10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zmagovalec Simon Usnik

24. 8. 2007

Si upate spremeniti življenjski slog? Simon Usnik, udeleženec akcije Fitnes izziv 2007, je živ dokaz za to, da z močno voljo lahko premikamo tudi gore, Če jih le hočemo.

“Željo, ki tiči v vas, poskušajte zbezati na plano. ”

O otroštvu in ukvarjanju s športom

Že kot otrok sem se zavedal, da me prekomerni kilogrami pogosto omejujejo pri dosega­nju želenega pri igri in športu. Po starših podedovana močna konstrukcija in obilo dobre hrane z veliko maščobe sta bi­la idealna osnova za debelost, ki sem se je čedalje bolj zavedal. Ovirala me je povsod in po­­­­stajala je vedno večje breme, čeprav sem se veliko ukvarjal z raznimi športi. Predsodki so postajali po malem že kar psi­hična mora. Med puberteto sem se začel ukvarjati z bok­som in obiskoval sem fitnes – z izginjanjem kilogramom mi je rasla samozavest. Čeprav bi morala biti trditev, da so zna­­čajske lastnosti človeka najpomembnejše, je prvi vtis, ki ga posameznik naredi na oko­lico, še vedno vizualen.

“Družina je največja stvar, kar si jih posameznik lahko ustvari. ”

O stvareh, ki označujejo človeka

Ko sem si ustvaril družino, se je moj življenjski slog popolnoma spremenil. Skupaj z ženo sva se še več udejstvovala v raznih športih, žena pa je v prehrano počasi in vztrajno vnašala veliko več zelenjave in sadja ter zmanjševala količino maščobe. Glede na za­stav­ljene cilje pa sem bil nad svojimi rezultati razočaran in tako sem večkrat obupaval in se prenajedal.

“Ko boste storili prvi korak, se ne boste nikoli več ozrli nazaj. ”

O odločitvi za spremembo življenskega sloga

V športnem centru sem izvedel za akcijo MEN'S HEALTH FITNES IZZIV 2007. Pomis­lil sem, da je to tisto, kar potrebujem, da bi spremenil živ­ljenjski slog. Odločitev ni bila lahka, saj sem bil v dilemi – vendarle se že vse življenje ukvarjam s športom, bistvene spremembe pa ni. Po posvetu z družino je bila odločitev soglasna. Družinski člani so me popolnoma podprli. Za­vedal sem se, da sodelovanje v tej akciji pogojuje disciplinirano sodelovanje s strokovnim kadrom, veliko odrekanje prehranskim užitkom in družabnemu življenju.

“Pomembno je, da sledite zastavljenemu cilju in zlepa ne odnehate. ”

O najtežjih trenutkih v akciji

Individualno delo s trenerjem mi je dalo veliko zaupanja v končni uspeh. Tako se je bilo veliko laže odpovedovati starim prehranskim navadam, obvladovati krizo po napornih treningih in kljubovati drugim kriznim situacijam, ki so popol­­noma spremenile moje dosedanje življenje.

Ponosen sem, da sem premagal samega sebe, zlasti v trenutkih lakote, utrujenosti in odpovedovanj. Ni lahko zavrni­­­­ti piva, ko ti ga žejnemu ponujajo, in najljubše hrane, ko si lačen.

“Vsak je svoje sreče kovač, to pač drži kot pribito. ”

O stvareh, ki ga osrečujejo

Spremembe na mojem telesu in drugačen način življenja, kot so disciplina, vnaprej določen jedilnik in dosledno spo­štovanje urnika treningov, so mi utrdili značajske lastnosti in mi povrnili zaupanje vase. Ugotovil sem, da zmorem doseči cilj, če se zanj odločim.

Zdaj so rezultati odlični, po­čutje vrhunsko, moje dolgo­let­­­ne želje pa končno izpolnje­ne. Občudovanje in pohvale so­rod­­nikov, prijateljev in znan­cev mi samo potrjujejo, da sem opravil dobro in težko preizkušnjo. Hvala za strokovno opravljeno delo vsem sodelujočim v akciji in veliki, vztrajni podpori družinskih članov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri