ki ujemajo slike. Razlikujemo lahko približno 150 barvnih odtenkov iz svetlobnega spektra in jih kombiniramo v do pol milijona barvnih zaznavanj.

Čutiti

Robato moško lice, zemlja na dlani, voda na koži . . Da bi lahko razumeli svet, ga je treba otipati. Obudite ta čut in za spremembo enkrat jejte s prsti, rišite s prstnimi barvami, občutite sonce na koži in travo pod nogami. Tako boste aktivirali občutek za svoje telo, to pa je dobro pri premagovanju stresa in napetosti.

Danes zvečer pa potipajte, kako je vaš partner prijeten na dotik. Da, tako lepo je lahko tipanje!

Središče za tipanje: Osrednja sila tipanja je 17. 000 receptorjev. Največ, kar 2. 000, jih je v jagodici na prstu, kjer so tesno skupaj. Vsak dražljaj ima čisto svojega receptorja. Imamo receptorje za bolečino, vibracije, raztezanje in dotike.

Vonjanje

Vrtnica, sveže pokošena trava, skodelica kave . . Ko je v igri naš nos, ima naš razum odmor. To pomeni, da ima občutek za vonj neposreden pristop do možganov. To sposobnost pa lahko tudi urite, tako da npr. že zjutraj zavestno zaznavate vonj mila za prhanje in opoldne različne vonjave, ki sestavljajo vaše kosilo.

Za nadaljnje preizkušanje lahko med prsti zdrobite kakšna zelišča ali pa se prepustite vonjavam eteričnih olj, ki izparevajo v vodi.

Dober nos: Nos lahko razlikuje okoli 10. 000 različnih vonjav. To mu omogočajo trije milijoni celic za vohanje, ki so v zgornjem delu nosne votline. Vsak vonj je sestavljen iz stotin snovi. Vonj vrtnice na primer iz 500. Za prepoznavanje vonjev pa se ravnamo po le nekaj vodilnih sestavinah.

Slišati

Čofotanje v vodi, brenčanje čebel, veter v krošnji dreves . . Včasih je treba dobro prisluhniti, ker so najbolj tihi toni tisti, ki osrečujejo. Za en dan prekinite ves hrup okoli sebe. Pralni in pomivalni stroj lahko delajo tudi, ko vas ni doma. Sedite na klop v parku in zaprite oči. Presenečeni boste, koliko zvokov obstaja.

Tudi mirna glasba vam pomaga pri sproščanju. Ob nežnih melodijah se zniža krvni tlak, umiri se srčna frekvenca in v telesu se izloča manj hormonov stresa. Sprostitvena glasba deluje torej kot pomirjevalo brez kemije.

Prisluškovalci: Uho dela 24 ur na dan. Tudi med spanjem zaznava zvoke. Prag bolečine pri našem ušesu je pri 120 decibelih. Šumeče listje ima recimo 10 decibelov. Avtocesta jim ima že 80. V diskoteki je že kar nevarno pri 110 decibelih. Hrup letal pa ima 130 decibelov.

Okusiti

Mhmm, kako slastno! Sočna melona, zrela jagoda, limonin sorbet . . Občutek za okus se začne in konča v naših ustih. Izzovite svoj jezik in se ob vsaki jedi vprašajte, kaj pravkar okušate. Povohajte hrano in za začetek dajte v usta le majhen grižljaj. Opazujte, kje okusite kaj in kako se s časom spremeni okus. Zanimivo je namreč, kako se spreminja okus, ko hrana potuje z začetka jezika proti koncu.

Strokovnjak za okuse: Jezik ima na tisoče okušalnih brbončic. Dojenček jih ima okoli deset tisoč, odrasel človek pa pet tisoč, s tem da ima vsaka od njih še 30n80 receptorskih celic. Razlikujemo sladek, kisel, slan, grenak in masten okus. Na grenki okus se odzovemo desettisočkrat občutljivejše kot na sladkega.

Vonjanje

Vrtnica, sveže pokošena trava, skodelica kave . . Ko je v igri naš nos, ima naš razum odmor. To pomeni, da ima občutek za vonj neposreden pristop do možganov. To sposobnost pa lahko tudi urite, tako da npr. že zjutraj zavestno zaznavate vonj mila za prhanje in opoldne različne vonjave, ki sestavljajo vaše kosilo.

Za nadaljnje preizkušanje lahko med prsti zdrobite kakšna zelišča ali pa se prepustite vonjavam eteričnih olj, ki izparevajo v vodi.

Dober nos: Nos lahko razlikuje okoli 10. 000 različnih vonjav. To mu omogočajo trije milijoni celic za vohanje, ki so v zgornjem delu nosne votline. Vsak vonj je sestavljen iz stotin snovi. Vonj vrtnice na primer iz 500. Za prepoznavanje vonjev pa se ravnamo po le nekaj vodilnih sestavinah.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri