To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Vroče in lahkotne poletne dogodivščine

Vroče in lahkotne poletne dogodivščine (foto: profimedia) profimedia
2. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Pravkar sem se vrnila z nekajdnevnega oddiha ob morski obali in mislim, da je bolj prikladno, da tokrat razmišljamo o malce bolj lahkotnih in vročih temah kot rezultanti počitniških dogodivščin.

Pomembno se je oddahniti od vsakodnevnih skrbi in vsaj za tistih nekaj dni odmisliti vsakodnevne tegobe, nakopičene položnice, tečne sodelavce ali nadrejene. Zavedam se, da si številni zaradi šibkega ekonomskega stanja ne bodo mogli privoščiti dopusta, pa vendar si lahko poletno dogodivščino omislimo tudi blizu doma, s prijatelji, sorodniki, pomembno je, da gredo možgani na dopust.

Ste se kdaj zalotili, da imate res vsega vrh glave? Da bolj kot delate in razmišljate, slabše vam gre? No, tudi to je eden od razlogov, da si morate privoščiti dopust in odklop. Na plaži sem opazovala mlade družinice z malčki, ki so komaj dobro shodili, kako so se pogumno podajali v plitvino in tekli nazaj v naročje mamice ali očija. Otroci si res znajo narediti svojo morsko pustolovščino, zakaj si je ne bi še mi? Poletne dogodivščine so vsebine, ki jih nato v mrzlih jesenskih dnevih obnavljamo in nas grejejo. Pa še miselne vijuge si malce opomorejo, da ne pregorijo.

Poletne dogodivščine so pomembne, saj z dopustom in oddihom presekamo vsakodnevno rutino. Organiziramo in se dogovarjamo s prijatelji, sorodniki in drugimi bližnjimi osebami, s kom gremo, kdaj in kam. Vznemirja nas misel na neznano ter kaj nas čaka zanimivega in dražljivega. Marsikdo spozna rek 'poletna noč ima svojo moč' prek bežnih flirtov ali globoko nore hipne zaljubljenosti, morebiti priložnostnega seksa (in pri tem, prosim, ne pozabite na uporabo kondomov!) ali novih plesnih korakov. Priložnosti in izzivov je mnogo.

Je pa seveda še druga plat poletne medalje. Mnogo zakoncev se prek delovnika in večino leta komaj kaj vidi ali pogovarja, pozabili so negovati partnerski odnos in so na trnih, ko se približuje težko prisluženi in načrtovani dopust, saj to pomeni običajno dva tedna sobivati z osebo, s katero sta se odtujila. Dokler so otroci še majhni in potrebni starševske pozornosti, se partnerske tegobe nekoliko še razpršijo, pa vseeno se pripeti, da se zakonca na morju grdo kregata. Težko prenašata neposredno neprestano bližino drug drugega, saj sta se doma naučila nehote se izogibati bolj pristnim in poglobljenim odnosom in pogovorom, intimnim trenutkom in žal se to res pogosto dogaja. Tako sta rezultat dopusta dva zakonca, ki se vračata domov sprta in grdogleda, polna zamer in očitkov, vse to pa prenašajo seveda tudi otroci.

Seveda obstajajo tudi pari, ki komaj čakajo, da skupaj odrinejo novim poletnim pustolovščinam naproti ter izkoristijo vsako minutko, da se lahko lupčkajo, stiskajo in si izkazujejo pozornost in ljubečo navezanost. Otroci so del te nežne in ljubeče zgodbe, tako jim poletne počitnice ostanejo v spominu kot nekaj lepega, sproščenega in toplega. V katero kategorijo spadate sami? Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja v srčkih otrok, ki sedijo v vozilu za vašim hrbtom ter so po nekaj ur primorani poslušati vaše prepire, pa ne morejo nikamor pobegniti pred takšnim verbalnim nasiljem?

No, ampak ker smo rekli, da bomo danes poletno razposajeni in lahkotni, naj vas za zaključek spomnim, da bodite pozorni na to, da ustvarjate prijetno in nežno klimo prav vsi, vsak posameznik in nato kot družinski član. Izkoristite tole vroče poletje za negovanje odnosov, tako partnerskih kot prijateljskih ali sorodstvenih.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar Pucko, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri