par-3

V približno prvem letu razmerja naj bi se pokazalo, ali sta zares za skupaj. Takrat pari običajno sprejmejo odločitev o nadaljevanju ali prekinitvi. Zakaj je prvo leto tako posebno?

Nihče ne more zares napovedati, koliko časa bo trajalo njegovo razmerje. Če prvo leto vse teče gladko, pa imata več možnosti, da bosta odnos utrjevala še dolga leta. Kaj se zgodi v prvem letu zveze?

Ljubezen je slepa

V reku se skriva nekaj resnice. Občutki, ki jih sproži zaljubljenost, vplivajo na dele možganov, ki so odgovorni za kritično presojanje. Takrat se nam ne zdi pomembno, da bi ostali objektivni in si racionalno ustvarili mnenje o osebi. Dokler nas simpatija sprejema in smo lahko ob njej, smo slepi za napake in pomanjkljivosti. Zato se ne čudite, če boste čez nekaj mesecev spoznali, da to ni oseba, s katero želite ostati celo življenje.

Veliko novih izzivov in sprememb

Ko se zaljubimo, ne presojamo povsem racionalno in partnerju pripisujemo zgolj pozitivne lastnosti. Vidimo tisto, kar želimo videti in prvih nekaj mesecev se zdi precej pravljičnih. Ko ugasnejo prve iskrice, se pokaže prava oseba z vsemi svojimi pomanjkljivostmi. Določene napake so preveč nenavadne, da bi jih sprejeli, prav tako se moramo navaditi obnašanja in nenehne prisotnosti druge polovice. Tu se največkrat zaplete, saj nekateri pari niso pripravljeni sprejeti kompromisov, zato je nemogoče, da bi se zveza razvijala naprej. Če se vama uspe soočiti z vsemi spremembami in izzivi, ki se vama postavijo na pot, pa postaneta bolj povezana in si želita odnos še naprej utrjevati.

Prazniki so velik korak naprej

Prvi božični prazniki ali skupne počitnice niso tako nedolžna stvar. Sprejeti morata, da letos ne bo čisto vse tako tradicionalno, kot vsako leto in da se boste morali prilagoditi. Če partnerja ne zdržita pritiska, zveza razpade, kar se pogosto zgodi prav na božični dan ali nekaj dni pred tem. Podobno velja za valentinovo in poletne počitnice, še posebej če nekaj časa preživita narazen.

Resnica pride na dan

Pomanjlkljivosti, ki jih želimo na začetku prikriti in stvari, ki jih na partnerju prezremo, čeprav nas motijo, se končno prikažejo. Druga polovica izve, da v resnici ne marate nogometa in si ne želite psa, tudi če ste se na zmenkih navduševali nad predlogom. To ni nič nenavadnega, saj se vsak želi pokazati v najboljši luči, da bi osvojil simpatijo. Zato si majhnih belih laži ne smeta zameriti. Če sta se pripravljena sprejeti takšna, kot sta, se ne bojta, da bi zveza kmalu šla po gobe.

Ustvarita si predstave o zvezi

Eno leto je dovolj, da si začrtata, kako naj bi izgledala bližnja prihodnost in začneta razmišljati, ali je v njej prostor tudi za partnerja. Če se vajine predstave zelo razlikujejo in se ne strinjata v večjih stvareh, obstaja veliko možnosti, da ne bosta ostala skupaj. Kadar sta pripravljena na kompromise in stopata počasi, pa sčasoma opazita, da pri vsaki temi lahko poiščeta rešitve, ki odgovarjajo obema. Odvisno je, kako se s tem spopadeta.

Sorodni članki

Stvari, ki se jih naučimo iz razmerij, ki ne uspejo

Kolikor je pomlad ugodna za sveže parčke, ki se v sožitju prebujanja narave najdejo v svoji lastni brsteči ljubezni, je obenem pomlad tudi precej uničujoča za obstoječe, dolgoletne...

Tega ne smete pozabiti, ko se zaljubite

Nasveti so vam verjetno že dobro znani, lahko pa bi našteli tudi lepo število trenutkov, ko ste jih prekršili in kasneje obžalovali. Zato vas nanje še enkrat opomnimo, da...

Miti o srečnem razmerju, v katere morate nehati verjeti

Ob besedi popolno razmerje vsak pomisli na kaj drugega. Verjetno se partnerja vedno strinjata in imata le najboljše vrline ter navade. Je res tako?
Najbolj brane vsebine

Samo najboljši prijatelji se lahko pohvalijo s temi 4 lastnostmi

Zakaj je vaš najboljši prijatelj tako poseben in zakaj ravno z njim preživite toliko časa? Verjetno zato, ker ga odlikujejo naslednje lastnosti, zaradi katerih se počutite ljubljeno in sprejeto.
Več...

5 idej za nepozaben vikend izlet

Pet izletniških navdihov za vse, ki radi raziskujete tudi kotičke čez mejo. Avstrijska Koroška namreč ponuja obilo užitkov v vseh letnih časih. In za vaskega se najde nekaj.
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri