To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Raba interneta povečuje kakovost življenja starejših

21. 7. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Danes, ko je življenjska doba daljša, ljudem po upokojitvi ostane čas, ki ga želijo kakovostno zapolniti. Tako se pogosto zgodi, da ljudje, ki se vse do tedaj niso srečali z računalnikom in internetom, odkrijejo novi svet, v katerem zelo hitro najdejo informacije in enostavno komunicirajo tako z znanci kot z neznanci. Raba interneta ima veliko pozitivnih učinkov in vsekakor pripomore h kakovostnemu staranju.

Sodeč po raziskavi Active ageing 2012, se bo število oseb, starejših od 65 let, v razmerju do delovno sposobnega prebivalstva do leta 2060 podvojilo. Starejših od 65 let bo skoraj tretjino prebivalcev, kar je posledica 'baby-boom' generacije, ki se je začela po letu 2000. Ti trendi bodo potegnili s sabo številne spremembe in prilagoditve, zato bo medgeneracijsko sodelovanje vse pomembnejše. Staranju in starejšim bi morali namenjati več pozornosti že v mladosti, da bomo vsi skupaj lahko dolgoročno živeli kakovostno življenje. Čedalje več mladih se tega zaveda, zato se vključujejo v prostovoljne aktivnosti, prek katerih poskušajo starejšim predstaviti številne možnosti, ki jih ponuja svetovni splet.

Da starost ni tabu, ampak je lahko prav tako lepo življenjsko obdobje kot vsako drugo, nam dokazuje tudi specializirani spletni portal MojaLeta.si, ki deluje pod okriljem istoimenskega zavoda in v skladu s svojim sloganom promovira 'čas, poln življenja'. Starejšim omogoča brezplačen dostop do specializiranih informacij, nasvetov strokovnjakov in družabnih orodij, s pomočjo katerih lahko med seboj komunicirajo in se povezujejo. Posebej zanimiva je spletna klepetalnica, ki številnim polepša marsikateri večer in je kriva za marsikatero srečanje v živo.

Pogovor z vrstniki je tudi v jeseni življenja nepogrešljiv in ni malo takih, ki si upajo priznati, da so po upokojitvi nekako izgubili stike in se počutili izgubljene, osamljene, nato pa so z odkritjem novih tehnologij, predvsem interneta, spet dobili zagon in spremenili svoje življenje na bolje. Postali so bolj dosegljivi, v stiku s preostalim svetom, posledično sta se povečala njihov občutek varnosti in samozavest, saj so se naučili novih veščin in postali intelektualno bolj aktivni ter družbeno bolj vključeni. Za številne starejše je internet nekaj izjemnega, in ko ga enkrat spoznajo, ga uporabljajo redno. Sodeč po raziskavah, slovenski upokojenci najraje pošiljajo elektronsko pošto, iščejo informacije ter si dopisujejo s prijatelji. Številni so odkrili tudi interaktivne računalniške igrice in jih z navdušenjem vključujejo v svoj dan.

Pomemben vidik, ki ga je vredno izpostaviti, je tudi učenje, ki ga omogoča internet. Požiranje informacij, ki so na voljo na spletu, pospešuje mentalno aktivnost in pomaga pri ohranjanju zdravega uma v starosti. Čedalje bolj priljubljeno postaja učenje na daljavo, ki ga ponujajo univerze za tretje življenjsko obdobje. Pri učenju ne gre le za pridobivanje novih spretnosti in znanja, ampak tudi za emocionalni vidik, za energijo, ki se prenaša prek izmenjave mnenj ter čustev in se pogosto kaže kot povečanje motivacije in samozavesti starejših. Tako starejši dlje časa ostajajo aktivni člani družbe.

Kot pravi Irena Dolinšek, upokojena organizatorka dogodkov in ambasadorka spletnega portala MojaLeta.si se: "... moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš." Na portalu najdete tudi zanimive izjave ter prispevke preostalih ambasadorjev časa, polnega življenja: Milana Pavliha, Milene Miklavčič, Vlaste Nussdorfer, Zvezdane Mlakar in drugih.

Dejstvo je, da se število starejših, ki so vešči uporabe interneta, povečuje, v primerjavi z vrstniki po Evropi in predvsem v ZDA pa se ti redkeje odločajo za spletne nakupe. Razlog je predvsem v tem, da si želijo izdelek ogledati v živo in da internetu ne zaupajo v zadostni meri. Povečuje pa se uporaba spletnih portalov za iskanje partnerja v starosti. Čedalje več ljudi namreč ugotavlja, da je vzpostavljanje stika prek interneta enostavno, dostopno in da lahko takšno spoznavanje ohranja visoko mero anonimnosti, kar pomeni, da ima posameznik visoko stopnjo nadzora nad situacijo in da se lahko vedno umakne brez posledic oz. obveznosti. Sklepanje novih prijateljstev, obujanje starih in spoznavanje morebitnih bodočih partnerjev brezplačno omogoča tudi portal MojaLeta.si vsem tistim, ki si ustvarijo profil.

Raba interneta povečuje kakovost življenja starejših

Uporaba nove tehnologije starejšim brez dvoma omogoča, da dlje živijo samostojno v svojem okolju, tudi po tem, ko so že v visoki starosti. Če se jim po eni strani zaradi omejene mobilnosti fizični oz. dejanski prostor skrči, se jim socialni oz. komunikacijski prostor zelo razširi. S storitvami, ki so na voljo na svetovnem spletu, lahko ohranjajo stike s prijatelji, družinskimi člani in sorodniki tako prek izmenjave elektronskih sporočil kot tudi prek video pogovora. Na daljavo virtualno spremljajo rast vnukov, hodijo na obletnice prijateljev in se tako uspešno izognejo občutkom osamljenosti, ki se pogosto pojavijo pri starejših, zlasti pri tistih, ki živijo sami in so zaradi bolezni ali drugih vzrokov omejeno mobilni. Tem so v veliko pomoč zdravstveni nasveti in medicinska pomoč, ki je prek storitev 'telecare' in 'telemedicine' na dosegu rok.

Še vedno pa je veliko starejših, ki se novih tehnologij in interneta bojijo. Dvomijo o svojih sposobnostih in niso dovolj motivirani, da bi se naučili uporabljati in izkoriščati prednosti, ki jih je na tem področju prinesel razvoj. Številni zaposleni so pohiteli z upokojitvijo, da bi se izognili učenju uporabe računalnika na svojem delovnem mestu. Ti ljudje potrebujejo spodbudo mlade generacije, še posebej je pri osvajanju računalniških veščin dobrodošla pomoč vnukov.

Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije je v Sloveniji v evropskem povprečju, pri vključitvi starejše generacije pa precej zaostajamo, vendar se bo z upokojevanjem sedanje in bodočih generacij, ki jim je moderna tehnologija blizu že danes, ta razkorak v prihodnjih letih prav gotovo precej zmanjšal. K temu bo prav gotovo pripomogel tudi spletni portal MojaLeta.si, saj ga generacija še delovno aktivnih starejših in mlajših upokojencev že s koristjo uporablja.

MojaLeta.si promovira čas, poln življenja Poslanstvo vseslovenskega spletnega portala MojaLeta.si je promovirati čas, poln življenja. Namenjen je vsem, ki verjamejo, da najlepše šele pride in da so zrela leta čudovita prav tako kot vsaka druga.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri