To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

6 znakov, da ste v razmerju z napačno osebo

6 znakov, da ste v razmerju  z napačno osebo (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Včasih se preprosto zasidramo. Minejo leta, tudi desetletja.

Navadimo se, privadimo, vsakršne spremembe pa se zdijo tvegane in le nepotrebno valovanje našega kalnega življenja v dvoje. A nekje v globinah naših misli nas glodajo dvomi in pomisleki. Da nekaj preprosto ni tako, kot bi moralo biti.

Da to življenje v dvoje, naj bo še tako spokojno in na prvi pogled funkcionalno, v bistvu ni tisto, kar nas osrečuje. Tako nekako se po besedah strokovnjakov lahko opiše skoraj polovica parov. Razlog pri vseh pa je v bistvu zelo enostaven – niso s pravo osebo. Znaki se potem pokažejo drugje. Mogoče se v ospredju misli že znamo prepričati, da je vse skupaj čisto sprejemljivo, a telo je kompleksna mašina in nam zna pošiljati raznolike indikatorje, da nekaj počnemo narobe. Šest znakov je, ki naj bi bili jasni, četudi nekoliko neprijetni dokazi, da smo v razmerju z osebo, ki za nas ni prava. In da to, kar čutimo, ni sreča in ni varnost, ampak le tiho sprejemanje stanja, kakršno to pač je.

1 Imata različne dolgoročne načrte

Pri odnosih še vedno velja pravilo, da samo ljubezen ni dovolj. Kar se seveda ne sliši niti malo romantično, a je na žalost resnično. Odnosi zahtevajo predanost in tudi usklajenost. Zahtevajo vsaj neko osnovno kompatibilnost, ki se kaže v podobnem razmišljanju, v složnih načelih, v skupnih prepričanjih in tudi v tem, kakšno prihodnost si predstavljata kot par. Če tiščita v popolnoma različni smeri – ona si na primer želi družino, njega pa že misel na to začne dušiti – potem to morda ni oseba, v katero bi želeli investirati čas in energijo, saj se bodo ti neusklajeni načrti prej ali slej pojavili kot ključen problem za korak naprej.

2 Odnos vedno poskušate upravičiti

Morda vas tu in tam kakšen prijatelj ali prijateljica opozorita, da iz popolnoma objektivne perspektive vaš odnos ni videti kaj prida. Morda dodata, da se je posledično spremenilo tudi vaše vedenje – a slabše. Zavrta čustva in življenje v situaciji, ki za vas ni takšno, ko si ga v resnici želite (in ga potrebujete), se začnejo ventilirati preko vseh odnosov z drugimi ljudmi. Pomislite pa, kako potem odreagirate na takšna opažanja? Se postavite v obrambni položaj in začnete z vsemi močmi braniti razmerje in osebo, s katero ste? V resnici bi vse skupaj moralo biti precej bolj enostavno. Razlogi, zakaj ste v razmerju z neko osebo, naj bi bili v vsakem trenutku kristalno jasni. Enostavni. Logični. Če pa potrebujete PowerPoint prezentacijo in poldrugo uro da nekomu, ki vas pozna dlje, kot oseba, s katero ste, razložite, zakaj je vaše romantično razmerje v bistvu super, potem morda branite nekaj, v kar niti sami več ne verjamete.

3 Preklicani načrti vas ne razočarajo

Dogovorjena sta, da se dobita v mestu za nakupe in potem večerjo. Po svoje ste veseli, ker se vam ne ljubi kuhati, ko pa uro pred dogovorom zapiska sporočilo, da je načrt preklican, ker se mu bodo obveznosti v službi zavlekle, začutite neko pregrešno srečo – zdaj lahko večer izkoristite za nekaj, kar vas resnično veseli, kot na primer ležanje na kavču z banjico sladoleda ob gledanju že dvanajste ponovitve 50 odtenkov sive. Tu in tam je to sprejemljivo, ker smo vsi malce leni – če pa vas vedno znova razveseli novica, da se vam ne bo potrebno družiti s partnerjem, potem verjetno niste v odnosu s pravo osebo.

4 Nikoli ne poveste, kaj vas moti

Čedalje več je stvari, ki jih zadržite zase. Tudi kadar vas nekaj izredno moti, tega ne komunicirate s partnerjem. Ne zato, ker ne veste, kako bi mu povedali, ampak zato, ker ne zaupate njegovim reakcijam. Ne veste, ali se bo oseba, s katero ste, pravilno odzvala na informacije, ki jih boste podali. Ta emocionalna neusklajenost vodi do točke, ko ostajate tiho in vse, kar vas moti, le potiskate naprej. Iz dneva v dan. Problemi se tako nikoli ne razrešijo, le pronicajo globlje in globlje, dokler se ne začnete prezirati, prezirati partnerja ali pa nekega dne izbruhnejo na dan v precej bolj toksični različici, kot bi se pokazali, ali bi s partnerjem imeli vzpostavljeno normalno komunikacijo.

5 Imate težave s spanjem

Kot omenjeno, zna telo na svoj način pokazati, kadar v sebi nosimo nekaj, s čimer se ne želimo soočiti, a nas vztrajno grize v ozadju naših misli. Če v zdravniški kartoteki nimate zabeležene kronične nespečnosti, se pa zadnje čase pogosto znajdete v situaciji, ko se premetavate po postelji brez uspeha, da bi priklicali spanec, to lahko pomeni, da vam vaši možgani ne pustijo spati. Ponoči se namreč v ospredje prikradejo misli, ki jih imamo čez dan prisilno utišane in potisnjene v ozadje. To so občutki iz vaših globin, zatajeni, a vseeno dobro poznani. Če želite mirno spati, jih ne smete ignorirati.

6 Čutite, da nekaj ni prav

Najbolj enostaven, a obenem najbolj prepričljiv znak, da ni vse tako, kot bi moralo biti, pa je zagotovo vaš osebni občutek. Lastnim občutkom morate zaupati, ker so prva obrambna linija pred vsemi mogočimi neprijetnostmi – tudi tem, da se morate 20 let pozneje soočiti z dejstvom, da ste dve desetletji preživeli z osebo, ki ni prava za vas, samo zato, ker niste hoteli poslušati svojega notranjega glasu, ki je že leta poskušal priklicati vašo pozornost. Živalskih instinktov morda res nimamo več, a tisto varovalno ščemenje, ki nas opozarja, da delamo napako, ostaja del nas. In običajno ima prav.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri