par-spalnica

Vsako razmerje ima svoje vzpone in padce. Tu in tam pa se pojavijo trenutki, včasih celo obdobja, ko naše prepričanje v odnos začne pehati in se začnemo poigravati z mislimi o nečem drugem. O tem, da to ni tisto najboljše za nas.

To je čas, ko morda le moramo premisliti, kaj je tisto, kar si v resnici želimo. Te misli niso nastale v vakuumu, so vsekakor posledica nekega stanja, nekih specifičnih okoliščin, ki so pripeljale do teh dvomov in pomislekov.

Preden izberete kakšno zelo radikalno odločitev, je zato morda prav, da najprej stopite korak nazaj in vse skupaj postavite na racionalno tehtnico. Če za nič drugega, vsaj zato, da se prikrajšate za morebitne srčne bolečine ob nepravilni odločitvi.

Obstajajo namreč prepričljivi znaki, ki so vam lahko vodilo do odgovora, ki ga iščete. O lastnem odnosu je težko razmišljati objektivno, vse odločitve pa so vedno nabite s čustvi. Preglejte ta seznam in morda boste iz bolj pragmatične perspektive ugotovili, da se za odnos, ki ga imate, vendarle splača boriti.

Kakovostno seksualno življenje

Začnimo tam, kjer šteje. Kakovostno seksualno življenje ne pomeni, da vse svoje intimne trenutke preživljate v filmskih orgazmih, a pomembno je, da seks doživljate kot nekaj dobrega. Ker dober seks, ne glede na to, kako pogosto se pripeti, je na splošno zelo redek pripetljaj. Če ga dobite doma, v odnosu, je to še kako dragocena dodana vrednost. Povprašajte seksualno izkušene ženske in moške, ki si svoje seksualno življenje ustvarjajo z vedno novimi ljudmi, ulovljenih po barih in nočnih klubih - vsi bodo rade volje priznali, da dober seks ne čaka za vsakim vogalom.

Morda se to zdi kot precej plehek razlog, a v odnosu je prav seks zelo globoka povezava med partnerjema – če je ta pristna in zadovoljiva, se jo splača kultivirati in negovati.

Prepiranje

Marsikdo bi rekel, da je prepiranje prej razlog za prekinitev razmerja, kot pa za vztrajanje v njem. A številni strokovnjaki trdijo, da je v bistvu prav nasprotno. Prepir je namreč v svojem osrčju le oblika pogajanja. Prepir je torej barantanje. Je iskanje opcij. Je reševanje pritožb. In pritožbe niso nujno slaba stvar.

Kot pravi mnogo prodajalcev, je pritožba nad visoko ceno le izhodišče za pogajanje. In je zato, ne glede na to, da je pritožba, pravzaprav pozitivna stvar, ki omogoči nadaljnjo komunikacijo. Česa se potem prodajalci najbolj bojijo? Ko kdo le pokima, ko ignorira, ko presliši. In to je tisto, česar se morate bati tudi v odnosu.

S prepiri par obdela vse razlike in pomisleke. S prepiri rešujeta nesporazume. Če se vseeno zdi, da s prepirom ne pridete nikamor, je treba le prepoznati, kdo v odnosu je tisti, ki je tako prekleto trmast, da se ne premakne niti za ped. Zato majhnih prepirov ne razumite vedno kot izraze ultimativnega nezadovoljstva, ampak kot priložnosti, da se v odnosu na novo pogodite za svoja stališča in želje.

Delita si dober smisel za humor

Smisel za humor je sicer nadvse subjektivna zadeva. Ni treba, da sta oba v paru reinkarnacija Georga Carlina, dovolj je le, da si delita idejo, kaj je vama smešno. Humor in seks sta namreč dva najbolj učinkovita načina za preganjanje stresa in tesnobe, zato imata v odnosu tako pomembno vlogo. Ni torej čudno, da toliko žensk prav smisel za humor navaja kot eno najpomembnejših karakteristik pri svojih potencialnih partnerjih. Obenem je namreč res tudi to, da ni lahko najti partnerja, s katerim sta si kompatibilna na področju humorja, zato je ta vrlina še toliko bolj cenjena. Če se znata skupaj smejati, lahko tudi prebrodita veliko več težav, kot si morda mislita.

Nikogar od vaju ne privlači neka druga oseba

Poglaviten temelj za reševanje in vzdrževanje razmerja je seveda medsebojna privlačnost. Zato se to morda zdi nekoliko samoumevno, a je obenem nujno, da se izpostavi. Če vas vaša partnerica ali partner še vedno privlači, imate zelo dobro izhodišče za zdravo in smiselno razmerje. Obenem se potem lahko tudi vprašate, zakaj za vraga bi zapustili osebo, ki vas privlači.

Bi tvegali nekaj, kar deluje, samo zato, da bi poskusili, ali to lahko deluje z neko drugo osebo? Možnosti so namreč majhne, kar verjetno veste iz izkušenj. Lahko pa na vse skupaj gledate popolnoma biološko: ko sta si dva človeka privlačna, hormoni namesto vaših možganov opravijo nalogo, da vaju potegnejo in držijo skupaj. Ne prepirajte se z biologijo, če ni nujno potrebno.

Drug drugega podpirata v življenjskih podvigih

Veste, kako težko je najti osebo, ki bo razumela vse to, kar počnete v življenju, in vas pri tem še podpirala? Običajno nam še lastne mame ne morejo ponuditi tega, ker se jim največkrat tako ali tako zdi, da smo v življenju zapeljali na napačno pot in sprejemamo samo še butaste odločitve. Vseeno ogromno parov ždi v koktajlu zavračanja, neobstoječe podpore in celo ljubosumja med partnerjema zaradi dosežkov enega ali drugega. Če v paru takšne podpore ni, sanje in ideje kmalu postanejo mrtvi projekti, pokopani pod kupom prezira in zamer. Če pa lahko s partnerjem mirno delite svoje upe in sanje, pri tem pa prejemate spodbudo in razumevanje, je to nedvomno nekaj, kar želite obdržati.

Oba imata še vedno svoji življenji

Še vedno imata vsak svoje prijatelje. Še vedno imata svoje hobije. Še vedno živita trenutke, ki niso nujno vezani na drugega in v njih uživata. To ravnotežje je izredno težko najti, a je nadvse pomembno za trajno skupno zvezo. Pogosto se namreč zgodi, da eden v paru teži k temu, da bi bila skupaj vsako prosto minuto dneva, drugemu pa je tako intenzivna navezanost čista agonija, saj bi se rad še vedno družil s prijatelji, šel tu in tam žurirat ali pa le v miru bral knjigo, stran od sveta in ljudi. Tako se potem eden počuti zapostavljen, drugi pa pod neprestanim pritiskom, za oba pa se v odnosu ustvari neprijetno okolje. Če vam je v odnosu uspelo najti to ravnotežje, ki vam še vedno omogoča, da počnete tisto, kar vas veseli, ne glede na to, da morda druge osebe v razmerju to ne gane, ste si izpogajali precej dobro situacijo. Morda se jo splača obdržati.

Tekst: Darjo Hrib

Sorodni članki

Stvari, ki bi jih morala partnerja v resnem razmerju vedeti drug o drugem

Resno razmerje zahteva določene stvari, ki so ključne, da bi se to obdržalo do konca. Seveda to ne pomeni, da morata imeti s partnerjem popolnoma iste želje, hobije, okus za...

Nasveti o razmerju, ki se jih nikoli ne splača upoštevati

Ameriška pisateljica Erica Jong, ki je v zgodnjih sedemdesetih dražila takrat še precej patriarhalno družbo s svojim slovitim romanom Strah pred letenjem, je nekoč zapisala, da...

5 vprašanj, ki vam bodo razkrila, ali vas vodi ljubezen ali poželenje

Zvezde se vendarle izkažejo, planeti se primerno postrojijo, vsi prijatelji in prijateljice dajo zeleno luč, še starši ne sopihajo v obupu razočaranja – vaše novo romantično razmerje kaže...
Liza

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Liza

Naročite se na revijo Liza:

04 511 64 44 spletni nakup

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Izbor uredništva

Doma pripravljene vode z okusom - 16 odličnih receptov

Ste v trgovini kdaj vzeli v roke plastenko vode z okusom in preverili njene sestavine?

Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...
Najbolj brane vsebine

Ideja za izlet: Rabeljsko jezero

Radi bi se šli nekam ohladiti, sprostiti, se sončiti, morda veslati... Z družino, psom ali prijatelji. Pa ne veste, kam? Rabeljsko jezero je odlična destinacija. 
Več...

Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!)

Če si grški jogurt radi privoščite za sladico ali zajtrk, vam bo všeč tudi lahka torta brez peke. Ker ima malo sestavin in je priprava povsem preprosta, jo lahko naredite tudi na počitnicah ali kot piknik sladico.
Več...

Hujšanje: 8 nasvetov, ki jih upoštevajte, če se številka na tehtnici ne premakne

Videti je preprosto – manj hrane, več gibanja. Strategija, ki so jo preizkusili številni in tudi dosegli odlične rezultate. Vsem pa ta način ne prinese rezultata, ki si ga želijo. Če ste med njimi, je morda čas, da preizkusite drugače. Morda je čas, da ...
Več...

Ideja za izlet: Mašun - ki ponuja številne možnosti za sprehode in rekreacijo v naravi

Čudovita sončna sobota, preživeta v objemu prostranih notranjskih gozdov!
Več...

8 nasvetov, kako izstopiti iz cone udobja

Običajno nas je strah sprememb, zato veliko ljudi raje biva v navidezno varni coni udobja. A v coni udobja ne bomo naredili ničesar velikega. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri