To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ženske ne znajo šteti, moški nikoli ne poslušajo. So to le klišeji? Preverili smo nekatera dejstva!

Ženske ne znajo šteti, moški nikoli ne poslušajo. So to le klišeji? Preverili smo nekatera dejstva! (foto: profimedia) profimedia
23. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Tipično žensko, da ne zna računati. Tipično moško, da nikoli ne posluša dobro. Takih predsodkov je res veliko. Toda ali držijo? Ali imajo moški res nižji prag bolečine? So ženske boljše pri opravljanju več nalog hkrati? Zbrali smo nekaj najbolj trdovratnih klišejev in preverili, ali res držijo.

Testosteron pomaga pri parkiranju

Znanstveniki so odkrili, da količina testosterona pomaga pri prostorski zaznavi. Denimo pri orientaciji v neznani okolici in pa tudi pri parkiranju. Ženske imamo tega hormona sicer res manj, zato smo tudi manj agresivne in bradate. Pri parkiranju praviloma potrebujemo le nekoliko dlje časa kot moški!

Ženske imajo 'Oko za lepo'

Ženske znamo hitro 'poskenirati', kar je lepo, in en dva tri predmet ni samo ogledan, temveč je tudi že v nakupovalni vrečki. Ženske si tudi hitreje zapomnimo obraze in predmete kot moški. Ali to drži?

Znanstveniki so ugotovili, da sta med opazovanjem predmeta pri ženskah aktivni obe polovici možganov, pri moških pa samo desna. Ženske tako povežemo vizualne vtise z govorom in tako uporabimo tudi levo polovico – tam pa je govorni center.

Bolečina in bolezni

Ljudje so si enotni v prepričanju, da imamo ženske višji prag bolečine. Konec koncev smo ustvarjene, da vzdržimo napor poroda. Številni se šalijo, da moški tega ne bi zmogli.

Znanstveniki so odkrili, da moški prenesejo več bolečine, je pa res, da hitreje zbolijo. Njihov imunski sistem je namreč šibkejši od ženskega. Če so izčrpani, se hitro nalezejo bolezni. To se pokaže že zelo zgodaj: mamica jim nakloni več pozornosti, če se glasno derejo!

In deklice? Te se morajo že zelo zgodaj naučiti, da jim stokanje prav nič ne pomaga!

So ženske šampionke v opravljanju več nalog hkrati?

Ja in ne! Tudi pri ženskah možgani ne zmorejo opravljati več nalog hkrati, temveč 'preklapljajo' od ene k drugi. Bolj učinkoviti pa so, če opravljamo eno nalogo za drugo.

Toda ženskam večinoma ne preostane drugega, kot da istočasno kuhajo, preverjajo domače naloge in se po telefonu pogovarjajo s taščo. Znanstveniki so odkrili, da ženske nimamo tega v genih, temveč smo v tem boljše predvsem zaradi dejstva, ker to večkrat počnemo.

Ali moški niso sposobni poslušati?

Težko je verjeti, vendar znajo moški poslušati veliko bolj od žensk. Šume denimo zaslišijo že veliko prej. Zakaj nas torej ne poslušajo?

Gre za težavo v kompatibilnosti. V nasprotju z moškimi ženske med pogovorom uporabljamo obe polovici možganov – za analitiko (desno polovico) in za občutke in fantazije (levo polovico). Moški med pogovorom vklopijo samo desno, analitično polovico. Ko ženska moškemu namiguje, kaj si želi za darilo, on večinoma sploh ne ve, o čem govori. Pomaga le eno: bodisi konkretno poveste, kaj si želite, ali pa mu šepnete v njegovo levo uho – naravnost v njegov center občutkov. Le tako za rojstni dan ne boste dobile likalnika!

So njegovi možgani večji?

Ja, glede na telesno višino imajo moški za približno 9 % večje možgane. Toda velikost nima nič opraviti z inteligenco. Najboljši primer: Albert Einstein. Njegovi možgani so bili manjši od možganov povprečnih moških.

Ali ženske res slabše računajo?

V neki raziskavi so ugotovili, da gre le za mit, ki ima v veliki meri opraviti s tem, da se je to prepričanje v nekaj desetletjih tako globoko zakoreninilo, da je postalo že kar splošno veljavna resnica. Že v osnovnih šolah velja prepričanje, da se bodo fantje pri matematiki izkazali bolje od deklet.

Ženske moramo pozabiti na to zmotno prepričanje in verjeti vase!

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri