10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Prebudite optimista v sebi

Prebudite optimista v sebi (foto: shutterstock) shutterstock
16. 6. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Imate tudi vi prijateljico, ki je kljub stresnim trenutkom vedno dobro razpoložena, je zanjo kozarec vedno na pol poln in izžareva nezmotljiv optimizem? Kaj pa vi? Kar naprej nekaj tuhtate, razmišljate, se bojite, kaj vse bi lahko šlo narobe?

Zavijanje prihodnosti v črnino ni le mučno, temveč tudi ni dobro za zdravje. Optimisti imajo namreč manj možnosti, da zbolijo za srčnim infarktom ali možgansko kapjo.

Dobre volje se lahko naučite

Dobra novica: nikomur ni treba biti in ostati pesimist! Pozitivnega mišljenja se lahko naučite tako kot tujega jezika – s pogosto vajo!

Kako boste vedno nasmejani?

Dan začnite pozitivno. Kako? Pogosto že tako, da se nasmehnete sami sebi v ogledalu ali pa si na list papirja narišete smeška. Že samo ko boste usta ukrivili v nasmeh, boste možganom poslali sporočilo, da lahko začne telo izločati hormone sreče. Poskusite – takoj boste boljše volje.

Trik s kavnimi zrni

Usmeri pogled v malenkosti

Zjutraj si kupček kavnih zrn ali pa majhnih kamenčkov stresite v desni žep jakne ali plašča. Vsakič, ko se boste česa razveselili, prestavite eno zrno v levi žep. To vas bo spomnilo, česa vse se lahko čez dan razveselite. Celo iskali boste priložnosti za veselje!

Veselite se lahko sončnih žarkov, slikovitih oblakov, prijaznega nasmeha, cvetlic, najdenega kovanca ... Zvečer preštejte zrna in se veselite posameznih drobnih stvari.

Nova melodija

Popelje do pozitivnih misli

Ko poslušamo vedno eno in isto glasbo, nam negativne misli kar ne morejo iz glave. Poskusite z drugo 'ploščo'. Plastično si predstavljajte, da iz predvajalnika jemljete ploščo z negativnimi sporočili in vanj dajete novo, s pozitivnimi.

Veselo pričakovanje je najlepše

Povečuje užitek

Zaradi nevarnosti pred razočaranji si pogosto rečemo, da se ne smemo veseliti prezgodaj. Vendar pa je to narobe, saj že samo veselo pričakovanje pripomore k odpravljanju stresa. Zatorej se vedno veselite lepih stvari! Če se bo izteklo slabo, boste že ...

Ustavite vrtiljak misli

Stopite na varna tla

Včasih nam je težko pozabiti na negativne misli in misliti na nič. Vrtiljak misli lahko ustavite tako, da glasno rečete STOP in se prisilite, da se osredotočite na trenutek. Lahko rečete: "Danes je ponedeljek, 17.30, in posesala bom svojo dnevno sobo!" Lahko tudi nekajkrat ponovite besedilo. Tako nastane nekaj podobnega kot vaša lastna mantra.

Srečni s pritiskom na gumb

Za samopomiritev

Spomnite se položajev, v katerih ste bili popolnoma srečni. Kot denimo na poroko. Pustite temu občutku, da preplavi vaše telo. Izberite si predel telesa, kjer želite, da se ta občutek zadrži dlje časa, in potrkajte s prstom nanj. Tako boste to čustvo priklenili prav na ta predel.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri