10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pilates skleca

9. 2. 2010

Skleca v pilatesu je vaja, ki je sestavljena iz več delov. Učimo jo postopoma, vsak del posebej, na koncu pa dele združimo v celoto. Na začetku vam priporočamo, da se učite vajo samo z gibanjem.

Dihanje dodajte, ko ste o gibanju povsem prepričani in samozavestni pri izvajanju. Vdih je skozi nos, izdih skozi usta. Poskušajte trebuh držati ves čas osrediščen v centru (potegnjen navznoter). Cilj vaje naj bo, da naredite 6 'krogov'.

1 Postavite se v poravnani stoječi položaj. Stopala so v širini bokov, roke ob telesu, pogled je usmerjen naprej. Vdihnite.

2 Sledi predklon, ki ga pravilno naredite tako, da upognete glavo, prenesete težo telesa na sprednji del stopal in vretence za vretencem spustite trup v predklon. Ob tem izdihnite.

3 Iz predklona zavzemite položaj, ki ga jogisti imenujejo trikotnik ali strešica. Ramena potisnite proti tlom, glava ostane v podaljšku telesa, pete po občutku potisnite proti tlom. Trikotnik naredite z vdihom.

4 Sledi 'korakanje' po rokah do položaja mize (opora na dlaneh). Korakajte z izdihom.

5 Sledi počasen spust v skleco. Pravilna skleca se naredi tako, da se trup spušča proti tlom 'v enem kosu'. Če je skleca v opori pretežka, pred tem kolena spustite na tla in naredite skleco na kolenih. V skleco se spustite z vdihom.

6 Počasi se iz sklece dvignite nazaj v mizo oziroma oporo na dlaneh. To je tudi glavna značilnost sklece v pilatesu – da se izvede zelo počasi, ker želimo, da se vključijo globoke strukture mišic, ki pomagajo pri globoki moči. Iz sklece v oporo se dvignite z izdihom in dodatno potegnite popek navznoter.

7 Sledi trikotnik oziroma strešica, narejena v večjem razmiku kot prva. To naredite z vdihom.

8 Nato korakajte nazaj do predklona. Ob tem izdihnite.

9 V predklonu je teža spet na sprednjem delu stopal. Počakajte in vdihnite.

10 Iz predklona se pravilno (z okroglim hrbtom, vretence za vretencem) dvignite v stoječi položaj. Nazadnje poravnajte ramena, vrat in glavo. To storite z izdihom.

11 V stoječem položaju ste pripravljeni na nov krog in na nov predklon, ki ga spet naredite z izdihom.

Tanja Želj

Foto: Grega Gulin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri