To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Resnični izivi parov in kako jih obvladati

Resnični izivi parov in kako jih obvladati (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Razbijamo mit, da lahko odnose med partnerjema pretresejo le resne težave. To ne drži ...

Gospodinjska dela

Nobenih dokazov ni, da moški ne bi bili sposobni pomagati pri gospodinjskih opravilih – vendar se velikokrat vedejo natančno tako. Kot da gre za zakon narave. Če pade ta očitek, takoj sledi nerganje. In potem radi očitajo partnericam, da so preveč mahnjene na čistočo. In enostavno ne primejo za sesalnik!

Če ga spet prosimo, sledijo očitki v smislu, da mora vedno ON sesati. Ja, res, moškim se zdi, da se od njih zahteva najmanj 10 ur sesanja na dan, da bi lahko zadovoljili svojo partnerico. Enostavno ne razume principa.

Rešitev: najhujše je, da res ne razume. Diskusije, pojasnila, prošnje – nič ne pomaga. Zapomnite si: moški potrebujejo jasna navodila. Toda če jim jih boste dali, bodo užaljeni. In sicer kar po pravici. Zakaj pa se on ne bi smel jeziti? Tudi ženske se. Za harmonijo bo potrebnega nekaj tankočutnega.

Ona: "Srček, sesalnik je pokvarjen." On: "Res? Da vidim." Prižge sesalnik. "Saj dela." Ona: "Ja, dela. Toda po desetih minutah neha." On: "Ne verjamem." In začne sesati. In sesa. Najmanj 10 minut.

Obisk Ikee

Sobota. Slabo vreme je kot nalašč za obisk. In pozimi je zunaj tako hitro temno. Pogledala bi rada nove krožnike, pa morda je čas za nakup nove sedežne ... Za ženske je navdušujoče že samo fantaziranje, kaj vse bomo videle lepega. On pa postane živčen že samo, ker takoj ne najde praznega parkirnega prostora in začne razglabljati, da tako ali tako ne potrebujete ničesar novega. V trgovini stoji ob strani, s prekrižanimi rokami, zavija z očmi. In bog ne daj, da je prevelika vrsta pred blagajno.

Rešitev: najbolje bo, da mu že na poti prepričljivo pojasnite, da bosta s pametnim in ugodnim nakupom prihranila kar nekaj denarja. Ob prihodu ga kar takoj pocrkljajte s kakšnim hot dogom. V trgovini mu kar dovolite, da pokaže svojo neodvisnost: naj gre malo po svoje. To ga bo pomirilo. Tako ali tako bo prišel nazaj. Res kritično lahko postane le v vrsti pred blagajno. Takrat ga ne bo pomirili niti pogled na mesne kroglice. Še najboljša rešitev pa seveda je: pustite ga doma.

Dolga pot z avtomobilom

Običajne poti ne predstavljajo posebnih težav. Takrat vam običajno rade volje prepusti volan in ne daje veliko pripomb v smislu, da je bila na semaforju rdeča luč. Resnično napeto postane na daljših poteh. Prej je bilo običajno, da je za volanom sedel moški, ker se ženske pač bolje znajdejo z zemljevidi. Voziti baje tako ali tako ne znajo.

Ko nam zdaj od časa do časa prepustijo volan, bi morale biti pravzaprav vesele, ker se bomo končno naučile, kakšna je najboljša varnostna razdalja, kdaj je treba prestaviti, kako spustiti ročno zavoro ... In seveda, kako razumeti navodila navigacijske naprave. "Tu že ne. Gotovo se moti."

Rešitev: ne zatiskajmo si oči – tudi ženske na sopotnikovem sedežu lahko poskrbijo za kar nekaj sivih las s paničnim mahanjem rok. Ko 'zavirajo' s svojo nogo ... Že pred vožnjo si dajta vedeti, da se zavedata, da je partner odrasla in samostojna oseba in samostojen voznik. Vsak vozi pač tako, kakor vozi. Tudi on ne bi rad končal v prometni nesreči.

To lahko situacijo reši v teoriji. V praktičnem smislu pa je treba pogosto globoko vdihniti in zadržati jezik za zobmi. Ostati sproščen. Ko vam govori, kako je treba voziti, naj gredo njegove besede skozi eno uho noter in skozi drugo ven. Če še kar nerga in vas podučuje, boste morali biti zelo dosledni. Ustavite vozilo in stopite ven iz avta. Nazaj se vrnite šele, ko vam bo obljubil, da bo tiho. Ponavljajte, dokler ne da miru.

Na družinskem obisku

Zlobne tašče so sicer skoraj že izumrle, toda obisk staršev (njenih, njegovih) od vseh zahteva kar nekaj hrabrosti. Nervirajo lahko tudi strici, tete, bratje in sestre.

Če ne bi bili v sorodu, se morda sploh ne bi negovali stikov. In ne bi bilo treba poslušati neumnih zgodbic. In tudi ne neprijetnih opazk. Še huje pa je gledati, kako se vaš mož v mamini prisotnosti spremeni v malega fantka.

Rešitev: teorija nas uči, da se morate s part­nerjem resno pogovoriti, potegniti jasne meje, v drugih ljudeh videti le dobro ... V praksi je njen učinek le delen. Težava enostavno ne izgine. Z njo je treba ravnati kot z madežem na preprogi: navaditi se je treba nanjo. Na vse skupaj glejte kot na gledališko predstavo. Pomaga tudi, da se zavedate, da je enkrat konec tudi vsakega družinskega srečanja.

Dejstva
  • V Nemčiji ženske vsak dan porabijo 164 minut za gospodinjska opravila, moški pa približno polovico.
  • V Indiji je še huje: ženske v gospodinjstvu delajo pet ur dnevno, moški pa le 18 minut!
  • 30 % parov se vsak dan prepira med vožnjo.
  • 47 % moških priznava, da ne prenesejo kritike, kako vozijo.
  • 30 % poročenih žensk priznava, da imajo težaven odnos s svojo taščo.
  • Za 31 % parov so prepiri o vsakodnevnih težavah največji 'ubijalec' razmerja.

Raziskave Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj so pokazali, da so Slovenci najbolj pridne moške gospodinje na svetu. Gospodinjskim opravilom v povprečju posvetijo 114 minut v dnevu, kar je 7 minut več od drugouvrščenih Dancev in kar 95 minut več od Indijcev, ki so z 19 minutami pristali na zadnjem mestu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri